Στην Maryse Conde το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ 2018

0
639

Σε μια από τις πιο γνωστές συγγραφείς της Καραϊβικής κατέληξε το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Και το όνομα αυτής Maryse Condé (11 Φεβρουαρίου 1937). Η 81χρονη συγγραφέας από τη Γουαδελούπη, αν και ήταν υποψήφια μαζί με μεγάλα ονόματα της Λογοτεχνίας, τον Ιάπωνα Haruki Murakami, τον Βρετανό Neil Gaiman και τον Καναδοβιετναμέζο Kim Thuy, πήρε το βραβείο Νόμπελ που θα της αποφέρει και περίπου 87.000 λίρες. Η τελετή παραλαβής του βραβείου θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου, μία ημέρα πριν από το συμπόσιο Nobel.

Η χώρα της ακούγεται μόνο, όπως είπε η ίδια, μόνο όταν κάνει κάποιον σεισμό ή έρχεται κάποιος τυφώνας.

Η Κοντέ, μητέρα 4 παιδιών, έχει γράψει από το 1976 πάνω από 20 μυθιστορήματα ενώ πριν το εναλλακτικό Νόμπελ είχε κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνίας (1986) και το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας (1988).

Το εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ δημιουργήθηκε από μια οργάνωση που ονομάζεται Νέα Ακαδημία, αποτελούμενη από περισσότερους από 100 Σουηδούς συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο που κλόνισε την αξιοπιστία της Σουηδικής Ακαδημίας, η οποία πάντως έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τον επίσημο νικητή του 2018 μαζί με τον νικητή του 2019 τον επόμενο χρόνο.

Θυμίζουμε ότι ο Μουρακάμι είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του τον περασμένο μήνα λέγοντας στους διοργανωτές ότι ήθελε να επικεντρωθεί στο έργο του.

Maryse Condé. Photograph: Sophie Bassouls/Corbis via Getty