Τα μπλουζ της Ευρώπης, του Άρνε Νταλ

0
593

«Είχαν συμβεί πολλά σε κάτι περισσότερο από ένα εικοσιτετράωρο…»

Στοκχόλμη.

Ένα 10χρονο κορίτσι τραυματίζεται. Έχει πάει βόλτα με τον πατέρα της στο πάρκο και μια σφαίρα τη βρίσκει στο μπράτσο. Πυροβολισμός! Δεν φάνηκε τίποτα. Δεν ακούστηκε τίποτα. Κανένα ίχνος δράστη.

Ένας άντρας βρίσκεται μισοφαγωμένος στο Ζωολογικό κήπο της Στοκχόλμης. 4 θηριώδη τέρατα, οι αδηφάγοι, –Gulo gulo είναι η επιστημονική ονομασία των αδηφάγων”- τον καταβρόχθισαν καθώς οι μεγάλες ποσότητες κοκκαΐνης που είχε καταναλώσει αύξησαν τη λαιμαργία τους. Δύσκολη η ταυτοποίηση. Κανένα ίχνος αίματος.

Οχτώ γυναίκες της Ανατολικής Ευρώπης, ύποπτες για πορνεία εξαφανίζονται από Μοτέλ, Κέντρο Υποδοχής μεταναστών, χωρίς να αφήνουν ίχνη.

Ένας άντρας βρίσκεται κομματιασμένος στις γραμμές του μετρό. Στο ένα του χέρι  ένα κινητό, στο άλλο ένα μαχαίρι…

Ενώνονται τα κομμάτια του παζλ; Ταιριάζουν μεταξύ τους;

Πολλαπλά, αλεπάλληλα χτυπήματα εγκληματικών ενεργειών ή  μήπως τυχαία συμβάντα;

 «Επειδή όλα ανέδιδαν ένα άρωμα Διεθνούς εγκληματικότητας.

Επειδή όλα διαδέχτηκαν το ένα το άλλο με πολύ γρήγορο ρυθμό…

Επειδή τίποτα από αυτά δεν ήταν συνηθισμένο…»

Η ομάδα Άλφα, η Ειδική Μονάδα Διεθνούς Εγκληματολογικής Διερεύνησης για βίαια εγκλήματα, αρχίζει την έρευνα.

Έχουν σχέση μεταξύ τους τα περιστατικά;
Ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος -αν υπάρχει- που ενώνει τα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους γεγονότα;

Η αγωνία μεγαλώνει μαζί με το ενδιαφέρον για την έρευνα. Οι έντονοι, ξεχωριστοί χαρακτήρες της ομάδας Άλφα κερδίζουν αμέσως τη συμπάθεια. Οι αιχμές για τη Σουηδική κοινωνία είναι παρούσες και ο ρόλος που διαδραματίζει το παρελθόν καταλυτικός. Η σύνδεση με τη γενοκτονία κατά το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και τη θέση της «ουδετερότητας» της Σουηδίας αποκαλύπτεται, φέρνοντας στην επιφάνεια ζητήματα συνενοχής και εθνικής ντροπής. Με τρομερή επιδεξιότητα και ευφυέστατο τρόπο χρησιμοποιεί την ιστορία για να «επι»κρίνει το παρόν.

Έρευνα, δράση, ένταση, πλοκή. Αγωνία. Ιστορικές συνδέσεις. Πλούσιος λόγος, γλαφυρές εικόνες και περιγραφές, κινηματογραφικές αλλά και ποιητικές σκηνές.

Ένα αστυνομικό πολύπλοκο μυθιστόρημα γεμάτο περιπέτεια με σκοτεινές σκηνές και καταστάσεις του υποκόσμου που αναδύουν απίστευτες ιστορικές συνδέσεις, φανερώνουν πολιτικές σκοπιμότητες και φωτογραφίζουν την σύγχρονη Ευρωπαϊκή κοινωνία. Σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο ύφος και τη λυρικότητα της γραφής του, ο Άρνε Νταλ, δίνει ένα εκπληκτικά πρωτότυπο και ποικιλοτρόπως ξεχωριστά ενδιαφέρον crime fiction.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Γρηγόρη Κονδύλη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Τα μπλουζ της Ευρώπης
Τίτλος πρωτοτύπου: Europa blues
Συγγραφέας: Άρνε Νταλ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Δεκέμβριος 2016
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Σελίδες: 488 (pocket)
Μέγεθος: 12 Χ 16,7
ISBN: 978-618-03-0735-1