Σε μια δέσμη φωτός- Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, της Τζένιφερ Μπέρν

0
1886

Ένα βιβλίο είναι το σχήμα του, η μυρωδιά του, το ξεφύλλισμά του, η αίσθηση που σου αφήνει στα δάχτυλα, ασφαλώς όσα αποκομίζει το βλέμμα σου. Κι αυτό το σχεδόν τετράγωνο βιβλίο διεγείρει άμεσα όλους αυτούς τους δευτερεύοντες δείκτες γοητείας.

Το περιεχόμενο όμως προηγείται, ξεχωρίζει, καθορίζει το μεγάλο κομμάτι του παζλ, είναι ο νους του. Κι όταν πρόκειται για εικονογραφημένο -παιδικό ή λιγότερο παιδικό- βιβλίο, ύψιστης σημασίας είναι και η εικονογράφηση, θα έλεγα η καρδιά του.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα βιβλίο που έχει πετύχει το εξής: από τη μία μας συστήνει μια διάνοια, μια κορυφαία προσωπικότητα του αιώνα που πέρασε και μας τον συστήνει με επάρκεια, ρίχνοντας τα φώτα στα απλά πράγματα που αθροιζόμενα τον κατέστησαν έναν σπάνιο νου της ανθρωπότητας. Από την άλλη αυτή η ευφυής προσωπικότητα παρουσιάζεται ως ένας απλός, διαφορετικός μάλλον προς πιο ανησυχητική κατεύθυνση άνθρωπος, που δεν προσαρμοζόταν εύκολα στο σχολείο ή σε άλλες κοινωνικές εκδοχές, που αναρωτιόταν για τα πάντα, που έψαχνε για τα πάντα. Ο Αινστάιν παρουσιάζεται ως κάτι που ίσως μπορείς να γίνεις κι εσύ που θα διαβάσεις το βιβλίο: γήινος, προσιτός, όχι εξωπραγματική αυθεντία που δεν μπορεί να φτάσει κανείς. Κι αυτό είναι μια σπουδαία αλήθεια αλλά και μια επιλογή της συγγραφέα που κερδίζει τους αναγνώστες. Ο θαυμασμός για τον Αινστάιν παραμένει ψηλά, την ώρα που ένα μικρό πουλί φτερουγίζει μέσα σου· αμφισβητώντας, σκεπτόμενοι, ψάχνοντας, αμφιβάλλοντας, υποθέτοντας, ίσως κάθε άνθρωπος κατακτά ένα μικρό κομμάτι ευφυίας.

Στο νου του Αινστάιν γεννήθηκαν σπουδαίες ιδέες, σκέψεις που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Ο Αινστάιν οραματίστηκε την αλλαγή και την σχεδίασε πρώτα στο νου του κι ύστερα άρχισε να την υλοποιεί. Η ζωή του Άλμπερτ Αινστάιν σκιαγραφείται αυθεντικά, από τις πρώτες μέρες της ζωής του μέχρι την τελευταία του ανάσα και το αέναο στίγμα του στον κόσμο.

Τεράστια σημασία δίνω στην εικονογράφηση του Βλαντιμίρ Ραντούνσκι που δυστυχώς δεν γνώριζα μέχρι αυτό το βιβλίο, όμως τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τον παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον. Ο τύπος είναι ένας σπουδαίος χειρονάκτης, ένας καλλιτέχνης που σχεδίασε με πανέμορφες γραμμές και μια έξοχη αφαιρετική λογική ένα 56σέλιδο βιβλίο, αναδεικνύοντας σε κάθε σελίδα το πλέον πυρηνικό της στοιχείο και υψώνοντάς το με υψηλή αισθητική στο βλέμμα μας. Παράλληλα, οι έξοχες διατάξεις  μορφών και στοιχείων σε κάθε σελίδα, αλλά και ένα γοητευτικό παιχνίδι με αριθμούς, τύπους, σημεία στίξης, text bubbles και άλλα αντικείμενα, σηκώνουν ακόμα ψηλότερα το τελικό αποτέλεσμα.

Σπουδαίο βιβλίο. Για παιδιά περ. 4-7 ετών.

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Διακρίσεις

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τίτλος: Σε μια δέσμη φωτός- Μια ιστορία για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν
Τίτλος πρωτοτύπου: On a beam of light: a story of Albert Einstein
Συγγραφέας: Τζένιφερ Μπέρν
Εικονογράφηση: Βλαντιμίρ Ραντούνσκι
Μετάφραση: Ελένη Δουκάκη
Σελιδοποίηση: Εριφύλη Αράπογλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Σεπτέμβριος 2019
Σελίδες: 56
Μέγεθος: 24 Χ 22
ISBN: 978-960-471-152-9