Σας παρακαλώ μην το διαβάσετε, του Δημήτρη Μπογδάνου

0
446

Ανιδιοτελής αγάπη, προσφορά, εσωτερική γαλήνη, ευτυχία… Ζωή.

Η ευφορία που γεμίζει τη ζωή του ανθρώπου που δίνει χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς να έχει ανάγκη από ευχαριστώ, γιατί η ίδια η χαρά και η αγάπη των ανθρώπων πλημμυρίζει τη ζωή του και κάνει την ψυχή του να «χορεύει».

Ένα μικρό φτωχικό χωριό στέκει περήφανα σε έναν άγονο τόπο. Η θάλασσα το δέρνει από παντού. Οι κάτοικοί του, ψαράδες, ζούνε φτωχικά και παρά τις δυσκολίες τους είναι αγαπημένοι και ευτυχισμένοι. Μια μέρα ένας γεράκος μετακομίζει στο χωριό για να περάσει ήρεμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Από τότε περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Όλα αλλάζουν μαγικά και η ζωή στο χωριό μεταμορφώνεται. Ολοκαίνουρια ρούχα για τις γυναίκες, τους άντρες, τα παιδιά, παπουτσάκια στο νούμερο των παιδιών, παιχνίδια, μπάλες, ποδήλατα… εμφανίζονται από το πουθενά. Κανείς δεν έχει ιδέα.

Πώς εμφανίζονταν όλα αυτά;
Πώς έφταναν στα πιο απίθανα και δυσπρόσιτα μέρη;
Ποιος κυκλοφορούσε τις νύχτες και πώς, χωρίς να αφήνει ίχνη;
Πού βρέθηκαν οι καινούριες βάρκες και σώθηκε όλο το χωριό;

Ένα τετράδιο που απέξω γράφει: «Σας παρακαλώ μην το διαβάσετε» θα λύσει όλες τις απορίες των κατοίκων φέρνοντας δάκρυα στα μάτια τους.

Η ιστορία του Δημήτρη Μπογδάνου γεμάτη μυστήριο και ευαισθησία, μεταφέρει ένα βαθύτερο νόημα, την έκφραση της αγάπης στον άνθρωπο, ενώ οι πλούσιες, ονειρικές εικόνες με τις οποίες η Ίριδα Σαμαρτζή μετουσιώνει περίτεχνα το λόγο, ερεθίζουν τη φαντασία και απογειώνουν την ιστορία. Όμορφες, κυρίως ζεστές αποχρώσεις, καθαρές γραμμές, αφαιρετικά στοιχεία που συνδυάζονται με πλούσιες λεπτομέρειες, στοιχεία κολλάζ… Μια ξεχωριστή εικονογράφηση.

Η αφήγηση κυλάει όμορφα και συχνά αιφνιδιάζει τον αναγνώστη με τους έξυπνους αλλά και απίθανους τρόπους που κάθε φορά βρίσκει ο γεράκος για να βοηθήσει. Τα ερωτήματα που προκαλεί κρατούν την περιέργεια ζωντανή, ενώ η αποκάλυψη στο τέλος δεν μπορεί παρά να συγκινήσει. Η γενναιοδωρία σε όλο της το μεγαλείο!

Έξυπνο και συγκινητικό.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Σας παρακαλώ μην το διαβάσετε,
Συγγραφέας: Δημήτρης Μπογδάνος
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Ίρις Σαμαρτζή
Διόρθωση τυπογρ. δοκιμίων: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Νοέμβριος 2018
Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN:
978-618-03-1555-4