More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΣχολή κατασκόπων, του Στιούαρτ Γκιμπς (μετ.: Χριστίνα Σωτηροπούλου)

    Σχολή κατασκόπων, του Στιούαρτ Γκιμπς (μετ.: Χριστίνα Σωτηροπούλου)

    “Γεια σου, Μπεν”, είπε ο άντρας στο σαλόνι μου. “Ονομάζομαι Αλεξάντερ Χέιλ. Εργάζομαι στη CIA.”
    Και έτσι απλά η ζωή μου απέκτησε ενδιαφέρον.

    Και έτσι ακριβώς ξεκινά το πρώτο βιβλίο της σειράς που σε βάζει στο ζουμί με την πρώτη πρόταση. Ο καλός μαθητής -ο καλύτερος της τάξης βασικά- ο 13χρονος Μπεν(τζαμιν) Ρίπλεϊ επιλέγεται από την CIA για την μυστική ακαδημία υπερκατασκόπων του μέλλοντος. Γιατί; “Η υπηρεσία σε παρακολουθεί εδώ και λίγο καιρό”, του είπε ο Α. Χέιλ. “Γιατί;” απόρησε ο Μπεν. “Πρώτα απ’ όλα γιατί μας το ζήτησες”.

    Επτακόσιες είκοσι οκτώ φορές είχε επισκεφθεί τη σελίδα της CIA ο Μπεν, παίζοντας παιχνίδια αλλά ρίχνοντας και ματιές στις θέσεις εργασίας. Κάπως έτσι, ο… σπασίκλας νεαρός, που είναι άριστος σε όλα, μιλάει τρεις γλώσσες και έχει μαθηματικές ικανότητες επιπέδου 16, θα βρεθεί στα κλιμάκια και θα γίνει ένα αστέρι της κατασκοπείας. Σίγουρα είναι μόνο αυτά τα κριτήρια;

    Μάλιστα θα κρύβει το που φοιτεί. “Η ύπαρξη της ακαδημίας είναι απόρρητη. Κανείς δεν πρέπει να μάθει ότι είσαι μαθητής της. Ούτε οι γονείς σου ούτε οι καλύτεροί σου φίλοι ούτε η Ελίζαμπεθ Πάστερνακ. Κανείς. Εκείνοι θα ξέρουν ότι είσαι μαθητής της Ακαδημίας Επιστημών Σεντ Σμίθεν για Αγόρια και Κορίτσια”.

    Έτσι αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια του Μπεν στην Ακαδημία Κατασκοπίας της CIA στην Ουάσινγκτον, μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Εκεί θα νιώσει στο πετσί του τον κίνδυνο και την περιπέτεια από την πρώτη κιόλας ώρα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της σχολής. Τα πράγματα δεν είναι τόσο αθώα όπως όταν παρακολουθείς Τζέιμς Μποντ και ονειρεύεσαι να γίνεις κατάσκοπος. Εδώ υπάρχουν συνωμοσίες, παρακολουθήσεις, πέφτουν πιστολίδια, κλέβονται στοιχεία. Εδώ είναι η Μυστική Ακαδημία Κατασκόπων και μπορεί να έχεις επιλεγεί μέχρι και ως… δόλωμα!

    Το πρώτο βιβλίο της σειράς Μυστική Ακαδημία Κατασκόπων μας εισάγει στο ξεκίνημα του Μπεν και η αλήθεια είναι ότι η πολύ γρήγορη πλοκή του, ο ακραία περιπετειώδης χαρακτήρας του, η στρωτή αφήγηση και το πυκνό μυστήριο που διέπει όλο το μυθιστόρημα είναι δυνατά όπλα για να σου αρέσει ένα βιβλίο, ειδικά τώρα που αυτές οι σειρές μυστηρίου και εξιχνίασης έχουν πυκνώσει περισσότερο και από τα μανιτάρια στο δάσος. Και ο Στιούαρτ Γκιμπς έχει στήσει ένα πολύ ενδιαφέρον κατασκοπικό περιβάλλον, προσπαθώντας να του χαρίσει λίγη από την αίγλη των ενηλίκων πρακτορικών μυθιστορημάτων και ταινιών, ώστε να αποφύγει να κάνει μια γλυκανάλατη σειρά για προεφήβους.

    Και τα καταφέρνει αφού το έξυπνο, διεισδυτικό του χιούμορ και ο κίνδυνος που δεν παραπέμπει σε συνηθισμένα προεφηβικά βιβλία βρίσκουν μια ελκυστική ισορροπία που δεν θα αφήσει τους λάτρεις της περιπέτειας και των κατασκοπικών μυθιστορημάτων αδιάφορους. Για την ακρίβεια θα τους αρέσει αρκετά μέχρι θα τους ενθουσιάσει αφού και ο ρυθμός είναι πολύ καλός και τα γεγονότα που τρέχουν την πλοκή είναι αρκετά εμπνευσμένα, κάνοντας φανερή την προσπάθεια του βραβευμένου συγγραφέα να ξεφύγει από τα συνηθισμένα και τα κλισέ του είδους.

