Τα φτερά του Νόρμαν, του Τομ Πέρσιβαλ

0
276

Ότι θα ψήλωνε; Το είχε φανταστεί. Ότι θα έβγαζε μούσια σαν τον μπαμπά του; Επίσης. Αλλά ότι ο πάντα φυσιολογικός Νόρμαν θα έβγαζε φτερά, ούτε που περνούσε από το μυαλό του. Καταπληκτικό ήταν! Πετούσε ψηλά και ένιωθε υπέροχα μέχρι που κατάλαβε πως έπρεπε να επιστρέψει σπίτι. Πφ! Πώς θα ένιωθαν άραγε οι γονείς του με τα φτερά του; Έβαλε ένα κίτρινο μπουφάν και τα… έκρυψε κάτω από αυτό. Το φορούσε παντού. Και ενώ είχε καταφέρει να κρύψει τα φτερά του, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο, όλα του φαίνονταν σκέτη φρίκη. Ευχήθηκε να μην είχε βγάλει ποτέ αυτά τα χαζά φτερά που τον είχαν φέρει σε τόσο δύσκολη θέση…

Όπως και Η Ανησυχία της Ρούμπι, λιτό και καλοδουλεμένο, πιο πρωτότυπο από τη Ρούμπι και εξίσου έξυπνο, Τα Φτερά του Νόρμαν πιάνει την διαφορετικότητα που αισθάνεται ένα παιδί ως μια πνιγηρή για το ίδιο πραγματικότητα που το αποσυντονίζει σε κάθε μικρή και μεγάλη πτυχή της καθημερινότητάς του, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι αυτή ακριβώς η διαφορετικότητά του είναι, όχι απλώς ευλογία, αλλά τα πραγματικά του φτερά που θα το κάνουν να πετάξει ψηλά, μακριά, άνετα, τον δρόμο, τη διαδρομή που θέλει.

Αν και έχει διδακτική απόχρωση στο τέλος, αυτή όχι μόνο δεν ενοχλεί, αλλά ανακουφίζει και απελευθερώνει δείχνοντας έναν καθαρό δρόμο να περπατήσει το παιδί που ταλαιπωρείται από κάποια κρινόμενη ως “ιδιαιτερότητα”.

Πάλι συναρπαστική η εικονογράφηση του Τομ Πέρσιβαλ, πάλι εκθαμβωτικό το παιχνίδι του ασπρόμαυρου με το χρώμα των φτερών και του μπουφάν του Νόρμαν.

Εξαιρετική πρόταση και αυτό το βιβλίο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Τα φτερά του Νόρμαν
Τίτλος πρωτοτύπου: Perfectly Norman
Συγγραφέας: Τομ Πέρσιβαλ
Εικονογράφηση: Τομ Πέρσιβαλ
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός, Μάρτιος 2019
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 24,3 Χ 30,5
ISBN: 978-618-01-2917-5