Στο πάρκο με τα ζώα, από την Άλκηστη Χαλικιά

0
1060

Τίτλος: Στο πάρκο με τα ζώα
Κείμενο: Άλκηστη Χαλικιά
Επιμέλεια-Συντονισμός: locus athens (Μαρία-Θάλεια Καρρά, Σοφία Τουρνικιώτη)
Καλλιτεχνική επιμέλεια: we design
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2010
ISBN: 978-960-471-030-0

Αγόρασέ το

stoparkometazoa_coverΝα θες να ταξιδέψεις το δρόμο της Ελληνικής Τέχνης από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Να θες να το κάνεις και να χρειάζεσαι ένα εργαλείο, ένα βιβλίο. Να θες απλά να μυήσεις τα παιδιά σε μερικές ιδιαίτερες προσεγγίσεις Ελλήνων καλλιτεχνών όταν στο πινέλο τους γεννήθηκαν ζώα, τα τόσο οικεία και αγαπημένα σε όλα τα παιδιά. Να βιώσει το παιδί της προσχολικής και της πρωτοβάθμιας ότι η τέχνη προσεγγίζεται με παιχνίδι, με τραγούδι, με ωραίες δράσεις και ιδέες. Να θες μια έξυπνη, διεισδυτική αφορμή να κινήσεις για κάπου…

Τούτο το βιβλίο είναι ένα διαμαντένιο όπλο για τους εκπαιδευτικούς. Την εποχή που οι πίνακες κι η τέχνη μπαίνουν όλο και πιο πλατιά στις αναζητήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και παιδιών, προσφέρει ένα καλοφτιαγμένο υλικό μέσα από ένα σαφές και πρωτότυπο πρότζεκτ.

Τα κείμενα από την Άλκηστη Χαλικιά είναι σύντομα, με χιούμορ και φαντασία και κάθε φορά διαφορετικής υφής, προσέγγισης, γραμματοσειράς, για να πληθαίνει και το μάτι τις παραστάσεις του στο κείμενο παρέα με την αλλαγή πίνακα. Οι σύντομες ιστορίες και το απλό λεξιλόγιο δομούν πολύ προσεγμένες, διασκεδαστικές ιστορίες και είναι αυτό ένα ακόμα bonus για ένα βιβλίο τέχνης για παιδιά.

Αλέξης Ακριθάκης, Γιάννης Γαϊτης, Μανταλίνα Ψωμά, Τηλέμαχος Κάνθος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Ντιάννα Μαγκανιά, Ιάκωβος Ρίζος, Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Νίκος Μάρκου και Αλέξανδρος Ψυχούλης. Δεκατρείς Έλληνες καλλιτέχνες σε 15 πίνακες τους με ζώα. Πεταλούδες, άλογα, λύκοι, αίγες, αρνιά, φίδια, βάτραχοι, παπαγάλοι, μυρμήγκια, γορίλες, σκύλοι και άλλα ζώα βάζουν τα…καλά τους και παρελαύνουν με τις ιδιαίτερες μορφές τους στους πίνακες των παραπάνω καλλιτεχνών. Σε κάθε πίνακα δίνονται, ιδιαιτέρως πρωτότυπες, τολμώ να πω, ιδέες για δραστηριότητες και παιχνίδια ενώ υπάρχει και ένα καλοδομημένο παράρτημα με ημιδομημένα κυρίως φύλλα εργασίας (ας τα πούμε έτσι για να συνεννοούμαστε).

Οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο σε συνεργασία με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο μας προσφέρουν ένα βιβλίο που δίνει γνώση, λύσεις και τέχνη. Με γραμμές τετραδίου και κάμποσες γραμματοσειρές και ιδιαίτερες γραφές, το βιβλίο γίνεται όντως ένα οικείο τετράδιο κάποιου μαθητή που αγαπά την τέχνη. Όσοι ασχολείστε με τα ζώα, με κάποιο ιδιαιτέρως ή όλα ή απλώς θέλετε να βάλετε με όμορφο τρόπο την τέχνη μπροστά στα μάτια των παιδιών, σας το προτείνουμε με καθαρή ψήφο εμπιστοσύνης. :)

Α…θέλω να το πω…στην εισαγωγή του βιβλίου, ο Jean-Jacques Le Sueur  γράφει ένα ρητό: “Όσο δεν έχεις αγαπήσει ένα ζώο, ένα κομμάτι της ψυχής σου θα μένει πάντα κοιμισμένο”. Πολύ μου άρεσε κι αυτό. Μα πολύ όμως!

