Ρίνος ο Σβερκοχοντρίνος, του Μίχαελ Έντε

0
539

Πρώτη έκδοση στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη τον Ιανουάριο του 2000 σε εικονογράφηση Ράινχαρτ Μιχλ, νέα πλέον χαρτόδετη έκδοση εδώ και λίγες εβδομάδες από τις ίδιες εκδόσεις για τον Ρίνο τον Σβερκοχοντρίνο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μίχαελ Έντε.

Δυνατός, άτρωτος σωματικά, καχύποπτος πάνω από τα όρια, οξύθυμος, εριστικός με το παραμικρό, φιλόνικος, με εμπιστοσύνη μόνο στον εαυτό του. Όλα τα ζώα τον έτρεμαν, όλα τον αποφεύγουν, όλα παραμερίζουν στο διάβα του. Το λες και αδιέξοδο. Γι’ αυτό τα ζώα συνήλθαν και αποφάσισαν, προεδρεύοντος του Ριχάρδου Βρυχέα του λιονταριού να απορρίψουν ένα σωρό προτάσεις πριν εξωθηθούν από τον ίδιο τον Ρίνο να εγκαταλείψουν τη σαβάνα τους για άλλα μέρη. Ώσπου έφυγαν όλοι εκτός από τον Ρίνο και τον Λάκη τον Ατσίδα, ένα πουλί μικρό και σβέλτο που δεν φοβόταν τον Ρίνο. Και σαν ατσίδας πραγματικός του φύτεψε μια ιδέα μεγαλομανίας που το λιγοστό μυαλό του Ρίνο δεν μπόρεσε ποτέ να επεξεργαστεί. Αυτή είναι άλλωστε η τύχη όλων των άξεστων, φιλοεξουσιαστών. Να τους διαλύει ο ίδιος τους ο εαυτός.

Ευφυές, με πολύ χιούμορ και διαρκώς επίκαιρο το βιβλίο του Μίχαελ Έντε για τους ρηχούς και επηρμένους που ως μόνο μέσο επιβολής έχουν τη σωματική τους ρώμη και τη σπορά του φόβου και που συνήθως έχουν παρόμοια κατάληψη: απομόνωση, μεγαλοσύνη και στη φάκα του έξυπνου πουλιού. Καλοφτιαγμένο, εύρυθμο στην αφήγηση, ισορροπημένο στη δομή, ένα κείμενο που υπαινίσσεται διπλά από όσα λέει για τη σύνθεση των κοινωνιών και την αντιμετώπιση των αναδυόμενων κινδύνων από υπερφίαλους, κοντόθωρους φουσκωτούς.

Σε συντηρητικές, κλασικές γραμμές η εικονογράφηση.

Εκδόσεις Πατάκη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ρίνος ο Σβερκοχοντρίνος
Τίτλος πρωτοτύπου: Norbert Nackendick oder Das nackte Nashorn
Συγγραφέας: Μίχαελ Έντε
Συγγραφέας: Γιόχεν Στούρμαν
Μετάφραση: Εύα Βαρδάκη-Βασιλείου
Διόρθωση: Θανάσης Κοκολόγος
Εκδόσεις: Πατάκη, Σεπτέμβριος 2018
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 23 Χ 30
ISBN: 978-960-16-7392-9