Τούμπαλιν, της Βάσιας Χατζηγιαννάκη

0
907

Τίτλος: Τούμπαλιν
Συγγραφέας: Βάσια Χατζηγιαννάκη
Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2015
ISBN: 978-618-02-0465-0

Αγόρασέ το (€10,90)

toumpalin_coverΣε ένα νησάκι, στην άκρη της ζεστής θάλασσας ζει ένα πολυμήχανο και έξυπνο αγόρι. Οι φίλοι του τον φωνάζουν “εφευρέτη” γιατί πάντα δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα και κατασκευάζει ευφάνταστα εργαλεία. Αλλά ο “εφευρέτης έχει ένα θέμα: φοβάται τη θάλασσα! Δεν την κολυμπάει, δεν την πλησιάζει, δεν αγγίζει καν το νερό. Την παρατηρεί, τη μελετάει, ξέρει τους άερηδές της, διαβάζει τα κύματά της, Κάθε βράδυ η θάλασσα εμφανίζεται στο όνειρό του.”Έλα-άλε” του φωνάζει (τούμπαλιν δηλαδή). Ένα πρωί βλέπει τα βότσαλά της στο δωμάτιό του. Σχηματίζουν ένα μονοπάτι που τον οδηγεί στην αγκαλιά της. Τρέχει, βουτά μέσα της, δεν μπορεί να αντισταθεί. Και τότε, πάνω στο καβούκι μιας θαλάσσιας χελώνας, αρχίζει ένα υπέροχο ταξίδι για τον μικρό εφευρέτη. Ένα ταξίδι που του αποκαλύπτει το αληθινό πρόσωπο της θάλασσας, τους ζωντανούς κατοίκους της, τα προβλήματά της. Ένα καινούριο βλέμμα έχει καθίσει τώρα στο πρόσωπό του. Η θάλασσα αλλιώς.

Ένα θαυμάσιο “καλοκαιρινό” παραμύθι από τη Βάσια Χατζηγιαννάκη. Δεν τη γνώριζα τη συγγραφέα. Γράφει πολύ καλά την ιστορία της. Μια ιστορία που θαρρείς και παίρνει φόρα από κάποιο ύψωμα του νησιού και βουτά στη θάλασσα. Απλότητα στη γραφή, κοφτός λόγος, ενίοτε ποιητικής υφής, Στην απλότητα βρίσκω την ομορφιά.

Παράλληλα το ταξίδι του μικρού παιδιού στη θάλασσα, εκτός από νίκη πάνω στη φοβία του, είναι και μια ξενάγηση στον κόσμο της θάλασσας, στο βυθό της, τις ομορφιές του, τα πλάσματά της, τα εμπόδια που συναντούν. Μια μικρή ωδή στη θάλασσα.

Παραπλεύρως κινούνται τα οικολογικά μηνύματα για την προστασία της θάλασσας, την εντατικοποίηση της αλιείας και υπερκμετάλλευση των θαλασσών από τον άνθρωπο. Η προσπάθεια να απουσιάσει το μήνυμα, ενώ υπάρχει καθαρό, είναι εξαιρετικά συνεπής και αυτή η απουσία φανερού διδακτισμού μαζί με το σχετικά ανοιχτό τέλος μπορούν να αποτελέσουν μιας πρώτης τάξεως αφορμή για συζήτηση πάνω στον κόσμο που “έτρεξε” το παραμύθι.

Ζωντανή και ρεαλιστική η εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού, με ελκυστικές τις χρωματικές αποχρώσεις της θάλασσας και των νερών της.

Από τις εκδόσεις Μίνωας.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Βάσια Χατζηγιαννάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά κατάγεται απ' το Καστελλόριζο. Σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία. Δούλεψε για λίγο στο Λονδίνο και στο Βέλγιο. Το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα και αφιερώθηκε για 15 χρόνια στη σκηνοθεσία και παραγωγή ντοκιμαντέρ και εκπομπών για τα παιδιά, τον πολιτισμό και για ανθρωπιστικά θέματα, στην ΕΡΤ. 
Είχε την τύχη να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου για τη δουλειά της. Στη συνέχεια, έκανε ένα μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με εξειδίκευση στην εκπαίδευση και στην επικοινωνία. 
Το μολύβι το έπιασε το 2013 με αφορμή τα παιδιά τηςβ-τον Βαγγέλη και την Άρτεμη- και μια προσωπική αναζήτηση για την αγάπη και την ελευθερία.

 Τα βιβλία της

Τούμπαλιν, Μίνωας 2015
Τούμπαλιν, Μίνωας 2015

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει περίπου 100 βιβλία για παιδιά και νέους έχοντας συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

Το 2007 εικονογράφησε το βιβλίο με τίτλο «The Toddler Bible» (βίβλος για παιδιά). Εκδόθηκε από την Anno Domini Publishing  στη Μεγάλη Βρετανία και αγαπήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήδη έχει μεταφραστεί σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία,Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και  Φινλανδία.

Παράλληλα δημιουργεί εικονογραφημένα παραμύθια σε αυτοκόλλητα διακόσμησης παιδικού δωματίου για την stickadream  (www.stickadream.com)

Επισκφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.yosgo.com