Τελευταίο Σαββατοκύριακο στην Τεχνόπολη: μην το χάσετε!

0
1018

Το… αλλιώτικο ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία ολοκληρώνεται!
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μέχρι και την Κυριακή 25 Μαρτίου, έχουμε την ευκαιρία να επιβιβαστούμε στα «160 χρόνια made  in Greece», την έκθεση που ταξίδεψε, από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα, χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, στον πολύχρωμο και συναρπαστικό κόσμο της ελληνικής βιομηχανίας στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

160 ΧΡΟΝΙΑ MADE IN GREECE- ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

Στις 3 ενότητες της έκθεσης, γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από… άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…

Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με 8 χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. 100 βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…

Το ταξίδι μας όμως συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου μας διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Το… αλλιώτικο ταξίδι μας στην ελληνική βιομηχανία ολοκληρώνεται! Μην αργείς!

*Και μην ξεχνάς: την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση από τους έμπειρους ανθρώπους του Μουσείου μας. Κλείσε τη θέση σου εδώ.

Πληροφορίες
Ημερομηνίες: έως 25 Μαρτίου 2018
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00
Αίθουσες: Μηχανουργείο, Αποθήκη, Σιδηρουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Προπώληση:
Βρες τα «160 χρόνια made in Greece» στο Facebook εδώ.
Δες το promo video της έκθεσης εδώ.

Δημιουργική μάθηση

160 χρόνια made in Greece. Kids edition

160 ΧΡΟΝΙΑ MADE IN GREECE- ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ

Ποιο υλικό πατάμε όταν περνάμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου; Το έχεις αγγίξει ποτέ με τα χέρια σου; Έχεις τη συνταγή για να φτιάξεις τα δικά σου χρώματα;

Και αυτή την Κυριακή, από τις 12.00 έως τις 13.00, οι μικροί μας φίλοι δεν θα μείνουν παραπονεμένοι! Θα απασχοληθούν δημιουργικά, πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, ανακαλύπτοντας τον πολύχρωμο κόσμο της ελληνικής βιομηχανίας.

Θα αγγίξουμε πρώτες ύλες, μέταλλα και διαφορετικά υλικά, θα πειραματιστούμε με μικτές τεχνικές και νέους τρόπους έκφρασης, θα ζωγραφίσουμε, θα παίξουμε και φυσικά θα διασκεδάσουμε! Και όλα αυτά… σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στην έκθεση.

*Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «160 χρόνια made in Greece. Kids edition» υποστηρίζει ο Όμιλος Τιτάν.
*Για συμμετοχή στο πρόγραμμα, δεν απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

Περισσότερες πληροφορίες: gasmuseum.gr

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το INNOVATHENS Powered by Samsung παρουσιάζει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, ομιλίες, παρουσιάσεις, σεμινάρια και round tables, με αφορμή την έκθεση «160 χρόνια made in Greece». Δες το αναλυτικό πρόγραμμα για την τελευταία εβδομάδα της έκθεσης:

 • Τετάρτη 21.03.2018, 18.00-20.00

Η ελληνική βιομηχανία σήμερα, κατάσταση και προοπτικές
Round table

Συζητούν οι:

 • Στέργιος Πιτσιόρλας – υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
 • Χρήστος Σταϊκούρας – υπεύθυνος τομέα Οικονομικών Νέας Δημοκρατίας
 • Γιώργος Καμίνης – δήμαρχος Αθηναίων
 • Κωνσταντίνος Θέος – γενικός διευθυντής «Ελληνική Παραγωγή»

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κωστής Μπιτζάνης, διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων).

 • Πέμπτη 22.03.2018, 18.00-20.00

Όψεις της καινοτομίας 5: η διεθνής διάσταση της καινοτομίας

Παρουσίαση

Αρίστος Δοξιάδης – σύμβουλος επιχειρήσεων, Πώς διαμορφώνεται σήμερα το τοπίο των καινοτόμων επιχειρήσεων

Round table

Με αφορμή το βιβλίο Πρόοδος για όλους του Έντμουντ Φελπς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ, συζητούν οι:

 • Πέτρος Παπασαραντόπουλος – εκδότης
 • Κώστας Αναγνωστόπουλος – καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) | επιμελητής του βιβλίου
 • Αρίστος Δοξιάδης – σύμβουλος επιχειρήσεων
 • Αντώνης Οικονόμου – διευθυντής INNOVATHENS

 • Παρασκευή 23.03.2018, 18.00-20.00

Βιομηχανικοί χώροι σε πολιτιστική χρήση: θέματα βιωσιμότητας

Round table

Συζητούν οι:

 • Νικόλας Καραχάλης – Δρ. Οικονομικής Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας & Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
 • Χριστόδουλος Ρίγγας – Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)
 • Δημήτρης Καλιαμπάκος – Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο & Αντιπρόεδρος, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
 • Μαρία Φλώρου – Διευθύντρια, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Περισσότερες πληροφορίες: innovathens.gr

Εικαστική έκθεση «Αεριόφως»
18.01-25.03.2018

Η ιστορική διαδρομή του Φυσικού Αερίου Αττικής, δίνει έμπνευση σε νέους καλλιτέχνες, που δημιούργησαν έργα ειδικά για τον βιομηχανικό χώρο που αποτελεί μέρος του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας. Τα έργα, που παρουσιάζονται στο Νέο Υδαταέριο,  συνδιαλέγονται μεταξύ τους προκειμένου να αφηγηθούν αυτή τη διαδρομή και να καλύψουν όλο το εύρος της, από την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου στο Γκάζι, στην αξιοποίηση νεότερων μορφών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο. «Αεριόφως» ονομάζεται η έκθεση που αποτελεί σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον εκπαιδευτικό Όμιλο ΑKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

Shop

Το Industrial Gas Museum Shop συνεργάζεται με Έλληνες σχεδιαστές, βιομηχανικούς designersκαι ελληνικές εταιρείες παραγωγής και παρουσιάζει το «160 χρόνια made in Greece» official merchandise. Μολύβια, γόμες, pins, μαγνήτες, τετράδια, κούπες και tote bags είναι μερικά μόνο από τα είδη που θα μας ταξιδέψουν στην ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας, θα μας θυμίσουν προϊόντα και διαφημίσεις που αγαπήσαμε και θα κρατήσουν τις αναμνήσεις μας από την έκθεση ζωντανές!

Στο Shop μας βρες ακόμα τον κατάλογο της έκθεσης «160 χρόνια made in Greece» αλλά και το Toolbooks, το νέο μας project σε συνεργασία με τους Studiolav! Ρώτησέ μας!

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Μουσειολογική επιμέλεια: Μαρία Φλώρου & Δέσποινα Ανδριοπούλου
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα& Εικαστικός σχεδιασμός: pi6 communication design
Project management: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου