Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα, του Κόμπι Γιαμάντα

0
2093

Τίτλος: Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα
Συγγραφέας: Κόμπι Γιαμάντα
Εικονογράφηση: Μάε Μπέσομ
Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη, 2017
Σελίδες: 48
Μέγεθος: 23 Χ 28
ISBN: 978-960-14-3131-4

Αγόρασέ το

Ο Κόμπι Γιαμάντα μας είχε ταρακουνήσει συγκλονιστικά δυο χρόνια πριν με το "Τι μπορείς να κάνεις με μία ιδέα". Ένα βιβλίο βαθιά φιλοσοφικό, χωρίς ηλικιακό target group, που απογείωνε την έννοια της ιδέας, της γέννησης, αποδοχής και εξέλιξης των ιδεών μας και δάγκωνε με τρόπο συγκλονιστικό τα αισθήματα κατωτερότητας που ζουν στο κεφάλι ενός παιδιού (ή και μεγαλύτερου ανθρώπου) που τσαλαπατά ή λησμονεί τις ιδέες του εξαιτίας των αποδοκιμασιών των άλλων.

Φέτος (2017) επανέρχεται με το σίκουελ εκείνου του θαυμάσιου βιβλίου. Και το κάνει το ίδιο εντυπωσιακά και μεστά. "Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα", είναι ο τίτλος του νέου του βιβλίου και εδώ πλέον, ακολουθώντας την ίδια λογική αφήγησης και ροής της ιστορίας, παίζει ακόμα πιο δυνατά με τα προβλήματα. Όπου…

"Δε ξέρω πώς ακριβώς συνέβη,
αλλά μια μέρα είχα ένα πρόβλημα.
Δεν το ήθελα. Δεν το προκάλεσα.
Σε μου άρεσε καθόλου να έχω
ένα πρόβλημα, αλλά αυτό ήταν εκεί."

Το πρόβλημα είναι σαν ένα γκριζωπό ανεμοστροβιλάκι που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του παιδιού. Τον βασανίζει η μορφή του, η ύπαρξή του, η φύση του, οι διαθέσεις του. Προσπαθεί να το διώξει μακριά. Το αγριοκοιτάζει. Το απωθεί. Το αγνοεί. Του κρύβεται. Του μεταμφιέζεται. Δε φεύγουν έτσι τα προβλήματα. Ίσα ίσα, μεγαλώνουν. Και σε απειλούν. Να σε πνίξουν. Να σου πάρουν όλα όσα έχεις. Κι όλο και μεγαλώνουν. Ώσπου…

Αποφασίζεις να το αντιμετωπίσεις. Να δεις τι κρύβεται μέσα σου και πίσω από αυτό. Θα μπορέσεις;

Απίθανο και αυτό το βιβλίο. Απίθανο σε φιλοσοφικό βάθος, σε δυνατότητες δραματοποίησης, παιχνιδιού, συζήτησης, αναζήτησης λύσεων. Απίθανο στο πως χτίζει και εξελίσσει μέσα από λίγες μόνο γραμμές την ωριμότητα και τη νοητική δύναμη των παιδιών.

Τα δοκίμασα όλα ετούτα που γράφω. Ένα παιδί ήταν ο ήρωας, ένα άλλο το πρόβλημα, ένα τρίτο η ευκαιρία που έκρυβε το πρόβλημα. Το παιδί-πρόβλημα ακολουθούσε με τρομερή συνέπεια το παιδί-ήρωα που ο,τι κι αν έκανε έβλεπε μπροστά του το παιδί-πρόβλημα.

Τα υπόλοιπα παιδιά κλωτσούσαν το πρόβλημα, το έσπρωχναν, του κρύβονταν. Έβαλαν κι άλλες κινήσεις απώθησης, δικές τους. Τίποτα. Το παιδί-πρόβλημα ήταν πολύ ανθεκτικό.

Οι συζητήσεις που προέκυψαν για το τι κάνουμε όταν έχουμε ένα πρόβλημα, πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς βρίσκουμε τη δύναμη να φανούμε γενναίοι ήταν πραγματικά παραπάνω από συγκινητικές. Οι απόψεις, οι προτάσεις τους, οι σκέψεις τους.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ξάστερο διαμάντι αφετηρία για τόσα πολλά. Για τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα, που μας πνίγουν, που μας ακολουθούν παντού, που μεγαλώνουν όσο κλείνουμε τα μάτια στην ύπαρξή τους. Για τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας να τα αντιμετωπίσουμε. Για τις διαστάσεις που τους δίνουμε και εκείνες που οφείλουμε να τους δώσουμε.

Η εικονογράφος Μάε Μπέσομ γοητεύει και πάλι με τα μολύβια, τα σκίτσα και τη συνολική της προσέγγισ. Καταφέρνει και αυτή και ο Γιαμάντα να κάνουν ένα βιβλίο ελκυστικό, κατανοητό και απολαυστικό ταυτόχρονα για παιδιά και μεγαλύτερους αναγνώστες, χωρίς να αποδυναμώνουν στιγμή τίποτα από τη δυναμική των εικόνων και του λόγου τους.

Ένα κορυφαίο βιβλίο. Από τις εκδόσεις Λιβάνη. Συνίσταται μετά όσων εγγυήσεων θέλετε.

Η Κακία και η… Καλία μάχονται. Και ο Χρήστος δείχνει θάρρος (Χρήστος, νήπιο)

Η ευκαιρία που έκρυβε το πρόβλημα ήταν ένα χαρούμενο κορίτσι. Ήταν αυτή επειδή έλυσε το πρόβλημα και είδε την ευκαιρία (Σοφία, νήπιο)

Η ευκαιρία είναι σαν ένα χρωματιστό μπαλόνι (Μαρία, νήπιο).

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Ο Κόμπι Γιαμάντα ζει με τον έρωτα της ζωής του (και σύζυγο του) και τα δύο παιδιά τους στη γη του σολουμού, ένα μέρος που του επιτρέπει να πιστεύει στις ιδέες του. Θεωρεί ότι απλά θα μπορούσε να είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος του πλανήτη. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Compendium που δημιουργεί προϊόντα τα οποία δίνουν χαρά, μετατρέποντας ουσιαστικά καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, όπως σημειωματάρια και μολυβοθήκες σε ευφάνταστες δημιουργίες που κουβαλούν κάποιο θετικό μήνυμα. Για το Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα, τιμήθηκε το 2014 το Χρυσό Μετάλλιο για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο στα βραβείατων ανεξάρτητων εκδοτών (Independent Publisher Book Awards).

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ
***

Η Κινέζα Μάε Μπέσομ αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της πόλης Σετσουάν το 2003. Εκεί ξεκίνησε την καριέρα της ως σχεδιάστρια. Στη συνέχεια αποφάσισε να αφοσιωθεί στην εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά και τώρα εργάζεται αποκλειστικά ως τέτοια.

Χρησιμοποιεί παραδοσιακά υλικά, μολύβι και ακουαρέλα για να δημιουργήσει τις εικόνες της.