Τα καλύτερα βιβλία για μικρά και μεγάλα ερωτευμένα παιδιά

0
1672

Λες τη λέξη “έρωτας” και τα παιδιά γελάνε. Τους φαίνεται αστεία. Τους μοιάζει μερικώς στιγματισμένη, πονηρή και αρπαγμένη. Κι όμως είναι τόσο κοντά τους. Τα παιδιά έχουν εκείνη τη γνήσια, άδολη εκδοχή του έρωτα. Εκείνη που δεν έχει σώμα και εξάρτηση στο ξεδίπλωμά του, παρά μόνο βλέμματα κι εκείνο το “μαζί” στην αποθέωσή του.

Μεγαλώνοντας πονηρεύουνε. Δικαιολογημένα. Ξυπνάει και το σώμα κι αρχίζει και σου ορίζει κάμποσα. Μέχρι να ξυπνήσει το σώμα όμως, μπορούμε να δούμε τον έρωτα στην αθωότητά του μέσα από βιβλία όπου εκείνος ο αρχαίος θεός, ο Έρως, ίπταται με τους πιο όμορφους τρόπους.

Βιβλία για παιδιά όπου ο έρωτας εξιχνιάζεται, αποθεώνεται ή αναδύεται. Για να δουν τα παιδιά τι είναι αυτός ο μεγάλος μύστης.

Διαλέξαμε τα καλύτερα βιβλία, για μικρά και μεγάλα παιδιά. Το ηλικιακό όριο λήξης των παρόντων βιβλίων είναι ο θάνατος (εκείνο το χαριτωμένο ως 105 που διαβάζετε σε πολλά βιβλία). Στην παρένθεση αναγράφεται μόνο ένα κατ’ εκτίμηση “από”. Η πλήρης παρουσίαση των βιβλίων ανοίγει φυσικά πατώντας τον τίτλο. Για κεραυνοβόλο έρωτα, επιθεωρήστε εδώ. Ξεκινάμε:

Ο ερωτευμένος, της Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ

(για ερωτευμένα παιδιά από 4 ετών)

Τρομερό βιβλίο νούμερο ένα, ο έρωτας του Ερνέστο για τη Σαλώμη… Γιατί πέφτεις ξερός από έρωτα και δε θυμίζει όταν πέφτεις από το ποδήλατο. Γιατί υπάρχει παντού και πάντα και μοιάζει με μια τρέλα, μια τρέλα που δεν έχει ταβάνι, που πάει όλο και πιο πάνω και δε ξέρεις που θα φτάσει. Μια τρέλα που καίει σαν αστραπή και βρέχει σαν καταιγίδα γι’ αυτό κράτα καλού κακού μία ομπρέλα. Μια τρέλα σαν αρρώστια, με ταχυπαλμίες και πυρετούς και αίσθηση “χάλια είναι τα μέσα μου”. Μια τρέλα για όλους, κυρίες και κυρίους, μεγάλους μα… και μικρούς; Μια τρέλα που βαστά πέντε λεπτά ή και μια ζωή κι ας λένε οι επιστήμονες πως ορμονολογικά κρατάει μέχρι τρία χρόνια. Μια τρέλα που σε κάνει να αιωρείσαι, να ποδοπατάς τον εαυτό σου ενίοτε. Μια τρέλα για την οποία όλοι είμαστε ειδήμονες και κανείς δε θα μάθει τόσα πολλά γι’ αυτήν.
Περισσότερα για τον ερωτευμένο της Ντοτρεμέρ
εδώ.

Τη μέρα που μεταμορφώθηκα σε πουλί, των Ίνγκριντ Σαμπέρ και Γκουρίντι

(για ερωτευμένα παιδιά από όταν μπορούν να μεταμορφωθούν για τον έρωτά τους)

Ο έρωτας μεταμορφώνει, τσαλακώνει, εξοκείλει, καταλύει, μετουσιώνει, εκτροχιάζει, αναγεννά, λυσσομανά. Τσιμπολογά την καρδιά σου σαν πουλί, φτερουγά στο στομάχι σου σα διάφανες πεταλούδες που παίρνουν χρώμα από τα σωθικά σου. Ανατινάζει και σε παύει, ανακτά και σαν άναξ θρονιάζει και εκθρονίζει.

