Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι; της Μαριέττας Κόντου

0
500

Τον λένε Όμηρο και είναι δέκα χρονών. Δεν έχει καταλήξει αν αυτό το δέκα είναι πολύ ή λίγο. Νιώθει παιδί και λίγο μεγάλος. Κι αυτό οδηγεί το μυαλό του σε πολλές μπερδεμένες σκέψεις κι απορίες. Απορίες για τον εαυτό του, τον αδερφό του, τα κορίτσια, το σχολείο, τις απώλειες.

Αγωνίες, ανασφάλειες κι ερωτήματα συχνά δύσκολα αλλά ειπωμένα με αφοπλιστική παιδική ειλικρίνεια ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου. Κάθε κεφάλαιο κι ένα διαφορετικό ερώτημα και όλα μαζί μια ανάγκη να ανακαλύψει τον κόσμο του αλλά και να βρει τη θέση του μέσα σ’ αυτόν, να αυτοπροσδιοριστεί. Ο Όμηρος διερωτάται τι είναι αγάπη και πού θα τη βρει, πώς θα κρύβει την κοιλιά κάτω από τη φαρδιά μπλούζα, πώς μπορεί να ανταλλάσσει όνειρα με το μικρότερο αδελφό του που είναι ατρόμητος αλλά κι αξιαγάπητος, πώς μπορεί να διαχειριστεί τους πιο δύσκολους  αποχαιρετισμούς.

Η Μαριέττα Κόντου γράφει μια τρυφερή ιστορία η οποία μοιάζει με ημερολόγιο ενός προέφηβου. Η πρωτοπρόσωπη, άμεση γραφή κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες. Τα ερωτήματά του, τα περισσότερα οικεία, διατυπώνονται με χιούμορ εκφράζοντας ταυτόχρονα τον ευαίσθητο ψυχισμό ενός παιδιού που θέλει να νιώσει αποδεκτό κι αγαπητό.

THE BOOK SECRET

Το ELNIPLEX συνομίλησε με τη Μαριέττα Κόντου κι εκείνη πολύ πρόθυμα αποκάλυψε ένα μυστικό για τη συγγραφή του βιβλίου:

Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της ζωής μας. Όλα τα περιστατικά είναι αληθινά. Αφορά τις σκέψεις,  τις απορίες και τη μοναχική πορεία των σχολικών χρόνων του μεγάλου μου του γιου που είχε διαγνωστεί ως χαρισματικός. Στο δημοτικό κακοποιήθηκε από παιδιά και δασκάλους και η διαδρομή προς τη χαρά και την ευτυχία ήταν μακριά και επίπονη για όλους μας…

Μακάρι να μπορούν και οι μεγάλοι να σκέφτονται σαν μεγάλα παιδιά, θέλει να πει ο Όμηρος αλλά δεν τα καταφέρνει πάντα… Τα καταφέρνει όμως, η συγγραφέας σε ένα βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Συγγνώμη, μπορώ να πω κάτι;
Συγγραφέας: Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Σειρά: Διαβάζω Ιστορίες
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Μάρτιος 2019
Σελίδες: 144
Μέγεθος: 14 Χ 20,5
ISBN: 978-618-03-1713-8