Σχολικός εκφοβισμός: πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς

0
833

Τίτλος: Σχολικός εκφοβισμός-Bullying- Αποτελεσματικές δεξιότητες επικοινωνίας-Τρόποι αντιμετώπισης-Πρακτικός οδηγός για εκπαιδευτικούς
Συγγραφέας: Χριστίνα Ρασιδάκη

Εκδόσεις: Πατάκη
Αγόρασέ το

sxolikosekfovismos_coverΣτο βιβλίο της Χριστίνας Ρασιδάκη αναλύεται το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού σχεδόν στο σύνολο των πτυχών του. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε επτά κεφάλαια μέσα στα οποία η συγγραφέας παίρνει το φαινόμενο από τη στιγμή που ξεφεύγει από το απλό πείραγμα μέσα σε μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών και το φτάνει στην επικοινωνία των εκπαιδευτικών με τους γονείς, ακόμα και τις προβληματικές εκδοχές αυτών. Ενδιαμέσως, προσεγγίζονται και ορίζονται το φαινόμενο του εκφοβισμού με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, οι μέθοδοι αντιμετώπισης σε διάφορα περιστατικά εκφοβισμού με παραδείγματα, η επικοινωνιακή προσέγγιση με όλους τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό παράγοντες (παιδιά, γονείς, θεατές, εκπαιδευτικούς), το cyberbullying καθώς και η ύπαρξη πολιτικής πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου στις σχολικές μονάδες.

Ο αναγνώστης-εκπαιδευτικός θα γνωρίσει τις διαστάσεις του εκφοβισμού, τα σημάδια που υποδεικνύουν παρέμβαση από μέρους του (διάρκεια, σοβαρότητα, πλαίσιο κ.α.), τα χαρακτηριστικά παιδιών ευάλωτα στο να ασκήσουν αλλά και να δεχθούν εκφοβισμό, τους λόγους της συνήθους σιωπής από μέρους των θυμάτων αλλά και έναν αναλυτικό οδηγό για τις μεθόδους αντιμετώπισης άμα τη εμφανίσει: τις πρώτες ενέργειες, τις άμεσες δράσεις σε περιστατικά, τα σημεία αποφυγής αλλά και τη σημασία των πειθαρχικών συνεπειών στις παραβάσεις.

Το βιβλίο έχει ενδιαφέρουσα οπτική και πιστεύω ότι οι εκπαιδευτικοί θα βρουν αρκετά σημεία ενδιαφέροντος για να φωτίσουν τη γνώση τους γύρω από το πιο “καυτό” θέμα των τελευταίων ετών (ακόμα κι αν είναι μόδα όπως ισχυρίζονται μερικοί).

Ως εκπαιδευτικός θεωρώ ότι το φαινόμενο του εκφοβισμού δεν είναι αμιγώς σχολικό αλλά κοινωνικό και οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν από τις κοινωνίες ευρύτερα και όχι μόνο μέσα από τους σχολικούς μηχανισμούς. Αυτό όμως δεν απενεχοποιεί τον εκπαιδευτικό ώστε να τα φορτώσει όλα στην κοινωνία την άδικη αλλά αντιθέτως τον οπλίζει με ευθύνη να πετύχει εκεί που πιο ευρείς παράγοντες, σε μέγεθος ευθύνης ή δυνατότητες, έχουν αποτύχει. Αν και δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και λύσεις, η γνώση που θα πάρει από το παρόν βιβλίο δεν είναι διόλου αμελητέα. Προσωπικά, καίτοι ευαισθητοποιημένος στο θέμα, με εξόπλισε με σκέψεις και γνώσεις ακόμα περισσότερο.

Η Χριστίνα Ρασιδάκη έχει σπουδάσει ψυχολογία, με μεταπτυχιακά στις Συμβουλευτικές Σπουδές. Εργάζεται ως ατομική σύμβουλος, σύμβουλος σχέσεων και σύμβουλος γονεών. Έχει συντονίσει δεκάδες σεμινάρια επιμόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα επικοινωνίας και συγκρούσεων, είναι πιστοποιημένη στην Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα και Αποτελεσματικού Εκπαιδευτικού και επί δεκαετία δίδαξε στο βρετανικό Open Univeristy. Είναι τακτική αρθρογράφος σε θέματα ψυχολογίας.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Χριστίνα Ρασιδάκη έχει σπουδάσει Ψυχολογία, µε µεταπτυχιακά στις Συµβουλευτικές Σπουδές. Εργάζεται ως ατοµική σύµβουλος, σύµβουλος σχέσεων και σύµβουλος γονέων. Έχει συντονίσει δεκάδες σεµινάρια επιµόρφωσης γονέων και εκπαιδευτικών σε θέµατα επικοινωνίας και συγκρούσεων, είναι πιστοποιηµένη στην Εκπαίδευση Αποτελεσµατικού Γονέα και Αποτελεσµατικού Εκπαιδευτικού και επί δεκαετία δίδαξε στο βρετανικό Open University. Είναι τακτική αρθρογράφος σε θέµατα ψυχολογίας και µητέρα δύο παιδιών. www.parentcoaching.gr

Τα βιβλία της
Σχολικός εκφοβισμός Bullying, Εκδόσεις Πατάκη 2015
Ξέρω να λέω όχι, Εκδόσεις Πατάκη 2013
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Σχολείο και εξετάσεις… σε πρώτο πλάνο, Εκδόσεις Πατάκη 2012
Επιτυχία σε πρώτο πλάνο, Ελληνικά Γράμματα 1999

 
Επιμέλεια
Emery, Robert E., Όλη η αλήθεια για τα παιδιά και το διαζύγιο, Εκδόσεις Πατάκη 2007