Αλλά σίγουρα ο έρωτας έχει μέσα του τον αδιάσπαστο σπόρο της διεκδίκησης. Θέλω. Θέλω να στο δείξω. Θέλω να το δεις ότι θέλω. Θέλω να σε πλησιάσω. Να με προσέξεις. Να με αντικρίσεις. Να με ακούσεις.

Και γι’ αυτό μεταμορφώθηκα σε πουλί. Γιατί είδα πόσο σου αρέσουν τα πουλιά.

Δείτε τη μεταμόρφωση εδώ.

Λιβερίνος και Ρικάρντα, της Αγαθής Δημητρούκα

(για ερωτευμένα παιδιά από 4 ετών)

Τρομερή ιστορία αγάπης δια χειρός Αγαθής Δημητρούκα.

Στην Γιγαντοχώρα όλα είναι γιγάντια και τεραστίων διαστάσεων, από τα σπίτια και τις αυλές, μέχρι τη ζούγκλα, τα ζώα και τα δέντρα. Και ασφαλώς οι κάτοικοι ήταν γίγαντες. Γίγαντες και γιγάντισσες. Όπως και στον δικό μας κόσμο όμως, υπήρχαν και κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια, οι νεράιδες και τα ξωτικά.

Ο έρωτας που ένιωσε το ξωτικό, ο Λιβερίνος, για την γιγάντισσα Ρικάρντα ήταν κεραυνοβόλος κι είχε την ταχύτητα της αστραπής. Την ακολούθησε παντού, δίχως εκείνη να τον βλέπει, δίχως εκείνος να της μιλά.

“Καλέ κυρά γιγάντισσα
σκλαβάκι σου κατάντησα”

Και λίγο αργότερα…

“Αφέντρα μου λυπήσου με,
γλυκά μαζί να ζήσουμε”

Περισσότερα εδώ.

Ο Κάδμος, η σκυλίτσα του και το φεγγάρι, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

(για ερωτευμένα παιδιά και σκυλιά από 4-5 ετών)

Θα σε συγκινήσει. Δεν είναι ένα απλό παιδικό βιβλίο. Και δεν είναι μόνο παιδικό. Είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσει ένας 5χρονος (έστω μέσω του “βοηθού” του) και ένας 55χρονος και θα αγγίξει και τους δύο τόσο μα τόσο πολύ.

Ποιητικές λέξεις, φτιάχνουν ποιητικές προτάσεις κι εκείνες με τη σειρά τους ένα κείμενο γλαφυρό, μια ιστορία ολόχρυση σαν το φεγγάρι που κοιτούσε και περίμενε ο Κάδμος. Γλώσσα στρωτή, κομψή, οι 2-3 χαρακτήρες στοιχειοθετημένοι, στέρεοι. Ξέρεις τι θέλουν, τι είναι, που πατάνε. Γιατί δεν είναι μόνο ο Κάδμος και η σκυλίτσα του. Είναι και ο κύριος αρχαιολόγος… Τόσο ρεαλιστικά δοσμένος, τόσο μετρημένα αποτυπωμένος. Περισσότερα για τον καταπληκτικό Κάδμο εδώ.

Η παράξενη αγάπη του αλόγου και της λεύκας, του Χρήστου Μπουλώτη (εικ.: Φωτεινή Στεφανίδη)

(για ερωτευμένα παιδιά, άλογα και δέντρα από 4-5 ετών)

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ελληνικά παραμύθια που γράφτηκαν ποτέ. Μια εξαιρετική, υπέροχα ειπωμένη, ιστορία που δεν αφήνει κανέναν αμέτοχο, ασυγκίνητο, αδιάφορο. Οι πιο μικροί αναγνώστες-ακροατές αποσβολώνονται στην αφήγησή του. Οι μεγάλοι πελαγίζουν σε μια από τις όμορφες αγάπες που είδαν ποτέ τα μάτια τους. Αγαπήστε ελεύθερα εδώ.

Η Βιολέτα και ο Ιππότης, της Αργυρώς Πιπίνη και Έφης Λαδά

(για ερωτευμένα παιδιά από 4 ετών)

“Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ έναν τόπο μακρινό, έξω από το χρόνο, μεγάλωνε ένα κοριτσάκι που ήταν προορισμένο να ζήσει τρεις ζωές.” Λέγανε πως οι Μοίρες που επισκέφτηκαν το μωρό για να το μυρώσουν, του είχανε δωρίσει γενναιόδωρα αυτές τις τρεις ζωές, επειδή είχαν σταθεί τσιγκούνες με τη μητέρα και τον πατέρα του παιδιού.”

Η Βιολέτα έζησε την πρώτη και δεύτερη ζωή της γρήγορα και γαλήνια. Μεγάλωσε, παντρεύτηκε, παιδιά δεν έκανε. Αγάπησε τα ζώα και τα πουλιά, διάβασε ιστορίες, έπλεξε στεφάνια από λουλούδια κι έγραψε στιχάκια στο χιόνι.

Στην τρίτη όμως, ζωή της Βιολέτας, κάτι άλλαξε. Το κορίτσι γεννήθηκε τυφλό…

… Η Αργυρώ Πιπίνη δημιούργησε ένα σύγχρονο παραμύθι για τον έρωτα. Κράτησε στοιχεία από το μαγικό παραμύθι αλλά η συγγραφική της πένα δεν εγκλωβίστηκε. Ακολούθησε τα δικά της μονοπάτια και δημιούργησε μια ρομαντική ιστορία που τη γεύεσαι με όλες τις αισθήσεις. Τη διαβάζεις και σε γεμίζει χρώματα, αρώματα, γεύσεις.

Περισσότερα εδώ.

Η υπόσχεση του Πρίγκιπα, του Βασίλη Κουτσιαρή

(για ερωτευμένα παιδιά από 5 ετών)

Δύο πανέμορφα αμάξια – μπλε το ένα, κόκκινο το άλλο – στόλιζαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος. Ο κόσμος τα θαύμαζε. Ήταν ο Πρίγκιπας και η Πριγκιπέσα. Κάθε βράδυ, όταν έσβηναν τα φώτα, ήταν σαν να έπαιρναν ζωή και έμοιαζαν με ερωτευμένο ζευγάρι παλιάς εποχής. Μιλούσανε, γελούσανε και έδιναν υποσχέσεις αγάπης το ένα στο άλλο, «Δεν θα χωρίσουμε ποτέ» έλεγαν.

Μια τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστές δύο αυτοκίνητα, το ένα κόκκινο με καμπύλες να θυμίζει σκαραβαίο, αμάξι εποχής και το άλλο μπλε με κοφτές γραμμές να θυμίζει λιμουζίνα πολυτελείας. Μέρα με τη μέρα η αγάπη τους μεγάλωνε. Ένα πρωί το μπλε αμάξι κοίταξε την αγαπημένη του και είπε: «Μια μέρα θα ζήσουμε μαζί στον δικό μας πύργο. Σ΄το υπόσχομαι! Από σήμερα κιόλας θα γίνεις η Πριγκιπέσα μου». Μα και για εκείνη ήταν ο πρίγκιπας της.

Όμως οι υποσχέσεις δεν κρατάνε πάντα και η ζωή είναι απρόβλεπτη. Πρώτη πουλήθηκε η Πριγκιπέσα και ο Πρίγκιπας της ήταν απαρηγόρητος. Ξαφνικά τα δυο αμάξια αποκτούν σχεδόν ανθρώπινη υπόσταση και ξεχειλίζουν από συναισθήματα αγάπης. Είναι η στιγμή του αποχωρισμού που μοιάζει να είναι το τέλος της ιστορίας τους.

Ώσπου ένα πρωί έφτασε και η ώρα του Πρίγκιπα να αποκτήσει οικογένεια και όντως τον αγόρασε μια οικογένεια με ένα αγόρι, το Θάνο. Ο Θάνος ήταν ο μόνος που μπορούσε να καταλάβει κάθε στιγμή πως αισθανόταν ο Πρίγκιπας και το έλεγε στους γονείς του. Μια φορά είχε πατήσει καρφί, ενώ μια άλλη είχαν ξεχάσει τα σκουπίδια οι γονείς του στο πορτμπαγκαζ και όλη τη νύχτα δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Άσε που συνεχώς σκεφτόταν την Πριγκιπέσα του και ήλπιζε να την ξαναδεί έστω και τυχαία στο δρόμο. Είχε δώσει υπόσχεση να μην χωρίσουν ποτέ και έπρεπε να την κρατήσει. Η ιδέα ότι ζούσαν στην ίδια πόλη τον βασάνιζε για καιρό.

Ο Θάνος καθώς μεγαλώνει δένεται συναισθηματικά με τον Πρίγκιπα, που στην ουσία είναι μόνο ένα αυτοκίνητο, όμως δίνει κι εκείνος τη δική του υπόσχεση να τον βοηθήσει να βρει το χαμένο του έρωτα. Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και το αυτοκίνητο του καθώς το φροντίζει, αφουγκράζεται τις ανάγκες του, τον συντροφεύει στις μοναχικές διαδρομές και τα ταξίδια αλλά και μεγαλώνει μαζί του. Τα χρόνια θα περάσουν και θα έρθει η ώρα για την τελευταία βόλτα του Πρίγκιπα. Γιατί και τα αυτοκίνητα γερνάνε και κάποια στιγμή πάνε για απόσυρση, στοιβαγμένα σε μια μάντρα. Έτσι ο Θάνος θα αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του «φίλο».

Ο Βασίλης Κουτσιαρής εμπνεύστηκε μια πρωτότυπη ιστορία αγάπης, πίστης και αφοσίωσης με δυο παράξενους ήρωες, όμως ιδιαίτερα αγαπητούς στα παιδιά. Τα δυο αμάξια αποκτούν χαρακτήρα και τρέφουν συναισθήματα το ένα για το άλλο. Είναι ο Πρίγκιπας και η Πριγκιπέσα , ζουν το δικό τους παραμύθι και τ’ όνειρό τους είναι να ζήσουν μαζί σ’ έναν πύργο. Μια ιστορία αγάπης που θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού «Πριγκιππέσα» του Σωκράτη Μάλαμα.

Φίλοι για πάντα, του Έρικ Καρλ

(για ερωτευμένα παιδιά από 3-4 ετών)

Θα την ανταμώσει. Το θέλουν πολύ κι οι δυο τελικά ετούτο το αντάμωμα. Έχουν ακόμα δυνατή την αγάπη της φιλίας τους. Ίσως και να παντρευτούν κάποτε. Ίσως και όχι. Μα όπου κι αν ζεις, όσο μακριά κι αν είναι ο άλλος, το σημαντικό είναι να τον σκέφτεσαι και να τον αγαπάς πάντα σαν οι καρδιές σας να ήταν δίπλα, στον ίδιο πολύχρωμο κήπο. Περισσότερα εδώ.

Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να ερωτευτεί, της Οριάν Λαλμόν

(για ερωτευμένα παιδιά από 3-4 ετών)

Χμμ… υπάρχει άλλο ένα πρόβλημα. Πώς θα καταλάβει κάποιος που δεν έχει ερωτευτεί ότι είναι ερωτευμένος; Μα… είναι απλό. Δεν το ξέρετε; Αν όχι μάθετέ το από τον φίλο Τζίμη: “Όταν τη δεις, θα το καταλάβεις αμέσως! Τα πόδια σου θ’ αρχίσουν να τρέμουν, η καρδιά σου θα χτυπάει σαν τρελή και το μυαλό σου θα λιώσει σαν ζεστή σοκολάτα!”.

Όσες φορές ερωτεύθηκα, εντάξει… τα πόδια μου έτρεμαν, μου το είχαν πει. Η καρδιά μου χτυπούσε σαν τρελή, οκ… αυτό μου το ‘χαν παραειπεί. Αλλά τώρα εξηγούνται γιατί μόλις ερωτευόμουν κάποια, το μυαλό μου ήταν τρεις λαλούν και δυο χορεύουν… Γιατί είχε χυθεί σαν ζεστή σοκολάτα! Χυθείτε σαν ζεστή σοκολάτα εδώ.

Ο γάμος των δύο σκιάχτρων, των Τ. Ντόναλτσον και Ά. Σέφλερ

(για ερωτευμένα παιδιά από 3 ετών)

Οι γάμοι αρέσουν σε πολύ κόσμο, αρέσουν και στα μικρά παιδιά. Και ο γάμος που πρόκειται να γίνει είναι τόσο γλυκός και τρυφερός που εύχεσαι να ήσουν και εσύ καλεσμένος. Ο Πάρης Σιτάρης και η Χάρη Κριθάρη παίρνουν την μεγάλη απόφαση να παντρευτούν. Τα ερωτευμένα σκιάχτρα φτιάχνουν τη λίστα για τον γάμο τους. Τι θα χρειαστούν; Μα τα απαραίτητα: κουδουνάκια, φτερά για το άσπρο φόρεμα, ένα κολιέ απο κοχύλια, δυο δαχτυλίδια και ροζ λουλούδια. Τα φτερά τους τα χαρίζουν οι χήνες. Τα δαχτυλίδια τα βρίσκουν δυο ποντικοί, το κολιέ το κάνει δώρο ένας κάβουρας και τα καμπανάκια ένα κοπάδι με μοσχάρια. Μένουν τώρα τα ροζ λουλούδια. Αλλά όλα του γάμου δύσκολα όπως λέει και ο λαός. Φεύγει ο Πάρης να πάει να βρει τα λουλούδια με οδηγό μια μέλισσα. Βρίσκει τα ροζ λουλούδια αλλά θέλει να τα διατηρήσει. Πρέπει να βρει ένα δοχείο να βάλει νερό για να κρατήσουν τα λουλούδια μέχρι τον γάμο. Αναλαμβάνει να τον βοηθήσει ένα σαλιγκάρι που είναι παλικάρι. Πολύ αργό όμως ρε παιδί μου! Στο μεταξύ ο γεωργός αντικαθιστά τον Πάρη με ένα σκιάχτρο, τον Τσουγκράνα, και τον τοποθετεί δίπλα στη Χάρη. Ο Τσουγκράνας της λέει ότι αυτόν για άντρα της θα πάρει και για να την εντυπωσιάσει ανάβει και ένα πούρο σαν γνήσιος… μεγιστάνας. Δεν ξέρει όμως να καπνίζει, πετάει το πούρο τα άχυρα πιάνουν φωτιά και αυτός το σκάει τρέχοντας. Ευτυχώς εκείνη την ώρα καταφθάνει ο Πάρης που παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και σβήνει την φωτιά με το νερό απο τα λουλούδια. Ο γάμος γίνεται με όλες τις επισημότητες που του αρμόζουν. Και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Περισσότερα εδώ.

Απέναντι, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (εικ.: Ίρις Σαμαρτζή)

(για ερωτευμένα παιδιά από 4-5 ετών)

Ένα βιβλίο για τα χρώματα, τον έρωτα, τα λουλούδια, το ουράνιο τόξο. Ένα βιβλίο πλημυρισμένο με τις απλές ομορφιές της ζωής. Και ένας έρωτας δυνατός. Ο έρωτας που αντιμετωπίζει δυσκολίες ειναι ο πιο έντονος, ο πιο γλυκός, αυτός που παραμένει αναλλοίωτος. Κοιτάξτε με το Μέλιο απέναντι εδώ.

