Τέα η γοργόνα, της Σοφίας Ζαραμπούκα (αφισοβιβλίο)

0
1126

Τίτλος: Τέα η γοργόνα
Συγγραφέας-Εικονογράφος: Σοφία Ζαραμπούκα
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελίδες: 16
Μέγεθος: έγχρωμη ανοιχτή αφίσα: 57 εκ. πλάτος x 85 εκ. ύψος, διπλωμένο βιβλίο: 28,5 εκ. πλάτος x 21 εκ. ύψος
ISBN: 978-960-04-4475-9

Αγόρασέ το

teagorgonacoverΗ Τέα ήταν ένα μικρό κορίτσι που ήθελε να γίνει γοργόνα. Κάτι η αγάπη της για τη θάλασσα, κάτι οι ιστορίες του αδερφού της, του Αλέξανδρου, που βουτούσε στη θάλασσα κι είχε τόσα δει στο βυθό της, την έκαναν να ποθεί να γίνει γοργόνα.
Ώσπου μια νύχτα, τα μαλλιά της μάκρυναν και τα πόδια της γίνηκαν ουρά ψαριού. “Μήπως είσαι η αδελφή του Μεγαλέξανδρου;”, τη ρώτησε το δελφίνι. “Ναι. Τον αδελφό μου τον λένε Αλέξανδρο”, χάρηκε εκείνη με τη διασημότητα του αδερφού της. Και κάπως έτσι, με αυτή τη συνωνυμία, ξεκίνησε μια υπέροχη παρεξήγηση.
Το δελφίνι ανέλαβε να την πάει στο μεγάλο παλάτι όπου η Τέα έζησε μεγάλες τιμές, όπως άξιζε στη γοργόνα αδερφή του μεγάλου Μακεδόνα Στρατηγού. Τελικά, η παρεξήγηση θα λυθεί με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο…

Η ιστορία της γοργόνας είναι μια γλυκιά βουτιά στην παρεξήγηση. Μια συνωνυμία κάνει έναν ψαρά που δεν πιάνει ψάρια, Μακεδόνα στρατηλάτη και μια απλή γοργόνα διάσημη στο βασίλειο του βυθού.
Ένα από τα πιο πρωτότυπα εκδοτικά εγχειρήματα των τελευταίων ετών, τα αφισοβιβλία των εκδόσεων Κέδρος και της Σοφίας Ζαραμπούκα, βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Η εικονογράφος και συγγραφέας δημιούργησε μια σειρά διαδραστικών βιβλίων που λειτουργούν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτος: ξεδιπλώνοντας τις σελίδες δημιουργείται μία ενιαία αφίσα με 8 ζωγραφιές οι οποίες λειτουργούν αυτοτελώς αλλά και η καθεμία εισέρχεται μέσα στην άλλη.
Δεύτερος: διπλώνοντας τις σελίδες, τοποθετείς στο κέντρο μία καρφίτσα και κόβεις τις σελίδες με κάποιο ψαλίδι/χαρακτικό κοπίδι. Έτσι, γίνεται βιβλίο που μπορείς να το ξεφυλλίσεις.
Παράλληλα, με την ιστορία και τις χαρακτηριστικές πάντα ζωγραφιές της εικονογράφου, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία δημιουργίας του βιβλίου καθώς ουσιαστικά γίνονται οι βιβλιοδέτες του, τέχνη που παλιά θεωρούνταν υψίστης σημασίας για τα βιβλία.

Δε ξέρω αν θα τρέξει εμπορικά το εγχείρημα. Είναι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία νέων εγχειρημάτων στον εκδοτικό χώρο. Αποτελεί πάντως ένα προσιτό οικονομικά τόλμημα (3 ευρώ η τιμή πώλησης των αφισοβιβλίων) και μια άλλη προσέγγιση του βιβλίου που το καθιστά πολυμορφικό ενώ ανοίγει το παράθυρο της συμμετοχής του παιδιού στη δημιουργία του.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν ήδη μια διασκευή του Εμπόρου της Βενετίας και η Δράκαινα κι ο Τίτος.

Δείτε τη διαφημιστική παρουσίαση των αφισοβιβλίων

afisovivlia2

***

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Σοφία Ζαραμπούκα γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα, γραφικές τέχνες και εικονογράφηση στην Αμερική. Γράφει και εικονογραφεί η ίδια τα βιβλία της. Οι εικονογραφήσεις της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς εκθέσεις και βρίσκονται σε συλλογές μουσείων. Το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη, παιδικής λογοτεχνίας, της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Αρκετά από τα βιβλία της έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.