Το αγόρι χρυσόψαρο, της Λίσα Τόμσον

0
1095

Παράξενο να εγκλωβίζεσαι μέσα σε μια καθημερινότητα “μέρα της μαρμότας”. Να αγκιστρώνεσαι με πάθος σε συνήθειες, σε αδιέξοδες εμμονές, σε συναισθηματικές καταρριχήσεις.

Τι ήρωας αυτός ο Μάθιου! Σημειώνει με λεπτομέρεια και ακρίβεια όλες τις κινήσεις των γειτόνων του, έτσι όπως τις παρατηρούσε από το παράθυρο του γραφείου.

9:42 π.μ. Η Πένι και ο Γκόρντον φεύγουν για τα εβδομαδιαία ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

10:45 π.μ. Υπάρχει ένα πολύ ακριβό μαύρο αυτοκίνητο στη γειτονιά. Δεν το έχω δει άλλη φορά μέχρι τώρα, και έχει παρκάρει ακριβώς δίπλα μας! Έχει επισκέψεις ο κύριος Τσαρλς;

Παρατηρεί εξωφρενικά κάθε λεπτομέρεια που θεωρεί ότι τον αφορά. Ξέρει απέξω ακόμα και τη συγκεκριμένη γωνία από την οποία πρέπει να κοιτάξεις την ταπετσαρία του δωματίου του για να δεις ένα αστείο ζελεδένιο λιοντάρι.

Αρνείται να βγει από το δωμάτιό του, απέχει από το σχολείο καιρό, διεκδικεί πάση δυνάμει την καθαριότητα των χεριών του αλλά και όλων των επιφανειών γύρω του και όπως γίνεται αντιληπτό μισεί τα μικρόβια και τις ασθένειες. Σε σημείο τα χέρια του να ματώνουν και να ραγίζουν από τα καθαριστικά. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το λένε αυτό.

Οι συνήθειες του Μάθιου αποκτούν άλλη σημασία όταν ο μικρός Τέντι, εγγονός του κύριου Τσαρλς, εξαφανίζεται. Είναι προφανές ότι ο μέγιστος παρατηρητής των πάντων, ο Μάθιου, τον είδε τελευταίος ζωντανό και η αστυνομία βλέπει στον Μάθιου και τις σημειώσεις του ένα πρώτης τάξης εργαλείο για αποκρυπτογράφηση προκειμένου να εντοπίσει το αγνοούμενο παιδί.

Μια υψηλού επιπέδου ανίχνευση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (ΙΨΔ-OCD) την οποία ο “φορέας” της, ο 12χρονος Μάθιου, αφηγητής και πρωταγωνιστής μαζί, κουβαλά με τρόπο που παίρνει όλους τους αναγνώστες στο εμμονικό κεφάλι του.

Παίρνοντας ως μαγιά, πιθανότατα, τον Σιωπηλό μάρτυ (1954) του Άλφρεντ Χίτσκοκ όπου ο ανάπηρος φωτογράφος παρατηρεί όλους τους γείτονες κι ανάμεσά τους έναν ύποπτο δολοφονίας, η συγγραφέας στήνει ένα ιδιαίτερο βιβλίο-μελέτη της ΙΨΔ ενδύοντάς το με ικανοποιητικές δόσεις μυστηρίου, αγωνίας, χιούμορ και ψυχικών αναταράξεων.

Γιατί ο προέφηβος Μάθιου κοιτάζει τον δρόμο και ξέρει ότι η ζωή είναι εκεί, έξω, κι όχι πίσω από ένα παράθυρο παρέα με μικρόβια και ένα ζελεδένιο λιοντάρι. Κι όλο αυτό -όχι την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που έχει και βαθύτερες ρίζες- το αποκαλώ φόβο για τη ζωή. Καθώς, λοιπόν, όλα τα παιδιά έχουν μέσα τους φόβους, φοβίες, αγκιλώσεις και δαίμονες δισταγμού, το βιβλίο του Μάθιου θα τους πάρει μακριά κάμποσες αρνητικές σκέψεις.

Εκδόσεις Κέδρος. Προτείνεται. #xrysh_lista_2018 ELNIPLEX

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το αγόρι χρυσόψαρο
Τίτλος πρωτοτύπου: The Goldfish Boy
Συγγραφέας: Λίσα Τόμσον
Εικονογράφηση: Μάικ Λόουερι
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Κέδρος, 2017
Επιμέλεια-Διόρθωση: Βασιλική Κουρούδη
Υπεύθυνη τμήμ. διόρθωσης Μαρία Σπανάκη
Σελίδες: 384
Μέγεθος: 14 Χ 20,6
ISBN: 978-960-04-4887-0