Στην Ελλάδα φιλοξενείται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (βίντεο και animation)

0
1863

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος, λόγω των γενεθλίων εκείνη την ημέρα του αυστριακού γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε το 1930 με το Νόμπελ Ιατρικής.

Από το 2004 που καθιερώθηκε η μέρα αυτή, κάθε χρόνο μια χώρα φιλοξενεί επίσημα την Ημέρα. Για παράδειγμα, το 2013 την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη φιλοξένησε η Γαλλία, με το σύνθημα «Δώσε το δώρο της ζωής: Δώσε αίμα».

Φέτος (2018) την Ημέρα φιλοξενεί η Ελλάδα στην Αθήνα, δια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με το σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη Ζωή».

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, συγκρινόμενο με τα παλιότερα, προωθεί την ενσυναίσθηση προς τους αποδέκτες της προσφοράς του αίματος. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με ένα από τους υψηλότερους αιμοδοτικούς δείκτες, όπως φαίνεται στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Αίμα (European Blood Alliance).

Παρά ταύτα υπάρχει ακόμα ανάγκη να διασφαλ ίζεται η σταθερή εξεύρεση αίματος για το πρόγραμμα των μεταγγίσεων των μεταγγισιοεξαρτώμενων ασθενών με μεσογειακή αναιμία, που καταναλώνουν τρεχόντως το 20% του αποθέματος της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρο το εξαιρετικό άρθρο από τη Γαλλία, που ρίχνει το φως του προβολέα στον αλτρουισμό και τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως αυτή κατ’ εξοχήν φαίνεται στην προσφορά του Εθελοντή Αιμοδότη!

Δείτε το φετινό βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη:

«Be there for someone else. Give blood. Share life». Ή όπως είναι είπαμε «Να είσαι εκεί για τον Άλλο. Δώσε Αίμα. Μοιράσου τη Ζωή».

Παρακολουθώντας ένα Animation για και με τα παιδιά
(Animator: Ιλάειρα Μισιρλιάδη)

Χτίζοντας την κουλτούρα του εθελοντή αιμοδότη: το animation της Ιλάειρας Μισιρλιάδη έχει ως όχημα μια σταγόνα και μας ταξιδεύει σε διάφορες ιστορίες, όπου κοινός τόπος όλων είναι η προσφορά, η συμμετοχή κι η αλληλεγγύη. Στο ταξίδι της ζωής κάθε ιστορία θα μπορούσε να είναι η δική μας: η έγκυος που νοσηλεύεται, το θύμα του τροχαίου, το παιδάκι που μεταγγίζεται, θα μπορούσαν να είναι κομμάτι από εμάς, μέρος της ταυτότητας μας…. Να είσαι εκεί για τον άλλο…

Συζητάμε με τα παιδιά για όσα εμφανίζονται στο animation

Κεντρική εκδήλωση 12- 14 Ιουνίου 2018

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018
Αφίξεις Ξένων Αντιπροσωπειών
18:30- 20:00 Ξενάγηση Μουσείο Ακρόπολης

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018
08:00 Αναχώρηση για Δελφούς
12:00- 14:00 Ξενάγηση Μουσείο και Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών
15:30-17:30 Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Παρουσίαση Σημαίας Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη
18.00- 19:30 Ρωμαϊκή Αγορά Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών

Θεατρική παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως»- Οχτώ Αποσπάσματα Αρχαίων Τραγωδιών (Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης)

Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα».

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 –Ζάππειο
Έκθεση φωτογραφίας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: “Δρόμοι Επιβίωσης”

Έκθεση εικαστικών έργων μικτής τεχνικής από τους φοιτητές του Τμήματος Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

15:00-18:00 Workshop
18:00-19:00 Υποδοχή Σκυταλοδρομίας
19:00-21.00 Κεντρικές Ομιλίες /Βραβεύσεις Αιμοδοτών/Ομάδων που συμμετείχαν/ Τελετή Παράδοσης Σημαίας στη χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση του 2019.
21:00-23:00 Μουσική Εκδήλωση-Συναυλία

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
ΕΡΤ
Δήμοι
Περιφέρειες
Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών
Παραολυμπιονίκες
ΕΠΟ
Γραφείο Διασύνδεσης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών
Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Υπηρεσίες Αιμοδοσίας
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ)