Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του, της Μαριλένας Καββαδά

0
952

Τίτλος: Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του
Συγγραφέας: Μαριλένα Καββαδά
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Διάπλους
Επιμέλεια κειμένου: Γεωργία Λάττα
Μουσική: Νίκος Παπαδογιώργος
Τραγούδι: Ξένια Γαργάλη, Αρετή Κετιμέ, Γιώργος Μπαγιώκης, Τάκης Φραγκούς κ.α.
Αφήγηση: Μαριλένα Καββαδά
Σελίδες: 32
ISBN: 978-960-6873-65-2

Αγόρασέ το

Πρώτη φορά τόσο έτοιμος πανέτοιμος ο Άϊ-Βασίλης. Πανηγύρι τρελό από ταράνδους και ξωτικά που θα έφευγαν τόσο νωρίς για τη χώρα της ζεστής σοκολάτας. Να το γιορτάσουν!

Πάνω από το φεγγάρι πετούσαν, μάλλον φάλτσα τραγουδούσαν ώσπου μια απότομη βουτιά σαν κενό αέρος έκανε το έλκηθρο να χορεύει στον αέρα σαν τρελό! Κι εκεί ξεκίνησαν όλα!

Μέσα σε τέτοια ταραχή πώς να τραβήξει την προσοχή ένα αρκουδάκι με κόκκινο σκουφί; "ΒΟΗΘΕΙΑ", φώναξε στην αρχή. Ήταν μέχρι να δει τον κόσμο από ένα σύννεφο σαν παγωτό χωνάκι ή σαν βάρκα χάρτινη. Κι από τον κίνδυνο και την αιώρηση, πέρασε στη διασκέδαση, την περιπλάνηση και το ταξίδι.

Με πτώσεις, γλιστρήματα τρυπώνει σε ένα καπέλο γεμάτο κουκουνάρια, μπάλες και λαγούς, παίζει παιχνίδια της αυλής μαζί τους, στρογυλλοκάθεται πλάι σε έναν χιονάνθρωπο και θυμάται την υπόσχεση που είχε δώσει στον Αϊ Βασίλη: να βρει το σπίτι με τη μία μουσμουλιά και μια αγκαλιά να δώσει στο παιδί με το πράσινο σκουφάκι.

Μπαίνει σε πλυντήριο, σε στεγνωτήριο, μέχρι και σε κομμωτήριο. κοιμάται κάτω από ένα δέντρο, χορεύει ταγκό, χοροπηδά σε μια σαμπρέλα, τρυπώνει σε μια θεατρική σκηνή με άλλες κούκλες, κούκλους και κουκλιά, μπλέκεται με έναν πανούργο ποντικό. Κάθε δρόμος και μια περιπέτεια, μια πρόκληση. Όλα τα αρνείται το αρκουδάκι, όλα τα προσπερνά και κάποτε φτάνει στο σπίτι εκείνο με τη μία, τη μόνο μία μουσμουλιά. Θα βρει μέσα το παιδί με το πράσινο σκουφάκι; Θα κρατήσει την υπόσχεσή του; Θα είναι τα Χριστούγεννά του αυτά μια ξεχωριστή διαδρομή στη ζωή του; 

Το Αρκουδάκι με το Κόκκινο Σκουφάκι κρατάει την υπόσχεσή του. Αν και έχω μια σχετική επιφύλαξη πάντοτε στα βιβλία που έχουν υποκοριστικά στους τιτλους τους, ετούτο εδώ με ενθουσίασε. Η συνολική προσέγγιση που θα διακρίνει ο αναγνώστης είναι πραγματικά μια πανδαισία χρωμάτων, συμβολισμών, περιπλάνησης, δοκιμασιών, εσωτερικής δύναμης και πίστης. Διαβάζοντάς το, ζωντανεύει μπροστά σου μια θεατρική παράσταση, ένα βιβλίο, ένα παραμύθι που έχει τόσες εικόνες, κειμενικές και εικονογραφικές, που είναι αδύνατον να μη σε απασχολήσει στην τάξη (ή και στο σπίτι) με δεκάδες παιχνίδια, θεατρικό παιχνίδι, μεταμφιέσεις, χορό, αφήγηση, μιμήσεις.

