Το άγαλμα που κρύωνε με τη ματιά της Σ. Μαντουβάλου

0
894

Γράφει η Μαίρη Μπιρμπίλη

ΆΓΑΛΜΑ3Μια εξαιρετική δουλειά με αφορμή το βιβλίο “To άγαλμα που κρύωνε” των Χ. Μπουλώτη & Φωτεινής Στεφανίδη από τις εκδόσεις Πατάκη, έκανε η Σοφία Μαντουβάλου στη σειρά της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης «Ιστορίες χωρίς τέλος» την οποία μπορείτε να απολαύσετε πατώντας εδώ 
Η ίδια μίλησε στο elniplex τόσο για το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς όσο και για τους δημιουργούς του βιβλίου:
“Ο αρχαιολόγος  παραμυθοποιός  και ο πελαργός”
Ήταν μια φορά ένα αγοράκι που έψαχνε το πρόσωπό του. Έκανε όνειρα από σοκολάτα, έπαιζε με κουρδιστά αυγά, με τα στρατιωτάκια της ειρήνης, έκανε παρέα με  το ονειροπαρμένο καπέλο και ζωγράφιζε καλικάντζαρους. Eκείνο που άρεσε όμως περισσότερο στο μικρό αγόρι ήταν το πέταγμα με τα φτερά  του πήγασου. Σε ένα από τα πολλά ταξίδια τους έγινε μάρτυρας  της παράξενης αγάπης του αλόγου και της λεύκας και χωρίς να το καταλάβει έγινε παραμυθοποιός . Ώσπου μια μέρα συνάντησε το άγαλμα που κρύωνε, και το κορίτσι που φτερούγιζε στον κεραμικό και χωρίς κόπο πείστηκε  πως οι ανασκαφές στη φαντασία και η  αρχαιολογία μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Έτσι το μικρό αγόρι έγινε αρχαιολόγος. Σε μία παλιά του ανασκαφή ανακάλυψε το τελευταίο χρυσό αυγό και σε μία τελευταία ένα σπάνιας αξίας άγαλμα του Πινόκιο στην Αθήνα. Έκτοτε περιτριγυρισμένος από άσημους γάτους των Εξαρχείων ανασκάπτει και αναπλάθει την αλήθεια σαρώνοντας  τιςδιακρίσεις,  κερδίζοντας  την εκτίμηση των ομοτέχνων του και τις καρδιές των παιδιών.
Και όλα θα πήγαιναν καλά και εμείς καλύτερα αν ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας δεν επεσήμανε τον συγγραφέα Χρήστος Μπουλώτη  να κυκλοφορεί στον ουρανό της Αθήνας με  πελαργό. Επειδή η φαντασία θεωρείται επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια , του ζητήθηκε να κατέβει αμέσως . Εκείνος όμως αγνόησε την εντολή  και ακολούθησε τις οδηγίες του σκηνοθέτη της σειράς της εκπαιδευτικής τηλεόρασης «Ιστορίες χωρίς τέλος». Μιας σειράς ταινιών βασισμένης σε μια ιδέα μου με στόχο τη διαθεματική προσέγγιση της μάθησης μέσα από τη λογοτεχνία . Η σειρά αυτή που προωθεί τη φιλαναγνωσία  και δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να γνωρίσει το συγγραφέα και το έργο του ,περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα  και το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη το άγαλμα που κρύωνε. Για έναν άνθρωπο που ονειρεύεται σαν παιδί, η είσοδός του με πελαργό μου φάνηκε ιδανική. Εκμεταλευτήκαμε  λοιπόν την εικονογράφηση της  Φωτεινής Στεφανίδη  και τις δυνατότητες του Βlue Box και νάτος ο πάντα νεογέννητος Χρήστος στον ουρανό να συναντάει τους αναγνώστες του.
Χρήστο Μπουλώτη σ΄ αγαπώ. 
η  θαυμάστριά σου 
Σοφία Μανουβάλου

ΑΓΑΛΜΑ1ΑΓΑΛΜΑ2