Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου, του Βασίλη Παπαθεοδώρου

0
718

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική ιστορία γράφτηκε πριν εκατό περίπου χρόνια στη Γαλλία.  Ένα γεγονός που έμεινε στην ιστορία ως μια ύστατη πράξη αυτοθυσίας και βαθιάς αίσθησης του καθήκοντος κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου,  με πρωταγωνιστή , ένα περιστέρι. Η Σερ Αμί ήταν ένα ταχυδρομικό, που είχε εκπαιδευτεί να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα με εξαιρετική ακρίβεια και κατάφερε να σώσει το χαμένο τάγμα της 77ης Μεραρχίας Πεζικού στη μάχη του Μεζ Αργκόν, τον Οκτώβριο του 1918

Το περιστέρι απέκτησε τεράστια φήμη και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Σερ Αμί που στα γαλλικά σημαίνει «αγαπητός φίλος» και  έλαβε την ανώτατη τιμή, τον Σταυρό του Πολέμου – Croix de Guerre – για την ηρωική του πτήση. Η Σερ Αμί έμεινε στην ιστορία ως το πιο ηρωικό περιστέρι του πολέμου και το σώμα της ταριχεύτηκε και ανήκει πλέον στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Αμερικάνικης ιστορίας Smithsonian Institution.

Καθώς ο πόλεμος πλησίαζε το τέλος του, ο ταγματάρχης Τσαρλς  Γουάιτ και περισσότεροι από 500 στρατιώτες βρέθηκαν παγιδευμένοι από τους Γερμανούς, σ’ ένα λόφο χωρίς τροφή και πυρομαχικά. Οι περισσότεροι δεν άντεξαν και οι πιθανότητες να γλιτώσουν το θάνατο ήταν ελάχιστες. Μέσα σε μια μόνο μέρα είχαν απομείνει λίγο περισσότεροι από 190 στρατιώτες.

Κάθε τρόπος επικοινωνίας τους είχε κοπεί και η τελευταία τους ελπίδα ήταν να στείλουν ένα περιστέρι για βοήθεια.  Ο διοικητής Μπράουν έγραψε ένα σημείωμα και το έδεσε στο πόδι ενός περιστεριού, που όμως στην πορεία δεν τα κατάφερε. Έπειτα ένα δεύτερο μήνυμα σε δεύτερο περιστέρι, που κατάφερε να πετάξει πιο μακριά από το πρώτο. Ένας πυροβολισμός ακούστηκε και όλοι πάγωσαν… Κάποιοι στρατιώτες άρχισαν να κλαίνε.

Τελευταία τους ελπίδα ήταν η Σερ Αμί μιας και ήταν το τελευταίο ταχυδρομικό περιστέρι. Με χέρια που έτρεμαν ο διοικητής έγραψε και το τελευταίο σημείωμα: «Βοηθήστε μας, δεν μπορούμε να φύγουμε». Σήκωσε το περιστέρι ψηλά, το φίλησε και της είπε: «Είσαι η τελευταία μας ελπίδα»

Η Σερ Αμι λέγεται ότι κάλυψε 40 χιλιόμετρα σε 25 λεπτά, κατά την διάρκεια της πτήσης δέχτηκε πυρά από τους Γερμανούς που την τραυμάτισαν σοβαρά  στο στήθος, στη φτερούγα και στο πόδι, όμως συνέχισε να πετάει μέχρι και που πέρασε τα Γερμανικά σύνορα και έφτασε στην έδρα των Αμερικανών. Οι Αμερικανοι έλαβαν το μήνυμα από τους στρατιώτες και σώθηκαν οι 194 επιζώντες.

Ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου, καταφέρνει να μας μεταφέρει το κλίμα του πολέμου της εποχής και να ζωντανέψει μια ιστορία με δυνατά μηνύματα πίστης, αφοσίωσης και αυτοθυσίας. Τα παιδιά λάτρεψαν την Σερ Αμί κι έγινε σύμβολο θάρρους και ηρωισμού. Με αφήγηση που ρέει και περιγραφές που συγκλονίζουν, η Σερ Αμί αποκτά ανθρώπινη υπόσταση και φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν αγαπητός φίλος, όπως ακριβώς φανερώνει και το όνομά της.

Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, σε αποχρώσεις του γκρι και του χακί του πολέμου, συμπληρώνουν αρμονικά την ιστορία και πλαισιώνουν καρέ καρέ τα γεγονότα. Σαν μια ταινία μικρού μήκους ξετυλίγεται η ιστορία που αξίζει να διαβάσουν μικροί και μεγάλοι. Μέσα από πραγματικά γεγονότα η ιστορία αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον για τους μαθητές, που σίγουρα θα τη θυμούνται και θα τη διηγούνται για πολλά χρόνια.

Πραγματικά μας συγκίνησε και μας έκανε να δακρύσουμε από χαρά για τον ηρωισμό και το θάρρος της Σερ Αμί. Σας το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Απρόσμενοι φίλοι» και είναι το τρίτο σε σειρά μετά από τον «Τόγκο το σκυλί των πάγων» και την «Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης». Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Σερ Αμί, το περιστέρι του πολέμου
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Σειρά: Απρόσμενοι φίλοι
Εκδόσεις: Καστανιώτης, Οκτώβριος 2018
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-03-6408-8