Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου

0
1300

Τίτλος: Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου
Βιβλίο & cd
Εκδόσεις: Κόκκινο
Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Δεύτερη έκδοση, Νοέμβριος 2011
Σελίδες: 60
Μέγεθος: 26,5 Χ 26,5
ISBN:
978-960-9950-12-1
Αγόρασέ το

tapioomorfananourismata_coverΜερικές φορές νιώθω ότι προτιμώ να απολαμβάνω ένα βιβλίο διαβάζοντάς το παρά να το παρουσιάζω. Ίσως γιατί είναι δύσκολο να παρουσιάσει κανείς κάποια ιδιαίτερα βιβλία που έχουν φτιαχτεί με πολύ μεράκι και αγάπη. Πώς να μεταφέρεις σε μερικές αράδες τόση συγκίνηση, τόσες εικόνες του κόσμου, τέτοιο «ταξίδι» για την ψυχή και το νου; «Τα πιο όμορφα νανουρίσματα του κόσμου» ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θέλω εδώ και καιρό να το παρουσιάσω κι ωστόσο διστάζω μήπως και το αδικήσουν οι λέξεις μου…

Εικόνες ζωγραφισμένες από εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσικές υπέροχες από την Αφρική στην Ασία, τις σλαβικές χώρες, την εβραϊκή παράδοση, τη Βραζιλία και την Πορτογαλία συνθέτουν ένα βιβλίο που αξίζει να αγοράσει κανείς. Άλλωστε για να δημιουργηθεί αυτό το βιβλίο συνεργάστηκαν τρεις υπεύθυνοι ανθολόγησης, έξι εικονογράφοι και σαράντα τέσσερις μουσικοί με διευθυντές ορχήστρας τους Jean-Christophe Hoarau και Paul Mindy!

Αλλά ας ταξιδέψουμε λίγο στο περιεχόμενο του. Κάθε νανούρισμα παρουσιάζεται αρχικά στην πρωτότυπη γλώσσα, στη συνέχεια μεταφέρεται στο ελληνικό αλφάβητο, ώστε να μπορεί να τραγουδηθεί και τέλος αποδίδεται στα ελληνικά. Η μετάφραση και διασκευή από τα γαλλικά έγινε από την Εύη Γεροκώστα. Τα κάθε νανούρισμα συνοδεύεται και από… την ιστορία του, ένα σύντομο αλλά περιεκτικό σχόλιο πολύ υποβοηθητικό, κατά τη γνώμη μας, για τον αναγνώστη-ακροατή.

Η εικονογράφηση, ανάλογη της κουλτούρας κάθε λαού, μας άρεσε πολύ!
Το δε cd με την μουσική υψηλής ποιότητας, τις εκπληκτικές ενορχηστρώσεις και τις ιδιαίτερες ερμηνείες μας μάγεψε! Ξεχωρίσαμε το υπέροχο νανούρισμα από το Μαλί της Αφρικής υπό τον ιδιαίτερο ήχο της κόρας, το νοσταλγικό, ουκρανικό βαλσάκι, το μελωδικό κοζάκικο νανούρισμα με τις ελπίδες και τα ερωτήματα των μανάδων όλης της γης για το μέλλον των παιδιών τους, το τρυφερό εβραικό «Έρεβ σελ σοσανίμ» με τις υπέροχες εικόνες, το πολυτραγουδισμένο «Ντόνα, ντόνα», το χαρούμενο παιδικό χορευτικό βραζιλιάνικο τραγούδι, αλλά και το συγκινητικό κινέζικο τραγούδι του Ζανγκ Ντελάν από την ταινία «Μαμά μη με κάνεις να κλαίω».

Αν αναζητάτε ένα βιβλίο διαπολιτισμικό, αλλά ταυτόχρονα πρωτότυπο, αληθινό και τρυφερό που έγινε με απόλυτο σεβασμό για την παιδική και σίγουρα όχι μόνο ψυχή, το βιβλίο αυτό θα σας ικανοποιήσει. Άλλωστε κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινο, έναν εκδοτικό οίκο που μπορεί να καμαρώνει ότι έχει μερικά από τα πιο καλαίσθητα βιβλία που κυκλοφορούν!

3 υπεύθυνοι ανθολόγησης, 6 εικονογράφοι και 44 μουσικοί και τραγουδιστές συνεργάστηκαν γι’ αυτό το έργο με διευθυντές ορχήστρας
τους Jean-Christophe Hoarau και Paul Mindy.