More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤα χρυσά ροδάκινα της αγάπης- Παραμύθια για την αγάπη από την παγκόσμια...

    Τα χρυσά ροδάκινα της αγάπης- Παραμύθια για την αγάπη από την παγκόσμια παράδοση, της Εύης Γεροκώστα

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 5-6+ – Συλλογή παραμυθιών

    Τα παραμύθια λένε ψέματα επειδή στήνουν καθρέφτες για να κοιταζόμαστε, άρα τα παραμύθια κρύβουν τη μοναδική αλήθεια
    Κωστής Γκισομούλης (εκ του βιβλίου)

    Και όταν θα ‘ρθουν οι καιροί που θα ‘χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα, υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα“.

    Δεν πιστεύω σε καλές και κακές εποχές. Πώς θα υπερασπιστείς το παιδί σε κάθε εποχή; Όλες οι εποχές είναι άγριες και ήμερες, έχουν λιακάδες και καταιγίδες. Στη λιακάδα είμαστε εκπαιδευμένοι καλούτσικα ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον. Όμως, αν το πράγμα αγριέψει, τι μπορείς να έχεις κάνει; Εγώ έχω απάντηση (από τις λίγες που έχω στη ζωή): να ‘χεις γεμίσει το παιδί ομορφιά, να το έχεις γεμίσει φαντασία, να το έχεις προικίσει με εικόνες και ιστορίες. Αυτά θα επιστρατεύσει για να βρει απαντήσεις, για να βρει ισορροπία όταν το έδαφος γέρνει, όταν θα θέλει να βρει αρμονία, χαρά. Εκεί θα τρέχει πάντα. Αν δεν του τα ‘χεις δώσει, θα προκύψει ένα υβρίδιο με ένα κινητό στο χέρι, μια κάρτα στο άλλο, ελάχιστες δεξιότητες εκτός τεχνολογίας, χαμηλής ποιότητας αισθήσεις, χαμηλή αλληλεπίδραση με ό,τι βρίσκεται εκτός του.

    Διαβάστε παραμύθια στα παιδιά σας, έλεγε ο Αινστάιν και πόσοι άλλοι. Και όταν μεγαλώσουν; Διαβάστε τους κι άλλα παραμύθια, απαντούσε ο μέγιστος νους. Διαβάστε παραμύθια κι εσείς και τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας και οι φίλοι σας. Μυρίστε τα. Γευθείτε τα. Μιλήστε γι’ αυτά. Ζήστε τα. Θυμηθείτε δικές σας στιγμές.

    Η μοναδική αφηγήτρια και συγγραφέας Εύη Γεροκώστα μύρισε σεμνά όλα τα ροδάκινα της αγάπης από τα δέντρα που περιδιάβηκε κι ύστερα μάζεψε στο κοφίνι της όλα εκείνα που τυλίγουν κάθε μορφή της.

    Χαρά. Προσμονή. Λύπη. Σπαραγμός. Αποχωρισμός. Ανάγκη. Έρωτας. Λησμονιά. Συγχώρεση. Ψέμα. Όρκοι. Μοίρα. Πόνος. Μοναξιά. Επιθυμία. Πίστη. Ευγνωμοσύνη. Μεταμόρφωση. Σαγήνη. Φροντίδα. Ζήλια. Όλοι οι καθρεφτισμοί της αγάπης, μέσα στις ιστορίες. Ιστορίες από το Μαρόκο, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική, τη Ρουμανία, τον Αμαζόνιο, την Ελλάδα και άλλους τόπους.

    Το απροσδόκητο ζητάμε. Εκείνο που θα συνταράξει τον κόσμο μας. Η αγάπη είναι πάντα απροσδόκητη. Κανείς δεν στην οφείλει. Κανείς δεν στην προειδοποιεί. Καταμεσής του πελάγου σε βρίσκει πάντα. Πέσε και τσακίσου κι αγάπησε κι ονειρεύσου. Αυτές είναι είκοσι τρεις από τις πιο όμορφες λαϊκές ιστορίες της, απ’ όλον τον κόσμο. Όπου κάποιος που σε αγαπά σε διώχνει μακριά του, για να βρεις… το σκοτάδι, τη φωτιά και την αμφιβολία. Όπου μια χελώνα κερδίζει από έναν έμπορο την κόρη του φεγγαριού και δίνει ζωή σε όλες τις χελώνες του κόσμου. Όπου δυο πρόβατα φεύγουν για να παχύνουν και να επιστρέψουν στα αφεντικά τους για σφαγή. Όπου ένας πολεμιστής προσέχει έναν λευκό λεκέ στο μάτι της αγαπημένης του. Όπου ένα αγόρι πάει να φέρει το λουλούδι της αυγής για να το ερωτευτεί ένα κορίτσι. Όπου η Τρέλα χτύπησε τον Έρωτα στο κεφάλι, εκείνος τυφλώθηκε και την πήγε στα δικαστήρια. Όπου τα χέρια των ανθρώπων γέμισαν γραμμές και σημάδια από τον έρωτα μιας βασίλισσας (κι όχι μόνο) για έναν υπηρέτη. Όπου το γιοφύρι της Άρτας ξαναγράφεται λίγο πιο βόρεια από την Ήπειρο. Όπου η αναζήτηση του πιο όμορφου παιδιού αντιστρέφεται με αναζήτηση της πιο όμορφης μάνας από το παιδί. Όπου κάποιος κατάφερε κάποτε να πει μια ιστορία όπως την έλεγαν οι μανάδες μας.

    Τόσα και άλλα τόσα παραμύθια. Σύντομα. Κοφτά. Μεστά. Με ρυθμό. Δίχως λέξεις να περισσεύουν. Δίχως πλατειασμούς και περιττά ανοίγματα. Με τόσα πυκνά νοήματα και εικόνες. Με τη σοφία τη λαϊκή να τα κατακλύζει σε κάθε πρόταση. Με τη μαγεία της απλότητας να νοτίζει την ανάγνωση.

    Η Εύη Γεροκώστα, καίτοι νεότατη ακόμα, αφηγείται παραμύθια σαν τις μανάδες μας, τις γιαγιάδες μας, όσοι είχαμε τύχη να έχουμε έστω μια τέτοια. Με την αγάπη και τη φλόγα μιας μάνας που κοινωνεί το παιδί της στον μεγάλο κόσμο των ιστοριών που κατοικούν στο κεφάλι της, μέσω των προφορικών -κυρίως- παραδόσεων. Με τη γνώση που απαιτείται για να γράψεις τις φωνές που άκουσες να αφηγούνται, την ατμόσφαιρα που είδες να δονείται, τον αέρα που είδες να στέκεται στα μαλλιά των ακροατών.

    Απολαύστε υπεύθυνα.

    Για μεγαλόφωνη ανάγνωση από 5 ετών.

    Η έκδοση έγινε από το Κέντρο Μελέτης & Διάδοσης Μύθων & Παραμυθιών, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην ανάδειξη και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Με μια ματιά

    • Η μοναδική αφηγήτρια και συγγραφέας Εύη Γεροκώστα μύρισε σεμνά όλα τα ροδάκινα της αγάπης από τα δέντρα που περιδιάβηκε κι ύστερα μάζεψε στο κοφίνι της όλα εκείνα που τυλίγουν κάθε μορφή της. Καίτοι νεότατη ακόμα, αφηγείται παραμύθια σαν τις μανάδες μας, τις γιαγιάδες μας, όσοι είχαμε τύχη να έχουμε έστω μια τέτοια. Με την αγάπη και τη φλόγα μιας μάνας που κοινωνεί το παιδί της στον μεγάλο κόσμο των ιστοριών που κατοικούν στο κεφάλι της, μέσω των προφορικών -κυρίως- παραδόσεων.

    Το Soundtrack του βιβλίου

    Αλλά τα βράδια – Β. Παπακωνσταντίνου & Γ. Μιχαλακόπουλος-Στην υγειά μας

    Σαν την αγάπη την κρυφή

    Λειβαδίτης – Παπακωνσταντίνου- Που είσαι

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Τα χρυσά ροδάκινα της αγάπης- Παραμύθια για την αγάπη από την παγκόσμια παράδοση
    Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα
    Έρευνα, απόδοση, επιμέλεια, εισαγωγή: Εύη Γεροκώστα
    Εκδόσεις: Κέντρο Μελέτης & Διάδοσης Μύθων & Παραμυθιών, Σεπτέμβριος 2021
    Μακέτα, εκτύπωση: Μαυρομμάτης-Δαμάλας Ο.Ε.
    Σελίδες: 96
    Μέγεθος: 14 Χ 20,5
    ISBN: 978-960-99672-4-2

     

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular