More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα θαυμαστά ζώα του Eric Carle (180+ συναρπαστικά πλάσματα του πλανήτη μας)

    Τα θαυμαστά ζώα του Eric Carle (180+ συναρπαστικά πλάσματα του πλανήτη μας)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5+ (target 5-7) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    «Ομολογώ ότι άργησα να γνωρίσω τον Έρικ Καρλ. Σιγά σιγά, όπως βαδίζει η πεινασμένη κάμπια του άρχισα να τον μαθαίνω. Φυσικότητα, παιδική άνεση και θάρρος, αβίαστο το έργο του της παιδικής λογοτεχνίας μαζί με τις δροσερές και ευανάγνωστες -καθόλου εύκολες- εικόνες του. Ευλογία η παρουσία του στο χώρο, πρόσφερε πολλά, και το κυριότερο, που χαρακτηρίζει και κάθε γνήσιο καλλιτέχνη, αυτά που μας χάρισε δεν παλιώνουν. Βρίσκουν και θα βρίσκουν τους αποδέκτες τους πάντα. Άρα είναι ολοζώντανος. Τον ευχαριστούμε απεριόριστα»
    Φωτεινή Στεφανίδη

    Περισσότερα από 180 ζώα που ζουν σε τροπικά δάση, σαβάνες, ωκεανούς, πάγους και χιόνια, ερήμους, βουνά, δάση και δίπλα μας θα βρει ο αναγνώστης σε αυτόν τον τόμο που ουσιαστικά αποτίει φόρο τιμής στο εικαστικό σύμπαν του Έρικ Καρλ. Ένας δημιουργός που περισσότερο κι από τα χρώματα και τις εικαστικές ανατροπές αγάπησε τα ίδια τα ζώα, τα οποία απεικόνισε με μια θαυμαστή ισορροπία. Αυτή η λέξη μου ήρθε για κάθε ζώο του Καρλ που βλέπω. Δηλαδή, ένα παιδί βλέπει ένα πάντα, έναν γορίλα, μία καμηλοπάρδαλη, μια αρκούδα και καταλαβαίνει αμέσως ποιο ζώο είναι. Από την άλλη, όμως, ο Καρλ δεν είναι και δεν έγινε ποτέ φωτογραφικός. Δεν απεικόνιζε ποτέ με τα σχέδια και τα κολάζ του ένα ζώο ακριβώς όπως ήταν. Συμπεριφερόταν θα έλεγα σαν να διάλεγε μια παιδική, στα όρια του καρτούν, εκδοχή του ζώου, δίχως να απομακρύνει ποτέ το παιδί από την αναγνώρισή του.

    Από εκεί και πέρα, θα δείτε στο βιβλίο μικρά και μεγάλα ζώα (η γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο εν ζωή θηλαστικό της γης, ξεδιπλώνεται σε τέσσερις πτυχές των 80 εκατοστών) που παρελαύνουν σε μικρές και μεγαλύτερες απεικονίσεις: ρινόκεροι, λύγκες, γύπες, ντίνγκο, μπαρακούντα, καβούρια ερημίτες, κεραμιδοχελώνες, ιπτάμενοι σκίουροι, αίγαγροι, αγριόγιδα, κόκκινοι λύκοι, κοάλα, ερωδιοί, ηλεκτροφόρα χέλια, κολεόπτερα, γεωσκώληκες, μυρμηγκοφάγοι, γορίλες, αλιγάτορες, ορνιθόρυγχους, σαύρες, φλαμίνγκο, πάνθηρες, γουρούνια, κότες, γάιδαροι, πεταλούδες, λιβελούλες, λιοντάρια, ζέβρες, ιπποπόταμοι, βίσωνες, καγκουρό, κροταλίες, πιγκουίνοι, δελφίνια, ιππόκαμποι, φώκιες, χρυσαετοί, πάντα, νυχτερίδες, αρκούδες και δεκάδες άλλα.

    Θα το χαρακτήριζα παράλληλο με το γνωστικό του υπόβαθρο ως ένα βιβλίο τέχνης. Τα πληροφοριακά κείμενα είναι ελάχιστα και αφορούν μόνο σε 15-20 ζώα. Τα υπόλοιπα αποτυπώνονται όλα μαζί στη σελίδα δίχως πληροφορίες. Αυτό με ωθεί στη σκέψη ότι αφενός έχουμε πράγματι ένα βιβλίο-φόρο τιμής στην τέχνη και στον τρόπο που είδε και αποτύπωσε τα ζώα ο Έρικ Καρλ, αφετέρου ένα βιβλίο το οποίο λειτουργεί με πολλούς τρόπους:

    – αναγνώριση ζώων

    – κατηγοριοποίηση ζώων αναλόγως του περιβάλλοντος όπου ζουν

    – γλώσσα: κάθε ζώο έχει γραμμένη τη λέξη του. Αυτό βοηθά ένα παιδί στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει τον κώδικα της γλώσσας. Γουρούνι, Γαλοπούλα και Γάιδαρος στέκουν δίπλα δίπλα και το Γ φωνάζει.

    -ηχομιμητικές λέξεις. Γνωρίζεις τις φωνές των ζώων;

    – η φυσιολογία, ανατομία, συνήθειες, διατροφή των ζώων: τι τρώνε, που ζουν, πώς είναι το σώμα του, μοιάζουν καθόλου με τους ανθρώπους;

    -εικαστικές δοκιμές. Κόψε σαν τον Έρικ Καρλ. Σχημάτισε ζώα με όποιον τρόπο μπορείς

    -εγκυκλοπαίδεια: ένα έντυπο γκουγκλάρισμα που τρώει στη στροφή το ηλεκτρονικό. Ένα τεράστιο ποσοστό της βιοποικιλότητας του πλανήτη μέσα σε 70 σελίδες.

    Αναμφίβολα ένα βιβλίο που συνδράμει στην αναβάθμιση του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών αλλά και στον σεβασμό τους απέναντι στα ζώα, σε όλα τα ζώα.

    Για αναγνώστες από 5 ετών.

    Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

    Με μια ματιά

    • Περισσότερα από 180 ζώα που ζουν σε τροπικά δάση, σαβάνες, ωκεανούς, πάγους και χιόνια, ερήμους, βουνά, δάση και δίπλα μας θα βρει ο αναγνώστης σε αυτόν τον τόμο που ουσιαστικά αποτίει φόρο τιμής στο εικαστικό σύμπαν του Έρικ Καρλ. Θα το χαρακτήριζα παράλληλο με το γνωστικό του υπόβαθρο ως ένα βιβλίο τέχνης. Τα πληροφοριακά κείμενα είναι ελάχιστα και αφορούν μόνο σε 15-20 ζώα. Τα υπόλοιπα αποτυπώνονται όλα μαζί στη σελίδα δίχως πληροφορίες. Αυτό με ωθεί στη σκέψη ότι έχουμε ένα βιβλίο που συνδράμει στην αναβάθμιση του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών αλλά και στον σεβασμό τους απέναντι στα ζώα, σε όλα τα ζώα.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Nino Rota – NelI’ufficio produzione di “Otto e Mezzo”

    Zingaro – René Aubry

    The decant session-Yann Tiersen

    Όταν Έρχονται Τα Σύννεφα – Μάνος Χατζιδάκις

    Sergei Trofanov-Two Guitars

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα θαυμαστά ζώα του Eric Carle
    Τίτλος πρωτοτύπου: Eric Carle’s Book of Amazing Animals
    Συγγραφέας: Eric Carle
    Εικονογράφος: Eric Carle
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Σεπτέμβριος 2021
    Μετάφραση: Ελπίδα Μάντη
    Σελίδες: 72
    Μέγεθος: 21 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-47-1222-9

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular