Στη Λιβανέζα Hoda Bakarat το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας

0
218

Στην 67χρονη Λιβανέζα Hoda Barakat απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Αραβικής Λογοτεχνίας (IPAF) για το μυθιστόρημά της The Night Mail, που διηγείται ιστορίες εξόριστων ανθρώπων μέσα από τις επιστολές τους.

Η Hoda Barakat γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1952 και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στο Λίβανο προτού μετακομίσει στη Γαλλία όπου ζει σήμερα. Έχει εργαστεί στην εκπαίδευση και τη δημοσιογραφία και έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, δύο θεατρικά έργα, ένα βιβλίο διηγημάτων και ένα βιβλίο απομνημονευμάτων. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το 2000 κέρδισε για το βιβλίο The Tiller of Waters το μετάλλιο Naguib Mahfouz, το 2002 το “Chevalier de l’ordre des Arts et des Lettres” και το 2008 το Chevalier de l’Ordre du Mérite National. Το 2015 ήταν υποψήφια για το διεθνές βραβείο Man Booker.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Charafdine Majdouline χαρακτήρισε το νικητήριο βιβλίο “ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα που ξεχωρίζει για τη συμπυκνωμένη οικονομία του λόγου, την αφηγηματική δομή και την ικανότητάς του να μεταφέρει τις βαθύτερες σκέψεις των ανθρώπων. Επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει τεχνικές που είναι ευρέως γνωστές στη μυθιστοριογραφία, η Barakat αντιμετώπισε μία πρόκληση, όμως κατάφερε να καινοτομήσει δημιουργικά μέσα στο πλαίσιο της παράδοσης”.

Το βραβείο IPAF χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού του Άμπου Ντάμπι, υποστηριζόμενο από το ίδρυμα Booker του Λονδίνου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 δολαρίων, καθώς και χρηματοδότηση για τη μετάφρασή του στα αγγλικά. Τα δικαιώματα του βιβλίου στα αγγλικά έχει ήδη εξασφαλίσει ο εκδοτικός οίκος Oneworld, που θα το εκδώσει μέσα στο 2020.