Σαλιγκάρι και φεγγάρι, του Κυριάκου Χαραλαμπίδη

0
682

Την σχέση που είχαμε ως λαός με την ποίηση μέχρι και τα τέλη του 20ου αιώνα ίσως την χάσαμε. Λάθος να γενικεύεις και να μιλάς για όλους, καθώς ποτέ δεν διάβαζαν πολλοί ποίηση. Ωστόσο, το βλέπεις στις επιλογές των εκδοτών, αφενός η παιδική ποίηση έχει μειωθεί, αφετέρου το δυσκολότερο λογοτεχνικό είδος (όπως σημειώνει και η Άντα Κατσίκη Γκίβαλου στο επίμετρο) το οποίο είναι η ποίηση για παιδιά, δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του. Αυτοσχέδια στιχάκια γεμάτα προχειρότητα κατακλύζουν βιβλία και σχολικές αίθουσες από επίδοξους ποιητές ή άλλες επιπολαιότητες.

Όταν διάβασα πέρσι το εξαιρετικό “Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα“, όχι απλώς παρηγορήθηκα, αλλά είδα μια επανεκκίνηση, μια διέξοδο στο είδος. Γιατί το σνομπάρουμε αυτό το είδος; Αφού στα παιδιά αρέσουν τόσο πολύ τα τραγούδια, τα ταχταρίσματα, κάθε αυτοσχέδιο στιχάκι που κουβαλάει μουσική μέσα του, γιατί αντιμετωπίσαμε σταδιακά την ποίηση σαν κάτι δύσπεπτο που “δεν κάνει” για τα μικρά παιδιά;

Το Καλειδοσκόπιο δεν φοβήθηκε ποτέ τα δύσκολα ή θεωρητικά αντιεμπορικά θέματα και είδη. Εν προκειμένω, έχουμε μια ποιητική συλλογή, την μόνη για παιδιά, του βραβευμένου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη που αποφεύγει τις διδακτικές γραμμές δημιουργώντας αρκετά ευχάριστα, παιγνιώδη ποιήματα, με υπερρεαλιστικά στοιχεία, με ένα ενδιαφέρον μπλέξιμο του φανταστικού και του πραγματικού, με νοηματικούς αιφνιδιασμούς, διάχυτη τρυφερότητα και πλήθος μεταφορών.

Μια ενδιαφέρουσα συλλογή ποιημάτων που παιχνιδίζει πολύ. Το πολύ ενδιαφέρον επίμετρο με σημαντική ανάλυση έγραψε η Ομότιμη καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου.

Σαλιγκάρι και φεγγάρι
είναι δυο καλοί κουμπάροι.
Στρώνουν ασημί μετάξι,
πάντα σύμφωνοι στην πράξη.
Ρίχνουν κόκκινο σκοτάδι
κι αραιώνουν το μελάνι.
Ζωγραφίζουν πεταλούδα
που του λέει κρυφά “Τραγούδα”.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ   Αγόρασέ το
Τίτλος: Σαλιγκάρι και φεγγάρι
Συγγραφέας: Κυριάκος Χαραλαμπίδης
Εικονογράφηση: Μαριλένα Μελισσηνού
Επίμετρο: Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου
Επιμέλεια: Δημήτρης Παπακώστας
Επιμέλεια-σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2018
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN: 978-960-471-182-6