Στα χρώματα της θάλασσας, από την Άλκηστη Χαλικιά

0
945

Τίτλος: Στα χρώματα της θάλασσας
Κείμενο: Άλκηστη Χαλικιά
Επιμέλεια-Συντονισμός: locus athens (Μαρία-Θάλεια Καρρά, Σοφία Τουρνικιώτη)
Καλλιτεχνική επιμέλεια: we design
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2011
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 24 Χ 29
ISBN: 978-960-471-043-0

Αγόρασέ το

xromatathalassas_coverΜετά το Πάρκο με τα ζώα, ήταν η σειρά της θάλασσας να “υποφέρει” δημιουργικά στην πολύ ιδιαίτερη σειρά του Καλειδοσκοπίου και της Locus Athens. Κωνσταντίνος Παρθένης, Αλέξης Ακριθάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Θάνος Τσίγκος, Πάνος Κοκκινιάς, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιώργος Χατζημιχάλης, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Λάππας, Αντρέας Αγγελιδάκης, Χριστίνα Δημητριάδη και Σπύρος Βασιλείου. Δεκαπέντε κορυφαίοι Έλληνες ζωγράφοι σε ισάριθμες δημιουργίες τους με κεντρικό θέμα τη θάλασσα. Την κορυφαία εκείνη μούσα που σέρνει το χορό της ιστορίας των Ελλήνων. Φάροι, λιμάνια, αντικατοπτρισμοί, καράβια, ταξίδια, ακτές, νησιά, ναύτες, δύτες, χρώματα θαλασσινά. Όλος ο κόσμος της θάλασσας σε 15 πίνακες.

Σε εναλλασσόμενη ατμόσφαιρα ποίησης, νοσταλγίας και χιούμορ, τα σύντομα κείμενα της Άλκηστης Χαλικιά δίνουν στους πίνακες μια σπρωξιά να κινηθούν όταν δεν το κάνουν μονάχοι, να μιλήσουν όταν σωπαίνουν, ν’ ακουστούν όταν μοιάζουν να έχουν καταφύγει σε κάποιο ναυπηγείο. Κάθε πίνακας συμπληρώνεται από μια προσεγμένη δραστηριότητα ή κάποια φύλλο…εργασίας στο τέλος του βιβλίου. Κάπως έτσι, η θάλασσα, που δεν είναι ένας κόσμος καλοκαιρινός όπως μοδάτα θελήσαμε να τον περάσουμε, αλλά ένας κόσμος που ζει και αναπνέει στους δικούς του ρυθμούς όλο τον χρόνο, μας αποκαλύπτεται μέσα από τις προσεγγίσεις και τη ματιά 15 Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μαζί με το “Στο πάρκο με τα ζώα” αλλά και το “Στην κατσαρόλα με τα χρώματα”, το βιβλίο “Στα χρώματα της θάλασσας” συνθέτουν μια προσεγμένη τριλογία που δίχως φανφάρες φέρνει σημαντικά στοιχεία της τέχνης (θάλασσα, ζώα, διατροφή) στο πεδίο των παιδιών που τα τελευταία χρόνια μάλλον ταλαιπωρούνται από αμφίβολης αισθητικής “καλλιτεχνίες”.

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, Locus Athens, Άλκηστη Χαλικιά. Μια πολύ σοβαρή πρόταση.

Στην τάξη
Βγάλτε τα παπούτσια. Σε μαύρο κάνσον ή σκούρο χαρτί του μέτρου κάντε ο ένας του άλλου του περίγραμμα της πατούσας του. Γεμίστε με κόλλα όλα τα περιγράμματα κι αμέσως πασπαλίστε με άμμο θαλάσσης (ή και απλό χώμα εναλλακτικά). Είναι τα ίχνη σας στην αμμουδιά. Είναι ο περίπατος της τάξης σας στη θάλασσα του φθινοπώρου, ένα σούρουπο. 

sandfoot

xalikia2Η Άλκηστη Χαλικιά είναι εκπαιδευτικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και συγγραφέας. Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ στη συνέχεια απόκτησε MA (Master of Arts)στη Μουσειολογία από το Πανεπιστήμιο του Essex, Μ. Βρετανίας.

Η αγάπη της όμως και το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση μέσα από την τέχνη, την ώθησε ώστε να παρακολουθήσει στη συνέχεια μια σειρά σεμιναρίων, όπως Θεατρικού Παιχνιδιού με δάσκαλο τον Λάκη Κουρετζή, Προφορικής Αφήγησης με τον αφηγητή Στέλιο Πελασγό, Αισθητικής Αγωγής στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης καθώς και σεμινάρια στην Ιστορία της Τέχνης τόσο με τον ιστορικό τέχνης Μ. Στεφανίδη όσο και στο εκπαιδευτικό τμήμα του Ομίλου Christie’s παλιότερα.

Έχοντας υπάρξει υπεύθυνη εκπαιδευτικών επισκέψεων και πολιτιστικών δράσεων σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία που εργαζόταν, σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία, πινακοθήκες, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, βιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, έγραψε και σκηνοθέτησε σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Το σχολικό έτος 2012- 2013 υλοποίησε το πρόγραμμα Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού “Μπλε Ιππότες” στις μικρές Κυκλάδες με τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και την αιγίδα του Υπ. Παιδείας. Το 2011 σε συνεργασία με την μουσικό παιδαγωγό και πιανίστα Μυρτώ Τίκωφ, ίδρυσαν την Ομάδα τέχνης για παιδιά “Άκου-Κοίτα“. Παρέα σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάπτυξης της δημιουργικότητας για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού μέσω της εικαστικής και μουσικής αγωγής και της δημιουργικής γραφής.

Ως συγγραφέας έχει γράψει μια σειρά βιβλίων τέχνης για παιδιά , όπως το βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά το 2011, “Στο πάρκο με τα ζώα“, αλλά και τα “Στα χρώματα της θάλασσας“, ” Στην κατσαρόλα με τα χρώματα” και “Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά“, επιμέλεια locus athens, εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο. Το συγγραφικό της έργο μέχρι στιγμής συμπληρώνεται με το παραμύθι “Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία“, εκδόσεις Βιβλιόφωνο.

Ωστόσο, η Άλκηστη Χαλικιά έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως η στιχουργός των τραγουδιών του παιδικού δίσκου “Τραγουδάκια γάλακτος“, τα οποία μελοποίησε η Μέλπω Χαλκουτσάκη. Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν σημαντικοί ερμηνευτές όπως ο Χρήστος Θηβαίος, Ορφέας Περίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Στάθης Δρογώσης και ο Γιάννης Χαρούλης.

Τα βιβλία της
Κίου-Νίου, μια ιστορία με πολλή φασαρία, Βιβλιόφωνο (2005)     
Ένα απίθανο βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά, Καλειδοσκόπιο (2007)     
Στην κατσαρόλα με τα χρώματα, Καλειδοσκόπιο (2010)     
Στο πάρκο με τα ζώα, Καλειδοσκόπιο (2010)    
Στα χρώματα της θάλασσας, Καλειδοσκόπιο (2011)