    Το βιβλίο υπήρξε υποψήφιο για το Βραβείο Edgar Allan Poe στην κατηγορία «Νεανικό βιβλίο».

    Η σειρά κυκλοφορεί ήδη σε 12 χώρες, ενώ σύντομα όλη η σειρά θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από την 20th Century Fox.

    Βιβλίο δεύτερο και η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε ακόμα πιο σφιχτοδεμένο από το πρώτο που θα το έλεγες και βιβλίο-intro. Ο Γκιμπς νομίζω ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει να δημιουργήσει έναν Χάρι Πότερ των κατασκόπων. Το άκρως θετικό όμως είναι ότι αυτό δεν βγαίνει ως άγχος στη γραφή του η οποία θέλγει και προσωπικά μου αρέσει πολύ ως στυλ, ως ποιότητα, ως ρυθμός. Ακόμα και το χιούμορ του είναι προσεγμένο, πνευματώδες, οι εικόνες που ανασηκώνουν οι λέξεις του είναι πλούσιες, ενίοτε κινηματογραφικής υφής θα έλεγα, ενώ η πλοκή του είναι σφιχτοδεμένη, ακόμα και όταν την πηγαινόφερνει από την ένταση στην ας πούμε νηνεμία.

    Εν τω μεταξύ αυτό το Ρίπλει ως επίθετο μου έφερε στο νου εκείνον τον εμβληματικό ήρωα της Πατρίσια Χάισμιθ, τον Τόμας Ρίπλει, που δεν μοιάζει έξω από αυτό που φτιάχνει για τον Μπεν, ενώ η μυστική, φονική οργάνωση SPYDER μοιάζει σαν ωδή στον Ίαν Φλέμινγκ, συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ και την οργάνωση Spectre (ή την παλαιότερη, SMERSH).

    Διαβάζοντας όλο και περισσότερο και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, επιβεβαίωσα μέσα μου ότι ο Στιούαρτ Γκιμπς, επιδέξια συνέθεσε περισσότερο κι από έναν Χάρι Πότερ των κατασκόπων, έναν Τζέιμς Μποντ των εφήβων. Πέσατε σε τζειμσμποντολόγο και ίσως βλέπει παντού συσχετισμούς με τον μέγα αρχηγό.

    Όπου στο δεύτερο αυτό βιβλίο της σειράς, λοιπόν, καλοκαίριασε και η σχολή κατασκόπων πηγαίνει κατασκήνωση. Ο Μπεν ήταν έτοιμος να περάσει ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι αλλά άσε φίλε, Μπεν, δεν είναι αυτά για σένα, ούτε για κανέναν κατάσκοπο.

    Η κατασκήνωση είναι στην άγρια φύση, τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά και η εκπαίδευση σκληρή. Και τότε…. να σου η οργάνωση SPYDER ξανά με τους διπλούς πράκτορες πρώτα να πλησιάζει τον Μπεν για να δουλέψει γι’ αυτούς, μετά να τον κυνηγά ξανά και εκείνις να αναζητά διέξοδο επιβίωσης σε ένα περιβάλλον σκοτεινό και άκρως απειλητικό. Θα αναζητήσει βοήθειες για να βγει νικητής σε αυτό το μπράντεφερ. Και έχει ενδιαφέρον να δείτε πώς θα τα καταφέρει…

    Εγώ τα βιβλία θα τα τοποθετούσα από 10-11 χρονών και πάνω με target περίπου τα παιδιά 11-14 ετών. Και δε λαθεύω σε αυτό εύκολα.

    Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

    Το Soundtrack των βιβλίων

    Το ELNIPLEX καινοτομεί ξανά συνδέοντας τις τέχνες μεταξύ τους και βάζοντας στα βιβλία που παρουσιάζει… μουσική.

    Kevin MacLeod ~ Machinations

    Catch Me if You Can Opening Title Sequence

    Kevin MacLeod ~ Basement Floor

    Gun Barrel Bond Has Left The Building

    Get Smart (Main Theme)

    John Barry – A Man Alone

    Main Titles – David Arnold – The World Is Not Enough (Instrumental Version)

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Σχολή κατασκόπων
    Κατασκήνωση κατασκόπων
    Συγγραφέας: Στιούαρτ Γκιμπς
    Σειρά : Μυστική Ακαδημία κατασκόπων
    Μετάφραση: Χριστίνα Σωτηροπούλου
    Εκδόσεις: Κλειδάριθμος, Νοέμβριος 2019
    Επιμέλεια: Λένια Μαζαράκη
    Διόρθωση: Κατερίνα Άσημου
    Σελίδες: 328, 352
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-461-969-6
    978-960-461-970-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular