Τα μαγικά της Κυριακής, της Κατερίνας Ζωντανού

0
941

Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο βιβλίο το οποίο αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση παππού και εγγονού. Είναι όμως, ένα από τα ωραιότερα που έχουμε διαβάσει! Η ιστορία είναι ολόκληρη μία διακειμενική σύνθεση. Αμέτρητοι ήρωες από τη μυθολογία αλλά και τα κλασικά παραμύθια δίνουν το παρών στην καθιερωμένη, εβδομαδιαία συνάντηση παππού και εγγονού. Η Αιμιλία Κονταίου πιάνει το νήμα των λόγων της Κατερίνας Ζωντανού και το κάνει πολύχρωμες εικόνες γεμάτες ήχους, κίνηση και συναίσθημα. Και με αυτό τον τρόπο γεννιέται μια τρυφερή ιστορία, γεμάτη παιχνίδι, φαντασία αλλά κυρίως αγάπη την οποία αξίζει να διαβάσει κανείς γιατί εκτός των άλλων θίγει το ευαίσθητο θέμα της απώλειας έμμεσα και διακριτικά!

Τις Κυριακές, στο σπίτι του ήρωα της Κατερίνας Ζωντανού και της Αιμιλίας Κονταίου, στις τρεις η ώρα ακριβώς, συμβαίνει κάτι μαγικό: όλα μεταμορφώνονται, όπως στα παραμύθια. Το σπίτι άλλοτε γίνεται πειρατικό καράβι κι άλλοτε κάστρο απόρθητο ή μυθικό βασίλειο. Αυτό συμβαίνει στις τρεις η ώρα ακριβώς γιατί τότε έρχεται ο παππούς. Ως τις οκτώ το βράδυ το παιχνίδι για τους δυο τους δεν έχει τελειωμό! Πειρατές, νεράιδες, γίγαντες κύκλωπες και βασιλιάδες χάνουν και βρίσκουν θησαυρούς, λύνουν γρίφους και φυλάνε χάρτες σε επτασφράγιστα μπαούλα! Κι είναι πάντα ο παππούς που μεταμορφώνει τα όσπρια σε θησαυρό, τα τραπεζάκια σε πειρατικά καράβια και τα καπάκια από τα κατσαρολικά σε κρόταλα για χάρη του εγγονού. Κι ο εγγονός ξέρει ότι έχει έναν ξεχωριστό παππού που τον λατρεύει. Τι κι αν τον προειδοποιεί ότι αν μια Κυριακή δεν εμφανιστεί στις τρεις ακριβώς θα τον έχουν απαγάγει πειρατές για να του πάρουν τον θησαυρό. Ο εγγονός του ξέρει ότι ο θησαυρός δεν κινδυνεύει γιατί τον φυλάει σε μια κρυφή καταπακτή η οποία δεν ανοίγει ούτε με φοβέρες, ούτε με παρακάλια, ούτε καν με κλειδί…

THE BOOK SECRET

Η Κατερίνα Ζωντανού μιλώντας για το βιβλίο της λέει:

«Κάποιες ιστορίες γράφονται με έναν τρόπο μαγικό. Οι πρώτες φράσεις αυτής της ιστορίας ήρθαν στο μυαλό μου έτοιμες, σαν να ήταν από πριν γραμμένες. Σκέφτηκα ότι μπορεί και να ήταν έτσι. Οι ιστορίες μας ζουν μέσα μας πολύ πριν μας φανερωθούν. Το ήμισυ του παντός, λοιπόν, μου χαρίστηκε. Και επιπλέον, με οδήγησε στο μαγικό ταξίδι αναζήτησης της συνέχειας της ιστορίας αυτής. Γιατί μέρα με τη μέρα και νύχτα με τη νύχτα, η ιστορία μου ζητούσε να την ξετυλίξω λίγο ακόμα και λίγο ακόμα και να τη φτάσω στο τέλος της. Εκείνες τις μαγικές ώρες έμενα μόνη με τον δικό μου τον παππού και ζούσα τις δικές μου μαγικές Κυριακές (τα μαγικά κάνουν τις μέρες Κυριακές, όποτε κι αν συμβαίνουν), τόσο που πίστεψα ότι η ιστορία μου δεν αφορούσε κανέναν άλλον εκτός από εμάς τους δύο. Φαίνεται όμως ότι εκείνα που νομίζουμε πως αφορούν μόνο εμάς είναι που αφορούν και τους άλλους. Όταν ο αναγνώστης του χειρογράφου μου διάβασε την ιστορία κολυμπώντας σε δικά του Κυριακάτικα μαγικά συναισθήματα, κατάλαβα ότι η ιστορία ανήκε και σε άλλους και την άφησα να πάρει τον δρόμο της. Ελπίζω να συναντήσει παιδιά που ζουν τα δικά τους μαγικά με αγαπημένα τους πρόσωπα που θα γλυκαίνουν πάντα τη ζωή τους. Γιατί όσοι έζησαν έστω και μια φορά τα μαγικά το γνωρίζουν καλά: μια φορά μαγικά, μαγικά για πάντα.»

Στα προτεινόμενα!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Τα μαγικά της Κυριακής
Συγγραφέας: Κατερίνα Ζωντανού
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις: Εκδόσεις Μεταίχμιο, Οκτώβριος 2018
Διόρθωση Τυπογραφικών Δοκιμίων: Θοδωρής Τσώλης
Μακέτα εξωφύλλου: Γιώργος Παναρετάκης
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 17 Χ 24
ISBN: 978-618-03-1561-5