Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα, της Ροδούλας Παππά

0
1609

Ghost Dog: In the words of the ancients, one should make his decision within the space of seven breaths. It is a matter of being determined and having the spirit to break through to the other side (Ghost Dog: Ο τρόπος των σαμουράι, του Τζιμ Τζάρμους, 1999).

Οι παλιοί δάσκαλοι στα ανατολικά της γης έλεγαν πως πρέπει όλες τις αποφάσεις σου να τις παίρνεις μέσα σε επτά και μόνον βαθιές αναπνοές, όλες οι υπόλοιπες πηγαίνουν χαμένες.

Μέχρι μιαν απόφαση να πάρεις, επτά χαϊκού προλαβαίνεις να διαβάσεις, καθώς καθένα τους διαβάζεται σε μιαν αναπνοή.

Το χαϊκού στα ιαπωνικά σημαίνει «αστείος στίχος». Βασικά πρόκειται περί μιας ιαπωνικής ποιητικής φόρμας που παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά.

Σ’ το υπόσχομαι (5)
φραουλίτσα δροσερή, (7)
δεν θα σε κόψω (5)

Έτσι το χαϊκού, είναι η πιο σύντομη φόρμα ποίησης στον κόσμο, έχοντας όλες κι όλες 17 συλλαβές. Και υπό αυτήν την έννοια πρόκειται για μια φόρμα απολύτως ταιριαστή σε παιδιά 3-6 ετών, άρα μια πρώτη ακριβής και ακριβή μορφή ποίησης για τον καινούριο άνθρωπο που έφυγε από το βρέφος και γίνεται μικρό παιδί.

Χαϊκού για τις τέσσερις εποχές έγραψε η Ροδούλα Παππά και τα εικονογράφησε η εκ του ασιατικού Λάος γαλλίδα πολίτης Σενγκ Σουν Ρατάναβαν. Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας. Γιατί όλα έχουν την πορεία από την αναγέννηση προς τον μαρασμό.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μια απίθανη συνεργασία όπου ο λιτός, περιεκτικός, μετρημένος συλλαβή συλλαβή λόγος συνδιαλέγεται, συμπλέκεται και τυλίγεται στην εμπνευσμένη και ιδιαιτέρως καλαίσθητη, γιαπωνέζικων/ανατολίτικων γραμμών εικονογράφηση της φοβερής Σενγκ Σουν Ρατάναβαν.

Πρόκειται για αριστουργηματικές νύξεις λέξεων που στρέφουν το βλέμμα σε κάθε σαλόνι της εικονογράφου όπου μένεις να επεξεργάζεσαι το εκλεκτικό, ανεμοστροβιλικό, σύμπαν που έχει δημιουργήσει.

Όμορφη μέρα!
Θα μου μάθεις να πετά,
χελιδονάκι;

Πραγματική ποίηση για παιδιά, πραγματική συζήτηση με παιδιά ο,τι ακολουθεί κάθε εικονογραφημένο σαλόνι.

Εκδόσεις Νεφέλη. Στα κορυφαία του 2017. Ασυζητητί.

Ένα από τα 5 ελληνικά βιβλία που εντάχθηκαν στον κατάλογο των White Ravens 2018.

Βραβείο περιοδικού Ο Αναγνώστης 2018

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Στη μύτη του κουταβιού μια ακριδούλα
Διαβάστε δωράν: Απόσπασμα
Συγγραφέας: Ροδούλα Παππά
Εικονογράφηση: Σενγκ Σουν Ρατάναβαν
Εκδόσεις: Νεφέλη, 2017
Τυπογρ. διόρθωση: Αρετή Μπουκάλα
Στοιχειοθεσία-σελιδοπ.: Περικλής Δουβίτσας
Σελίδες: 54
Μέγεθος: 21,5 Χ 28,5
ISBN: 978-960-504-207-3