Ο αναγνώστης θα διακρίνει την επιτυχή προσπάθεια της Μαριλένας Καββαδά να δημιουργήσει μια πολυεπίπεδη ιστορία, με 3 επίπεδα ανάγνωσης. Το πρώτο είναι το προφανές, εκείνο που απευθύνεται στα παιδιά από 4+. Το δεύτερο είναι οι ισχυροί συμβολισμοί (τα ονόματα των δρόμων που διαβαίνει το αρκουδάκι είναι μόνο μια μορφή αυτών των συμβολισμών) οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν την ιστορία σε συζήτηση, προβληματισμούς, ερωταπαντήσεις, μια επέκταση φιλοσοφική. 

Το τρίτο επίπεδο είναι εκείνο που διεγείρει τον άπειρο ή εμπειρότερο εκπαιδευτικό να το δραματοποιήσει, επιτόπια ή πιο… θεατρικά, στην τάξη με τα παιδιά, ακόμα και να το οδηγήσει σε μία χριστουγεννιάτικη γιορτή. Έχει πλήθος διαφορετικών ρόλων (μπορείτε να βρείτε και πάνω από 50 για δύο τάξεις μαζί), χρώματα, όχι πολλά διαλογικά μέρη (λόγια μπορείτε ασφαλώς να δημιουργήσετε και άλλα αναλόγως των αναγκών σας), γρήγορη ροή σε αφήγηση και εξέλιξη, μουσική και τραγούδια από το cd που συνοδεύει την έκδοση και πάμπολλες εικόνες που θα σας τροφοδοτήσουν με ιδέες και σκέψεις εκτέλεσης.

Καλογραμμένο. Μια μικρή, παιδική Οδύσσεια που ξεκινά από τον απομηχανής θεό του τυχαίου για να πάρουν τα πράγματα το δρόμο τους. Όχι της μοιρολατρίας. Δεν ξέρω καν της μοίρας. Εκείνο τον δρόμο όμως σίγουρα που φτιάχνουν οι αντιστάσεις σου, οι αποστάσεις σου, οι ενστάσεις σου, οι υποσχέσεις σου. Το Αρκουδάκι περνάει εμπόδια, τις δικές του σειρήνες, τις δικές του συμπληγάδες. Ανθίσταται κι ανθίζει. Σκληραίνει και δυναμώνει. Κοιτάζει το μεγάλο, δε χάνει το νου του με το κοντινό δεντράκι που θαμπώνει.

Υπόσχεση! Μαγική λέξη. Γιατί είναι λόγια. Τα λόγια δεν έχουν την ιδιότητα των γραπτών. Δεν… manent. Πετιούνται απείρως ευκολότερα, σπαταλιούνται απείρως πιο γενναιόδωρα και τηρούνται απείρως σπανιότερα. Ανεμίζουν, σκορπίζουν, σβήνουν σαν κεριά. 

Το Αρκουδάκι δημιουργεί και ένα ακόμα ισχυρό μάθημα. Εκείνο της τήρησης της υπόσχεσης. Δόθηκε; Πρέπει να εκτελεστεί. Όχι λόγω ψυχαναγκασμού. Αλλά γιατί αυτή είναι η πραγματική αποστολή μιας υπόσχεσης που δόθηκε από καρδιάς. Να αναζητεί το δρόμο της πράξης, της ζωής.

Οι μεγαλύτεροι αναγνώστες ίσως διακρίνουν μια αδήλωτη αναζήτηση του άλλου μισού. Όχι εκείνου που σε συμπληρώνει απλά. Εκείνου που σε μεγιστοποιεί η ύπαρξή του, που δε σε ξοδεύει, δε σε διαιρεί για να σε κρατά μισό αλλά σε μεγαλώνει. Γιατί το άλλο σου μισό δεν είναι απαραίτητα 0,5. Αυτό είναι το μισό απλώς του… 1. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η ύπαρξη ενός άλλου σε καθιστά παραπάνω από 1; Προφανώς αλλάζει η τιμή του… μισού.

Η εικονογράφηση είναι ονειρική. Η Μυρτώ Δεληβοριά χρωματίζει και χαρίζει έναν στρόβιλο χρωμάτων και με μαγικές μορφές και πλαίσια στήνει το δικό της σκηνικό στην κειμενική παράσταση της συγγραφέως.

Πολύ όμορφη δουλειά. Προσθέτοντας το cd με την αφήγηση, τις μουσικές και τα τραγούδια (και κάλαντα) καταξιωμένων φωνών, έχουμε κάτι παραπάνω από την πρώτη ύλη για μια μουσικοκινητική-χοροθεατρική παράσταση αλλά και ένα ανάγνωσμα που ταξιδεύει σε μονοπάτια κλασικού παραμυθιού. 

Από τις εκδόσεις Διάπλους.

Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου

Τι πρέπει να κάνετε:

1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "ΤΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ".

Ο νικητής θα ανακοινωθεί με σχόλιο και θα ειδοποιηθεί με μήνυμα την Κυριακή 13 Ιανουαρίουτο βράδυ! Το βιβλίο θα αποσταλλεί στο νικητή από τις εκδόσεις Διάπλους.

Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Alexandra Nakou

 Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Μαριλένα Καββαδά έχει πτυχιακές σπουδές στο Χορό, τον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Εκπαίδευση & Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο μεταπτυχιακός της τίτλος αφορά στις «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση» (Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Τα τελευταία είκοσι χρόνια επιμορφώνεται εντός κι εκτός Ελλάδας ενώ εργάζεται: Ως νηπιαγωγός σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ως καθηγήτρια χορού σε σχολές χορού και ως χορογράφος σε θεατρικές παραγωγές για παιδιά.
Από το 2007 συνεργάζεται με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου υλοποιώντας πρότυπα προγράμματα για παιδιά, ενώ από το 2008 ίδρυσε και συντονίζει την Καλλιτεχνική & Παιδαγωγική Ομάδα «
Μαγικό Κοχύλι».
Επίσης, έχει επιμεληθεί περισσότερα από δέκα παιδικά CDs κι έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικά πακέτα και θεματικά πάρκα για διάφορους επιστημονικούς φορείς, ενώ συμμετέχει συστηματικά ως εισηγήτρια σε εγχώρια και διεθνή συνέδρια αλλά και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.
Τέλος, στο συγγραφικό της έργο εντάσσονται περισσότερα από πενήντα άρθρα σε έγκριτα παιδαγωγικά περιοδικά και σχεδόν είκοσι βιβλία για παιδιά κι εκπαιδευτικούς.

Τα βιβλία της
Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές καλοκαιρινές παραστάσεις, Διάπλαση (2006)     
Μουσικοκινητικές και χοροθεατρικές χριστουγεννιάτικες γιορτές, Διάπλαση (2006)  
Ο μικρός Ανρί και το λευκό αρνί, Διάπλαση (2007)     
Ένα θαμπό αστέρι… για πάντα λαμπερό!, Διάπλαση (2008)     
Ο Χιονάνθρωπος με τη ζεστή καρδιά, Διάπλαση (2008)     
Ταξίδι στη "Χώρα χωρίς Σχολεία", Διάπλαση (2008)    
Για τον πρώτο χρόνο της ζωής μου… έχω να σου πω…, Διάπλαση (2009)    
Η γοργόνα και το μαγικό κοχύλι, Διάπλαση (2009)     
Ο χιονάνθρωπος που χάριζε με την καρδιά του, Διάπλαση (2009)     
Πρωτοχρονιάτικες καλικαντζαροσκανταλιές, Διάπλαση (2009)     
Στο βασίλειο του Ποσειδώνα, Διάπλαση (2009)    
Το μαγικό κοχύλι της γοργόνας, Διάπλαση (2011)     
Τραγουδώ για τη φύση και το περιβάλλον, Διάπλαση (2011)    
Το κρυφτό της χαράς, Διάπλους (2014)    
Ο φάρος με τα χίλια μυστικά, Διάπλους (2016)   
Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του, Διάπλους (2016)   

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

myrto_delivoria_gnoriste_featΗ Μυρτώ Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Από πολύ μικρή ξεχώρισε τα βιβλία σε 2 κατηγορίες. Σ΄αυτά που είχαν εικόνες και σ΄αυτά που δεν είχαν. Αυτά που δεν είχαν, πήγαν σύντομα στο υπόγειο. Αυτά που είχαν, γίνανε οι πρώτες σπουδές της στη ζωγραφική και οι μοναδικές -μαζί με όσα προστέθηκαν και προστίθενται μέσα στα χρόνια. Έχει παρουσιάσει 4 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε 12 ομαδικές. Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικής λογοτεχνίας και έχει βραβευθεί για τις εικονογραφήσεις της στα βιβλία “Ιστορίες για παιδιά” του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (εκδ. Εστία 2005), “Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Πατάκη 2010) και «Αν κάθε μέρα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Eurobank 2012). To 2015 τιμήθηκε με Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου “Το νησί της Ροδιάς” του Μάνου Κοντολέων, Ψυχογιός 2014.

