Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα- Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια

0
803

Από το Βροντάδο της Χίου και την παρατήρηση του ουρανού και των αστεριών ως παιδί, ο επιφανής Έλληνας καθηγητής, Σταμάτης Κυρμιζής, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο πια, αφηγείται το συναρπαστικό ταξίδι εξερεύνησης του Ηλιακού μας Συστήματος από τον Ερμή μέχρι τον Πλούτωνα. Το βιβλίο του με τίτλο Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι ένα αληθινό οδοιπορικό επιστήμης και γνώσης για παιδιά από 10-11 ετών.

Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα δυσνόητο βιβλίο υπερεπιστημονικών όρων, τουναντίον είναι ένα βιβλίο που θα γοητεύσει όσους έλκονται από τον μαγικό κόσμο του διαστήματος, των πλανητών, των ανακαλύψεων της επιστήμης.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, οι νεαροί και μεγαλύτεροι αναγνώστες θα μάθουν πώς γεννήθηκε και υλοποιήθηκε η αποστολή Voyager, η σπουδαιότερη στην ιστορία της διαστημικής εξερεύνησης, θα πάρουν την πρώτη βασική γνώση στην πυραυλική επιστήμη, θα γνωρίσουν ευρήματα από την εξερεύνηση του μυστηριώδους Πλούτωνα και των πέτρινων πλανητών (Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης), την εξερεύνηση του Κρόνου με το σκάφος Cassini μέχρι το «μεγάλο φινάλε». τον αστεροειδή Eros και τα απρόοπτά της συνάντησής του σκάφους της αποστολής NEAR του APL μαζί του καθώς και τον επόμενο μεγάλο προορισμό της ανθρωπότητας. Η έκδοση ολοκληρώνεται με ένα πλήρες γλωσσάρι και ένα έγχρωμο παράρτημα γεμάτο διαστημικές φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης.

Το βιβλίο βασίζεται στο υλικό των παρουσιάσεων που ο συγγραφέας πραγματοποιεί σε σχολεία όλης της Ελλάδας

Πραγµατικός πολίτης του Κόσµου, ο καθηγητής Σταµάτης Κριµιζής είναι ο µόνος επιστήµονας που έχει συµµετάσχει σε αποστολές προς όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήµατος. Σηµαντικό στέλεχος του διαστηµικού προγράµµατος των ΗΠΑ, ο Δρ. Κριµιζής διατέλεσε επικεφαλής επιστήµονας και αργότερα διευθυντής του τµήµατος Διαστηµικής στο φηµισµένο Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστηµίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαµβάνει 23 αποστολές της NASA και της ευρωπαϊκής διαστηµικής υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστηµονικές δηµοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρξε εξάλλου ο βασικός εµπνευστής της πολιτικής «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα» που υιοθετήθηκε επίσηµα από τη NASA.

Επίτιµος πλέον διευθυντής του τµήµατος Διαστηµικής, ο Δρ. Κριµιζής συνεχίζει να ζει µε µια βαλίτσα στο χέρι και είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστεί στην επιφάνεια του πλανήτη Γη. Τον Αύγουστο µπορείτε πάντως να τον βρείτε στον αγαπηµένο του Βροντάδο στη Χίο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και πήρε τα πρώτα µαθήµατα στην εκτόξευση ρουκετών.

Βραβείο Greek Ibby 2018 «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου με πληροφοριακά κείμενα (γνώσεων) για παιδιά

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα- Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια
Συγγραφέας: Σταμάτης Κριμιζής (σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Πρατικάκη)
Επιμέλεια έκδοσης:
Βαγγέλης Πρατικάκης
Διαβάστε δωρεάν:
Απόσπασμα
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Διόρθωση: Μάνος Μπονάνος
Σελίδες: 144
Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
ISBN: 978-960-569-744-0