Σιρανό, ο ποιητής με τη μεγάλη μύτη (διασκευή: Τάι- Μαρκ λε Ταν)

(για ερωτευμένα παιδιά από 6 ετών)

Μια αγάπη χωρίς αντίκρισμα. Ένας έρωτας χωρίς ανταπόδοση. Μια αιώνια πίστη. Μια μεγάλη ψυχή. Μια ζωή μέσα στην παρανόηση. Ένας ανεκπλήρωτος πόθος.
Θλιβερή, συγκινητική ιστορία με μόνο σημείο λύτρωσης στο τέλος. Η εκπληκτική εικονογράφηση εντείνει την συναισθηματική ατμόσφαιρα της ιστορίας. Πιο πολύς Σιρανό
εδώ.

Μια αγάπη, επτά χρώματα κι ένας λύκος, των Αργυρώς Πιπίνη, Κώστα Χαραλά, Χαράς Γιαννακοπούλου

(για ερωτευμένα παιδιά από 6-7 ετών)

Τρία τόσο διαφορετικά αλλά σε τόσο κοντινή ατμόσφαιρα μικρο-παραμύθια. Για τον έρωτα τον ανεκπλήρωτο, τον έρωτα που πονάει, και την συμπόνοια που αγγίζει τον έρωτα. Περισσότερος έρωτας εδώ.

Και τώρα τα ιδανικά 4 βιβλία-δώρα για όλους τους εφήβους, ενηλίκους, παντρεμένους, χωρισμένους, μετανιωμένους, ερωτευμένους, ερωτοεξαρτημένους, γονατισμένους, ερωτο-απογοητευμένους, κατακεφαλοχτυπημένους, απεγνωσμένους και τα λοιπά και τα λοιπά. Τέσσερα πραγματικά διαμάντια της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής.

Το Ξανά, του Μάκη Τσίτα (εικ.: Λίλα Καλογερή)

(για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να καταλάβουν κάτι από τον έρωτα)

Το Ξανά! Όσοι έχουν ένα Ξανά στη ζωή τους, ξέρουν καλά τι είναι. Είναι εκείνο που πέφτει στην αγκαλιά σου κι όλος ο εκνευρισμός της μέρας και τα στραβά που πέρασες, φεύγουν μεμιάς.

Το Ξανά σου δε σε λέει ποτέ με το όνομά σου. Σε φωνάζει “ματάκια μου” ή κάπως έτσι, στέκεται κοντά σου όταν δεν είσαι καλά, χαίρεται όταν είσαι χαρούμενος ή όταν κάποιο νέο σε κάνει να πετάς, σου στέλνει μηνύματα για να ομορφύνει τη μέρα σου, σου φτιάχνει το αγαπημένο σου φαγητό, είναι δίπλα σου όταν το χρειάζεσαι. Περισσότερα για το σύγχρονο ευαγγέλιο των ερωτευμένων picture book εδώ.

Έρως στο παγκάκι, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

(για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να καταλάβουν ότι είναι ερωτευμένα)

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος υπογράφει μια τρυφερή ερωτική ιστορία. Ελάχιστα λόγια και μικρές εικόνες με φόντο ένα παγκάκι, συνθέτουν την ιστορία που υπογράφει ένας δημιουργός τον οποίο έχουμε αγαπήσει πολύ!

Τι θα γινόταν αν το “σ’ αγαπώ” στο παγκάκι δεν είναι παρά μια κενή υπόσχεση, ένα σύννεφο, ένα φευγαλέο όνειρο; Τα σχέδια για μια κοινή ζωή και οι υποσχέσεις ξεδιπλώνονται σε περίπου είκοσι σελίδες. Βόλτες στην παραλία, ταξίδια, αγκαλιές σαν πλάνα ταινίας διαδέχονται το ένα το άλλο. Τα συναισθήματα εναλλάσονται, ο έρωτας κυριαρχεί με όλη εκείνη τη φλογερή προσμονή για τις μικρές στιγμές των μεγάαλων συγκινήσεων. Έρωτας στο παγκάκι εδώ.

