More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20204-7 ετώνΤα παπούτσια των άλλων, της Άλκηστης Χαλικιά (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Τα παπούτσια των άλλων, της Άλκηστης Χαλικιά (εικ.: Φωτεινή Τίκκου)

    Η Ματού, μένει με την οικογένειά της στην Πιγιόμ, μια άσημη περιοχή κάπου είκοσι χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι.

    Πηγαίνει στο σχολείο περπατώντας και επιστρέφει περίπου στις 2.30 κάθε μέρα, κανείς δεν ξεφεύγει από την Μαντάμ Σιμπόμ που μένει από κάτω τους. Μια Παρασκευή, τελειώνοντας νωρίτερα το σχολείο, πέρασε έξω από ένα Τζαμί. Λογιών λογιών παπούτσια παρατεταγμένα σε ζεύγη απέξω. Εκεί είδε τα αθλητικά που της άρεσαν με τα πορτοκαλί κορδόνια. Τα δοκίμασε, της άρεσαν πολύ, μα μόλις άνοιξε η πόρτα από το τζαμί τα έβγαλε γρήγορα και λίγο μετά έμεινε να κοιτάζει το αγόρι στο οποίο ανήκαν.

    Από εκείνη τη μέρα, η Ματού σταμάτησε να κάθεται στην αυλή μετά το σχόλασμα. Έφευγε για το τζαμί, να δοκιμάσει κάθε μέρα και ένα άλλο ζευγάρι, να παρατηρήσει έπειτα τους ανθρώπους που τα φορούσαν, να κάνει υποθέσεις για τη ζωή τους, τα συναισθήματά τους. Κι από τότε το πολύ προσωπικό αυτό παιχνίδι της, θα την βάλει στα… παπούτσια των άλλων ή ακόμα καλύτερα… στη θέση τους.

    Η εν-συναίσθηση, το πολυπόθητο “μπες λίγο στη θέση” ή όπως το είχε διατυπώσει η λαϊκή σοφία των παλιών “μπες στα παπούτσια μου” γίνεται ο πυρήνας της πολύ όμορφης, καλογραμμένης ιστορίας της Άλκηστης Χαλικιά. Η γεφύρωση αυτού του χάσματος ετερότητας και θέσης, η συναίσθηση των ανησυχιών, των αγωνιών, των καταστάσεων που πολιορκούν την ψυχή του άλλου, είναι σπουδαία κλειδιά και αξίες (αυτή η λέξη έχει πολύ σπουδαία σημασία) για την αγωγή κάθε παιδιού. Ένας μικρός άνθρωπος, που τώρα πλάθεται, και μαθαίνει να κοιτάζει και τα ελατήρια που ανασηκώνουν ή κουνούν τις ζωές των άλλων, είναι ένα ζητούμενο στη σύγχρονη εποχή του προσκολλημένου προσώπου σε ατομική οθόνη.

    Όλο αυτό, η ξεχωριστή ιστορία της Άλκηστης Χαλικιά, το αποτυπώνει αυθεντικά, λιτά, δίχως πομπώδεις διακηρύξεις, απόλυτα λογοτεχνικά, εύγλωττα και ισορροπημένα, για κάθε μικρό και μεγαλύτερο αναγνώστη. Γιατί, βιβλία που είναι γραμμένα με αυτόν τον τρόπο, είναι διηλικιακά, απευθύνονται σε ευρύτερες ηλικιακές ομάδες και αγγίζουν σίγουρα ευαίσθητες χορδές.

    Με τις αποχρώσεις, τις ωραίες διατάξεις, τις γραμμές και τις εξαιρετικές γεωμετρίες της ξεχωριστής εικονογράφου Φωτεινής Τίκκου που αναβαθμίζει αισθητικά το συνολικό αποτέλεσμα και σε αναγκάζει να το ξεφυλλίσεις ξανά και ίσως ξανά.

    Στα πολύ δυνατά βιβλία του 2019, υποψήφιο για βραχείες λίστες και άλλες διακρίσεις.

    Από τις εκδόσεις Ίκαρος.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τα παπούτσια των άλλων
    Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά
    Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Ιούνιος 2019
    Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη
    Στοιχειοθεσία-σελιδοποίηση: Ευτυχία Λιάπη
    Σελίδες: 36
    Μέγεθος: 26 Χ 24
    ISBN: 978-960-572-297-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular