Ο παρεξηγημένος λύκος: οπτικό υλικό (μέρος α’)

0
3162

Λύκος, μέρος πρώτο (το οπτικό και ηχητικό υλικό)
Δεν πρέπει να υπάρχει ζώο που να έχει υποδυθεί περισσότερες φορές τον κακό στα παραμύθια από το λύκο (κάτι σαν το Σπύρο Καλογήρου του ελληνικού κινηματογράφου ένα πράγμα). Μέχρι πριν μερικές δεκάδες χρόνια ήταν πολύ συχνή η παρουσία του. Η επέκταση όμως των ανθρώπων και του πολιτισμού τους συρρίκνωσε τον πληθυσμό τους σημαντικά σε πολλές περιοχές της γης. Μέσα από τις τρεις αυτές αναρτήσεις, το elniplex θα αποκαταστήσει τις ισορροπίες. Ο λύκος είναι ένα υπέροχο ζώο. Ένα θαύμα της φύσης και φυσικός πρόγονος όλων των σκύλων που τόσο αγαπούν οι άνθρωποι.

Λίγη ζωολογία για το λύκο (πριν μπούμε στα ουσιώδη): επιστημονική ονομασία Canis Lupus, ανήκει στα θηλαστικά, στην τάξη των σαρκοφάγων, αποτελεί τον ουσιαστικό πρόγονο του σκύλου. Δόντια 42, κυνόδοντες μεγάλοι για τρελό τεμαχισμό και δαγκώματα, 1-1,5 μέτρο μήκος και κάπου 70-90 εκατοστά ύψος, φουντωτή μακριά ουρά, άγριο βλέμμα. Ταχύτητα 40-50 km/h, κίνηση εξαίρετη και άνετη, αντοχή σημαντική, όσφρηση εξαιρετική (εντοπισμός τροφής από τα 3 περίπου χιλιόμετρα). Εγκυμοσύνη του θηλυκού 2 μήνες, 4-7 τα νεογέννητα. Ο λύκος είναι ο τσιγγάνος των ζώων. Δε μένει πουθενά σταθερά. Κινείται αναλόγως της ποσότητας τροφής που οσμίζονται τα απίστευτα ρουθούνια του. Κυνηγά τις νύχτες, ενώ την ημέρα κρύβεται και ξεκουράζεται. Ο λύκος είναι ο κυρίαρχος των βουνών. Το βλέμμα του είναι συνώνυμο της ελευθερίας. Δεν ορίζεται. Δεν δεσμεύεται. Δεν ημερεύει.

Η ελληνική λαογραφία: τον απέδωσε στο διάβολο (αυτός τον έπλασε δήθεν) που προσπάθησε δημιουργώντας τον να ανταγωνιστεί το Θεό στη δημιουργία. Ο Θεός όμως έδωσε ζωή στο λύκο που έφαγε το ένα πόδι του “πλάστη” του εξ’ ου και το  “λυκοφαγωμένος” ως αποδιδόμενο επίθετο στο διάβολο.

Βίντεο για το λύκο

Ο Πέτρος και ο Λύκος
(Walt Disney, 1946, συλλεκτικό)

Τα τρία γουρουνάκια (κορυφαίο)

Ο λύκος και τα 7 κατσικάκια

Η κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος

Το αρνί και ο λύκος με τη φλογέρα (Αίσωπος)

Ο πεινασμένος λύκος

Nu Pagadi (ενδεικτικό επεισόδιο)
(απίστευτη σειρά καρτούν με το λύκο και το λαγό. Βρείτε τα δεκάδες επεισόδια στο διαδίκτυο και απολαύστε τα. Τα επεισόδια είναι 10λεπτα, διάλογοι δεν υπάρχουν ενώ η μουσική είναι εξαιρετική)

Γάιδαρος και Λύκος (Αίσωπος)
(πρόκειται για τον μύθο του Αισώπου “Όνος πατήσας σκόλοπα και λύκος”)

Ο λύκος και το μοσχάρι
(αγγλικοί υπότιτλοι, ρώσικο θαύμα, Wolf and Calf))

(δεύτερο βίντεο εδώ)

Ο λύκος και η γριά (Αίσωπος)

Ο Πέτρος και ο Λύκος
(ξενόγλωσσο αλλά ξεκάθαρο νοήματος, 15′)

Οι περιπέτειες του μεγάλου κακού λύκου (εξαιρετικό γαλλικό animation, χωρίς υπότιτλους)

μέρος 1/5

μέρος 2/5

μέρος 3/5
(προσέξτε εξαιρετική μουσική)

μέρος 4/5

μέρος 5/5

Δείτε και συζητήστε
Δείτε λύκο να ουρλιάζει

A man among wolves-National Geographic
(συγκλονιστικό 45λεπτο ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που πήγε και έζησε με τους λύκους όπως ακριβώς εκείνοι. Αρκούν λίγα λεπτά για να καταλάβουν όλοι το μεγαλείο αυτών των ζώων και αυτού του ανθρώπου -Shaun Ellis- για να τους βοηθήσει)

Ακούστε
Πως ο πελαργός γιάτρεψε το λύκο

Ακούστε και παίξτε

Ο Πέτρος και ο Λύκος (διαβάζει ο Δημήτρης Χορν)
(Ο Δημήτρης Χορν, στην τελευταία του εμφάνιση στη σκηνή (Μέγαρο Μουσικής 1993) διαβάζει το παραμύθι “Ο Πέτρος και ο λύκος” του Σεργκέι Προκόφιεφ)

Περπατώ εις το δάσος
(της Αγγελικής Καψάσκη)