Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος, του Πίτερ Σουάνσον

0
1164

«Πώς σου φαίνεται το βιβλίο;»
«Δεν είναι κι από τα καλύτερά της».
«Τίποτα χειρότερο από ένα κακό βιβλίο και μια μεγάλη καθυστέρηση στην αναχώρηση της πτήσης σου».
«Εσύ τι διαβάζεις;» με ρώτησε.
«Την εφημερίδα. Δεν μου αρέσουν τα βιβλία».
«Άρα τι κάνεις στις πτήσεις;»
«Πίνω τζιν. Σχεδιάζω φόνους».

Οι εξωπραγματικές ιστορίες που σταθερά σχολιάζουμε με το «αυτά δεν γίνονται» δημιουργούν δύο αδάμαστες πιθανότητες: αν είναι κακογραμμένη την παρατάς επιτόπου, αν είναι καλοδομημένη, περνάς από όμορφα μέχρι συναρπαστικά διαβάζοντάς τη.

Το «Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος» είναι από τις ιστορίες που λες «δεν γίνεται, ρε φίλε». Κι όταν ζει μέσα σου η μία πιθανότητα να έχει συμβεί και ο μάστορας Πίτερ Σουάνσον σκίζει τη μία μετά την άλλη τις συμβάσεις και τα καθιερωμένα, τότε περνάμε αμέσως στην περίπτωση που περνάς από όμορφα μέχρι συναρπαστικά.

Κυνικό, με κάτι παραπάνω από μαύρο χιούμορ, γρήγορο, ανατρεπτικό, αιχμηρό, σχολαστικά ειρωνικό, αντιστερεοτυπικό και απόλυτα διασκεδαστικό το ψυχολογικό θρίλερ του Σουάνσον, στέκει έξω από ηθικολογίες και διδακτισμούς, από σύνταξη σε στρατόπεδα και υποδείξεις, από το καλό και το κακό, από μια οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με μια καθώς πρέπει αφήγηση, από την σοβαροφάνεια που επιχειρεί να αποδείξει ότι δεν είναι ένα σοβαρό άρλεκιν.

Ο Σουάνσον δεν γράφει τίποτα με κλισέ και σοβαροφάνεια. Οι καλοί και οι κακοί, οι αθώοι και οι ένοχοι, όλα κατά Νίτσε, πέρα από τις κλασικές περιχαρακώσεις, πέρα από τις συμβατικές κατατάξεις για να τακτοποιούμε μέσα μας ανθρώπους, ποιότητες και ετικέτες. Και την ίδια ώρα, ο συγγραφέας γράφει σα να υμνεί τους πρωτεργάτες του είδους, εκείνους που θεμελίωσαν τις πρώτες μανιέρες.

Τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος New England Society Book Award 2016 ενώ ήταν υποψήφιο για το βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος (CWA) Ian Fleming Steel Dagger 2015.

«… Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι ο φόνος είναι τόσο κακό πράγμα όσο το κάνει ο κόσμος να φαίνεται. Όλοι πεθαίνουμε. Τι διαφορά έχει αν ρίξουμε μερικά σάπια μήλα καταγής λίγο πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα προόριζε ο Θεός;…»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος
Τίτλος πρωτοτύπου: The kind worth killing Peter Swanson
Συγγραφέας: Πίτερ Σουάνσον
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
Εκδόσεις: Διόπτρα, 2017
Σελίδες: 432
Μέγεθος: 14 Χ 20,5
ISBN: 978-960-605-297-2