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

xalikia2Η Άλκηστη Χαλικιά είναι εκπαιδευτικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσειολογία και συγγραφέας. Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ στη συνέχεια απόκτησε MA (Master of Arts)στη Μουσειολογία από το Πανεπιστήμιο του Essex, Μ. Βρετανίας.

Η αγάπη της όμως και το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση μέσα από την τέχνη, την ώθησε ώστε να παρακολουθήσει στη συνέχεια μια σειρά σεμιναρίων, όπως Θεατρικού Παιχνιδιού με δάσκαλο τον Λάκη Κουρετζή, Προφορικής Αφήγησης με τον αφηγητή Στέλιο Πελασγό, Αισθητικής Αγωγής στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης καθώς και σεμινάρια στην Ιστορία της Τέχνης τόσο με τον ιστορικό τέχνης Μ. Στεφανίδη όσο και στο εκπαιδευτικό τμήμα του Ομίλου Christie’s παλιότερα.

Έχοντας υπάρξει υπεύθυνη εκπαιδευτικών επισκέψεων και πολιτιστικών δράσεων σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία που εργαζόταν, σχεδίασε και υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία, πινακοθήκες, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, βιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, έγραψε και σκηνοθέτησε σχολικές θεατρικές παραστάσεις. Το σχολικό έτος 2012- 2013 υλοποίησε το πρόγραμμα Αισθητικής και Περιβαλλοντικής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού “Μπλε Ιππότες” στις μικρές Κυκλάδες με τη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και την αιγίδα του Υπ. Παιδείας. Το 2011 σε συνεργασία με την μουσικό παιδαγωγό και πιανίστα Μυρτώ Τίκωφ, ίδρυσαν την Ομάδα τέχνης για παιδιά “Άκου-Κοίτα“. Παρέα σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα ανάπτυξης της δημιουργικότητας για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού μέσω της εικαστικής και μουσικής αγωγής και της δημιουργικής γραφής.

Ως συγγραφέας έχει γράψει μια σειρά βιβλίων τέχνης για παιδιά , όπως το βραβευμένο με Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά το 2011, “Στο πάρκο με τα ζώα“, αλλά και τα “Στα χρώματα της θάλασσας“, ” Στην κατσαρόλα με τα χρώματα” και “Ένα Απίθανο Βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά“, επιμέλεια locus athens, εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο. Το συγγραφικό της έργο μέχρι στιγμής συμπληρώνεται με το παραμύθι “Κίου-Νίου, Μια ιστορία με πολλή φασαρία“, εκδόσεις Βιβλιόφωνο.

Ωστόσο, η Άλκηστη Χαλικιά έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως η στιχουργός των τραγουδιών του παιδικού δίσκου “Τραγουδάκια γάλακτος“, τα οποία μελοποίησε η Μέλπω Χαλκουτσάκη. Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν σημαντικοί ερμηνευτές όπως ο Χρήστος Θηβαίος, Ορφέας Περίδης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Στάθης Δρογώσης και ο Γιάννης Χαρούλης.

Τα βιβλία της
Κίου-Νίου, μια ιστορία με πολλή φασαρία, Βιβλιόφωνο (2005)     
Ένα απίθανο βιβλίο σύγχρονης ελληνικής τέχνης για παιδιά, Καλειδοσκόπιο (2007)     
Στην κατσαρόλα με τα χρώματα, Καλειδοσκόπιο (2010)     
Στο πάρκο με τα ζώα, Καλειδοσκόπιο (2010)    
Στα χρώματα της θάλασσας, Καλειδοσκόπιο (2011)