More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤι σκαρώνει ο λύκος; της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Γεωργία Στύλου)

    Τι σκαρώνει ο λύκος; της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου (εικ.: Γεωργία Στύλου)

    Γράφει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου

    Τι σκαρώνει ο λύκος; Και άντε να πείσει ο καημένος πως δεν σκαρώνει τίποτα κακό… Γιατί ο σοφός λαός λέει “καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα”.  Όλοι γνωρίζουμε τη φήμη των λύκων. Και αυτόν τον λύκο τον κυνηγάει η ρετσινιά της κακής φήμης. «Ένας λύκος μοχθηρός. Μα πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς; Η φήμη των προγόνων του τον ακολουθούσε όπως ακολουθεί όλους τους λύκους».

    Φτάνει λοιπόν ο λύκος στο ήσυχο χωριό και εκεί ξεκινάει η ιστορία. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν. Ένα ξένος ήρθε να μείνει στο χωριό μας. Και τι ξένος! Λύκος! Οι κακές γλώσσες έχουν πάρει φωτιά και όλοι κρύβουν μια υποψία πως κάτι σκαρώνει αυτός ο λύκος! Αλλά τι; Σίγουρα δε θα ‘ναι για καλό! Σίγουρα! Λύκος και καλό μαζί δεν πάνε. Τον απέφευγαν και σχολίαζαν χαμηλόφωνα κάθε φορά που τον έβλεπαν. Κάποιοι τον είδαν να σέρνει ένα τσουβάλι, κάποιοι τον είδαν να ακονίζει μαχαίρια, κάποιοι τον είδαν να κρεμάει σχοινιά στη κουζίνα του.

    Όλοι έχουν άποψη, κανείς δεν είναι κουτσομπόλης και όμως τα κουτσομπολιά και οι κατηγορίες δίνουν και παίρνουν διαστάσεις τεράστιες. Ώσπου μια μέρα το αποφάσισαν. Μαζεύτηκαν και κίνησαν για την αστυνομία για να καταγγείλουν το γεγονότα με κάθε λεπτομέρια. «Ο λύκος έπρεπε να φύγει πριν γίνει κανένα κακό!»

    Ο κύριος σκύλος ο αστυφύλακας πετάχτηκε όρθιος. Και όλοι μαζί, μπουλούκι μίσους και συκοφαντίας, ξεκίνησαν για το σπίτι του λύκου.

    Ο λύκος άνοιξε ήρεμος την πόρτα κι εκεί αντίκρυσαν κάτι απρόσμενο. Κάτι αντίθετο από τις προσδοκίες τους. Κάτι που τους έκλεισε το στόμα  μια για πάντα.

    Δε σας λέω τι όμως, για να πάρετε το βιβλίο! Όχι δε θα το αποκαλύψω, τι έκανε ο λύκος στο πίσω ανατολικό δωμάτιο με τραβηγμένες τις κουρτίνες.

    Μια ιστορία διαφορετική. Με μήνυμα έμμεσο που σε βάζει σε σκέψεις. Ένα μήνυμα που πολύ μας χρειάζεται στις μέρες μας. Η ξενοφοβία, η άρνηση να δεχτούμε κάποιον διαφορετικό. Η άρνηση να ακούσουμε κάποιον πριν διαμορφώσουμε άποψη για το ποιόν του. Η επιμονή μας να πιστεύουμε σε στερεότυπα και ιδέες που ενδεχομένως να καταρριφθούν.

    Η ιστορία εξελίσσεται σε στυλ θρίλερ. Έχει πολύ σασπένς που αρέσει στα μικρά παιδιά. Με απρόσμενο τέλος. Έρχεται σε αντίθεση με τις εικόνες του βιβλίου όπου απεικονίζονται τα ζωάκια γλυκά και αθώα. Προσωπικά μου άρεσε αυτή η αντίθεση. Μου άρεσαν οι εικόνες με τα συναισθήματα των ηρώων να απεικονίζονται σκληρά στην αρχή και προς το τέλος τελείως διαφορετικά.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Tι σκαρώνει ο λύκος;
    Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
    Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
    Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN: 978- 618- 5151 -12- 6

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular