Τζι-τζιμιτζιχοτζιριά, της Στέλλας Μιχαηλίδου

0
845

Τίτλος: Τζι-τζιμιτζιχοτζιριά
Συγγραφέας: Στέλλα Μιχαηλίδου
Εικονογράφηση: Νίκος Κουμαριάς
Εκδόσεις: Επόμενος Σταθμός, 2005
ISBN: 978-960-8259-26-3

Αγόρασέ το

Γράφει η Καίτη Παρασκευά

tzitzimitzicover“Ο τζίτζιρας ο μίτζιρας ο τζιτζιμιτζιχότζιρας, ανέβηκε στη τζιτζιριά στη μιτζιριά στη τζιτζιμιτζιχοτζιριά, να κόψει τζίτζιρα μίτζιρα τζιτζιμιτζιχότζιρα.”
Για αρχή όπως καταλαβαίνετε, προτείνουμε γλωσσοδέτη. Έτσι για να μπαίνουμε στο κλίμα! Και τώρα είμαστε έτοιμοι να “τρυπώσουμε” στην “Τζι-τζιμιτζιχοτζιριά” της Στέλλας Μιχαηλίδου.
Εφτά σκηνές, η κάθε μία ξεχωριστή, σε ένα έργο με τζιτζίκια, μυρμήγκια και πεταλούδες. Ένα έργο που μας μιλάει για το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας στη διαφορετικότητα:
Τι μπορεί να θέλει Ο ΡΑΜ-ΠΙΜ στο μονοθέσιο σχολείο της μυρμηγκούπολης; Ποιον θέλουν να βάλουν φυλακή τρεις φορές ισόβια η κα Ούργκα, ο κύριος Ανώνυμος και ο κύριος Ευέξαπτος;
Είναι αλήθεια ότι απαγορεύεται αυστηρά να τρως το βράδυ μουσακά, να ‘χεις χωρίστρα αριστερά και ατημέλητα μαλλιά;
Μπορεί μια πεταλούδα να ερωτευτεί ένα μυρμήγκι;
Ένα έργο διαφορετικό, που μας μιλάει για την ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά, για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο elniplex η Στέλλα Μιχαηλίδου είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις της γι αυτό το βιβλίο:
«Κάτω- κάτω οι διαφορές ζήτω η ομοιότης κάτω -κάτω οι διαφορές ζήτω η μυρμηγκότης. Ίδιες σκέψεις, ίδιους στόχους, ίδιες ηθικές αρχές. Επικίνδυνες είναι οι διαφορές. Κάθε ξένος είν’ εχθρός μας, τιμωρείται αυστηρά. Δεν σηκώνουμε καμία διαφορά» Χιούμορ, ρυθμός, θεατρικότητα, αλλά και πολλά επίκαιρα μηνύματα, έτσι;
– Δυστυχώς πολύ επίκαιρα. Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την «Τζιτζιμιτζιχοτσιριά» ένα έργο για την διαφορετικότητα, την αντιμετώπισή της από την κοινωνία, το φόβο και την πόλωση που προκαλεί. Φοβόμαστε κάθε τι διαφορετικό κι αυτός ο φόβος μας κάνει επικίνδυνους. Δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγεται κάτι για το δάσος: «Αν όλα τα δέντρα ήταν ίδια το δάσος θα ήταν ένας τόπος πληκτικός». Όλοι γνωρίζουμε πως οι διαφορές διεγείρουν την σκέψη μας και μας διευρύνουν. Αλίμονο αν δεν υπήρχαν. Ψάχνουμε όμως ένα λόγο για να δικαιολογήσουμε την τάση μας για κυριαρχία, παράλογες αποδείξεις για το ότι δικαιούμαστε κάτι παραπάνω, είμαστε οι εκλεκτοί κλπ. Εφαρμόζουμε το Οργουελικό: «Όλα τα ζώα είναι ίσα. Απλώς κάποια ζώα είναι πιο ίσα από τα άλλα». Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες, μετανάστες, έγχρωμους κλπ αλλά και μέσα στις πιο στενές μας σχέσεις, στο σχολείο και την οικογένεια (Στέλλα Μιχαηλίδου, elniplex 2014)

Το βιβλίο το συνοδεύει ένα υπέροχο cd με μουσική από την πρώτη παράσταση του έργου που ανέβηκε από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” τον Σεπτέμβριο του 2005.  Οι στίχοι είναι της Στέλλας Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον Τάκη Σιμώτα και η μουσική του Κώστα Βόμβολου και του Μιχάλη Σιγανίδη. Και για να πάρετε μια γεύση δείτε εδώ και εδώ μπορείτε να απολαύσετε στιγμές από την παρουσίαση του βιβλίου

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

mixailidou2Η Στέλλα Μιχαηλίδου είναι ηθοποιός και χορογράφος αλλά ταυτόχρονα σκηνοθετεί, γράφει βιβλία και διδάσκει κινησιολογία.
Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ευρύ κοινό μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις της για παιδιά.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Α.Π.Θ. και της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε.
Παρακολούθησε μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού, σεμινάρια Physical Theatre, Butoh, Contact Improvisation και Feldenkrais στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ασχολήθηκε με εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως Pilates, ολιστική γυμναστική και Yoga.
Γράφει και σκηνοθετεί κυρίως έργα που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες σε θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει Κινησιολογία και στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1999. Έχει διδάξει το ίδιο μάθημα στην στην Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε και σε πλήθος σεμιναρίων.
Παράλληλα από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 μέχρι σήμερα ασχολείται με το θέατρο για παιδιά. Επίσης, ασχολείται με το παιδικό βιβλίο και πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο “Πολυξένη” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Με τις παραπάνω ιδιότητες αλλά και με αυτή της ηθοποιού, συνεργάζεται με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από το 1989, είχε την κινησιολογική επιμέλεια πολλών παραστάσεων στην παραπάνω σκηνή, καθώς επίσης και στο Κ.Θ.Β.Ε. και σε δημοτικά θέατρα. Από το 1999 διδάσκει Κινησιολογία στο τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.Έχει χορογραφήσει κι έχει παίξει σε περισσότερες από τριάντα παραστάσεις.
Έγραψε κείμενα για ραδιοφωνικές εκπομπές, στίχους για θεατρικές παραστάσεις και ιστορίες σε συνεργασία με παιδιά. Ακόμη τρία θεατρικά έργα: Περπατώ εις το δάσος (1992), Το όνειρο του Ρο (1996) καιΤζιτζιμιτζιχοτζιριά (2005). που παίχτηκαν από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» από ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ (Πατρών, Βέροιας) και από πλήθος επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
Τα παραπάνω έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός»

Έχει γράψει επίσης τα έμμετρα παραμύθια:
Ιστορίες για μαύρες γάτες, Επόμενος Σταθμός 2003
Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος, Εν Πλω 2010
Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες/Αστριμάλι – Ροδολάλι, Εν Πλω 2011

Σκηνοθέτησε και χορογράφησε τα έργα της:
Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, 2005-2006
Το όνειρο του Ρο, 2007 από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»
Ο Σιμιγδαλένιος του Α.Αδαμόπουλου, 2009, Κ.Θ.Β.Ε.
Ψ Ραψωδία της Ιλιάδας, σε μετάφραση του Δ. N. Μαρωνίτη, Εθνικό Θέατρο, 2011

Έχει γράψει βιβλία για παιδιά
Πολυξένη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2014
Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Επόμενος Σταθμός 2013
Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες, Εν πλω 2011
Ο γάιδαρος, ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος, Εν πλω 2010
Ιστορίες για μαύρες γάτες, Επόμενος Σταθμός 2007
Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Επόμενος Σταθμός 2005
Περπατώ εις το δάσος, Επόμενος Σταθμός 2004
Ιστορίες για μαύρες γάτες, Επόμενος Σταθμός 2003
Το όνειρο του Ρο, Επόμενος Σταθμός 2002
Περπατώ εις το δάσος, Ελληνικά Γράμματα 1996

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Καραμέλες βουτύρου, Πολύτροπον 2009

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Νίκος Κουμαριάς ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Μιχαηλίδου, Στέλλα, Περπατώ εις το δάσος, Επόμενος Σταθμός (2004)
Μιχαηλίδου, Στέλλα, Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Επόμενος Σταθμός (2005)
Κάργα, Βασιλική, Το βιβλίο που δεν ήθελε να διαβαστεί, Επόμενος Σταθμός (2008)
Μιχαηλίδου, Στέλλα, Ο γάιδαρος, ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος, Εν πλω (2010)
Αστερίου, Αναστασία, Το τελευταίο δέντρο, Εν πλω (2011)
Μιχαηλίδου, Στέλλα, Τζιτζιμιτζιχοτζιριά, Επόμενος Σταθμός (2013)
Collodi, Carlo, 1826-1890, Πινόκιο, Εν πλω (2015)