Σιλουανή, του Θοδωρή Παπαιωάννου

0
1009

Ο Κωστής και η Διαμαντία, δίδυμα αδέρφια μιας τυπικής αστικής ελληνικής οικογένειας, βρίσκουν βαρετό να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ένα βουνό. Βέβαια όλα αυτά θα πάνε περίπατο λίγο μετά όταν η Σιλουανή, η ξαδέρφη τους με το ασυνήθιστο όνομα, αφού τους υποδέχτηκαν ο θείος, η θεία και το σκυλί τσόου τσόου, θα τους δείξει έναν άλλο κόσμο και οι μέρες του καλοκαιριού στο βουνό θα γίνουν κάτι παραπάνω από συναρπαστικές: μπλε καταρράκτες, πυγολαμπίδες, στοιχειωμένος νερόμυλος.

Στην πορεία η Σιλουανή γίνεται η πρωταγωνίστρια της περιπέτειας αναδεικνύοντας την αγάπη για τη φύση και τις άπειρες δραστηριότητες που αυτή μπορεί να προσφέρει. Χωρίς τεχνολογία που εκεί δείχνει αρκούντως αχρείαστη, δίχως όλες τις σύγχρονες έξεις και εξαρτήσεις, η φύση, η φιλία, η αγάπη για τον τόπο και τις ομορφιές του, γίνονται ένα πραγματικό καλοκαίρι μακριά από την οχλαγωγία και ομοιομορφία των πολλών.
Ξαφνικά γνωρίζεις μονοπάτια, δέντρα, πυγολαμπίδες, μυρωδιές, εικόνες που δεν φανταζόσουν πως θα δεις ή πως υπάρχουν.

Η Σιλουανή γίνεται ένα καλοκαιρινό οδοιπορικό στην ομορφιά του απάτητου και της ανακάλυψης, στην οικολογική συνειδητοποίηση και το προσωπικό μας αποτύπωμα. Ο συγγραφέας αντλεί την έμπνευσή του από μια μαθήτριά του με το σπάνιο αυτό όνομα και δημιουργεί μια εξίσου ασυνήθιστη ηρωίδα, ένα παιδί που μοιάζει να εκλείπει σιγά σιγά από το παλμαρέ της ελληνικής κοινωνίας.

Τα ασπρόμαυρα σκίτσα ανήκουν στην  Ντανιέλα Σταματιάδη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το μικρό Γκρούφαλο
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιούνιος 2017
Σελίδες: 228
Μέγεθος: 14,3 Χ 21,3
ISBN: 978-960-572-173-2