Σ’ ΑΓ, του Αλέξη Κυριτσόπουλου

(για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να καταλάβουν τι περίπου είναι έρωτας)

Ο ήρωας της ιστορίας, ένας νέος άντρας διαβάζει ένα βιβλίο, ξαφνικά όμως τα γράμματα γλιστρούν, φεύγουν και σκορπίζονται… Κυνηγώντας ένα σίγμα, συναντιέται με μια κοπέλα που σπεύδει να τον βοηθήσει να μαζέψει τα χαμένα γράμματα. Το γράμμα πι στήνεται με πολύ κόπο κι από τους δυο, καθώς χρειάζεται προσπάθεια για να το περισυλλέξουν και να το σηκώσουν όρθιο. Όταν όμως στήνεται γίνεται μια πόρτα και την περνούν μαζί πιασμένοι χέρι-χέρι. Και κάπου εκεί γεννιέται μια αγάπη, ένα «σ’αΓΑΠώ»
Και θα μπορούσε η ιστορία να τέλειωνε εδώ, μα θαρρώ θα ήταν μισή. Αέρας λοιπόν φυσάει και τα γκρεμίζει όλα! Κουβάρι το “σ’ αΓΑΠώ” στα πόδια και των δυο, που αρχίζουν και πάλι να μαζεύουν τα γράμματα και χτίζουν ένα πιο γερό σπίτι με αυτά για να μπουν μέσα… Περισσότερα Σ’ ΑΓαπώ
εδώ.

Ρόσνα και Μοζαμέλ, της Χριστίνας Φραγκεσκάκη

(για ερωτευμένα παιδιά από τότε που μπορούν να νιώσουν κάτι να σκιρτάει εντός τους)

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη γράφει μια από τις ομορφότερες ιστορίες αγάπης που θα διαβάσετε ποτέ. Μια ιστορία που είναι και δοκίμιο μαζί, μια ποιητική θεώρηση του έρωτα, της θέσης μας στον κόσμο πριν και μετά απ’ αυτόν. Δε ξέρω αν έχετε ένα ταίρι να του χαρίσετε τώρα αυτό το βιβλίο. Αν δεν έχετε, πάρτε αυτό το πολύ χαμηλής τιμής μα ανεκτίμητης αξίας βιβλίο, τοποθετήστε το τελετουργικά στη φαρέτρα σας και ο έρωτας σίγουρα θα βρει ένα βέλος του να το στείλει εκεί. Σήμερα, αύριο ή σε 78 μέρες. Τι σημασία έχει ένας έρωτας αν δεν είναι σαν της Ρόσνα και του Μοζαμέλ; Αν θέλετε έναν τέτοιο έρωτα, δείτε τον εδώ.

Η θέσης της καρδιάς, της Μαριάννας Κουμαριανού

(για ερωτευμένα παιδιά που αναρωτιούνται ποια είναι η θέση της καρδιάς τους)

Η Μαριάννα Κουμαριανού γράφει ένα διήγημα, για τα μετέωρα όνειρα, τις προσδοκίες που διαψεύδονται και κάποτε επαληθεύονται, για την πραγματική αγάπη, για τη συντροφικότητα που έχει τύχει να πετύχει, για όσους δεν ακούνε την καρδιά τους, για όσους δεν την φροντίζουν εναποθέτοντας τον χτύπο της σε κάποιον πλανόδιο από τη ζωή τους σωτήρα. Και για τις αληθινές εστίες των ανθρώπων που χωρίς μουσική, βιβλίο, χρώματα κι αισθήσεις δεν γίνεται να φτιαχτούν.

Μια ονειροπόληση, ένα ανάλαφρο πλατάγισμα από κάποιο ήπιο παραθαλάσσιο αγέρι σε ένα κοριτσίστικο φουστάνι, ένας μικρός περίπατος με γυμνά πόδια σε νωπή αμμουδιά το χειμώνα, ένα τρεμοπαίξιμο μιας δέσμης φωτός πάνω στο κύμα του δειλινού. Με εικόνες και λυρισμό μπορώ να περιγράψω την αίσθηση που μου άφησε αυτή η γεμάτη εικόνες και λυρισμό ιστορία, που την διάβασα δύο φορές και την σκέφτηκα άλλες δυο μέχρι να την αφήσω εδώ.

Περισσότερα εδώ.