Βιβλία που εικονογράφησε
Δημήτρης Καράμπελας, Το παιχνίδι της αγρυπνίας (Εξώφυλλο), Καστανιώτης 1997
Γαλάτεια Γρηγοριάδου – Σουρέλη, Κατερίνα, Πατάκης 1999
Ευγένιος Τριβιζάς, Ο μικρός Ερμής, Μίνωας 2001
Σοφία Κώττη, Σμαρούλα Παντελή, Ημερολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης, Μίλητος 2003
Δημήτρης Καράμπελας, Διονύσης Σαββόπουλος (Εξώφυλλο), Μεταίχμιο 2003
Αλμπέρο Μοράβια, Ιστορίες από την Προϊστορία (Εξώφυλλο), Μεταίχμιο 2004
Isaac Bashevis Singer,
Ιστορίες για παιδιά, Εστία 2005
Ιούλιος Βερν, Ο δεκαπενταετής πλοίαρχος, Εστία 2005
Σοφία Κώττη, Σημειωματάριο συναισθηματικής νοημοσύνης, Μίλητος 2006
Σοφία Κώττη, Ημερολόγιο συναισθηματικής νοημοσύνης, Μίλητος 2006-2013
Μαρίζα Ντεκάστρο, Στο Μουσείο, Παπαδόπουλος 2007
Βάλια Στεργιώτη, Ο Φσσσσς, η Αμπατού και ένα αηδόνι, Μίλητος 2007
Κώστας Μάγος, Το δάσος της ξύλινης ξύστρας, Πατάκης 2007
Σάντυ Τσαντάκη, Ημερολόγιο θετικής σκέψης, Παπαδόπουλος 2008-2011
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, -Βασίλης Παπατσαρούχας “6-9″- Παπαδόπουλος 2008
Αργυρώ Πιπίνη, Άμπρα Κατάμπρα, Χριστούγεννα: Ένα γιορτινό ημερολόγιο, Μίνωας 2008
Μαρίνα Κούτρα, Ο μυστήριος κύριος Ο, Μίλητος 2008
Σταύρος Αθανασιάδης, Το καρναβάλι των ζώων – Η παρουσίαση της ορχήστρας, Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη 2008
Μανίνα Ζουμπουλάκη, Ημερολόγιο 2010: Όμορφες μέρες, Παπαδόπουλος 2009
Μαρία Αγγελίδου, Οι άνθρωποι που δεν εννοούσαν να πεθάνουν, Πατάκης 2009
Μαρία Αγγελίδου, Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς, Πατάκης 2009
Μαρίζα Ντεκάστρο,
Τα χρόνια πέρασαν… οι σελίδες γέμισαν: Ημερολόγιο 1910, Μεταίχμιο 2009
Σάντυ Τσαντάκη, Τυχερό ημερολόγιο, Παπαδόπουλος 2009
Αντώνης Παπαθεοδούλου,
Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, Πατάκης 2010
Ελένη Σβορώνου, Στον αστερισμό των διδύμων (Εξώφυλλο), Πατάκης 2010
Σύρμω Μιχαήλ, Ξένοι στο Αιγαίο, Παπαδόπουλος 2010
Το πετροκάραβο, Αρμονία – Τεγόπουλος Λεξικά 2010
Αντώνης Παπαθεοδούλου, Χριστουγεννιάτικο αλφαβητάρι, Παπαδόπουλος 2010
Ελένη Κατσαμά, Κοσμοδρόμιο (Εξώφυλλο), Πατάκης 2011
Στέλλα Μιχαηλίδου,
Μικρές ιστορίες για μεγάλους έρωτες – Αστριμάλι Ροδολάλι, Εν πλω 2011
Ημερολόγιο θετικής σκέψης, Παπαδόπουλος 2012-2016
Αντώνης Παπαθεοδούλου,
Αν κάθε μέρα, Eurobank 2012
Μάνος Κοντολέων, Κόκκινο καραβάκι, κόκκινο ποδήλατο, Ψυχογιός 2012
Ιωάννα Μπακιρτζή – Μπαμπέτα, Ο βασιλιάς λύκος, Μεταίχμιο 2012
Φοίβος Δεληβοριάς, 12 τραγούδια για πιάνο – φωνή και κιθάρα (Εξώφυλλο), Εκδόσεις Cambia 2012
Κώστας Χαραλάς, Ο πιο καλός οδοντίατρος του κόσμου, Πατάκης 2012
Χριστίνα Μανιά, Ημερολόγιο γένους θηλυκού, Παπαδόπουλος 2013
Ηρώ Παπαμόσχου, Στα βήματα της Ιφιγένειας (Εξώφυλλο) Πατάκης 2013
Γιώργος Σακελλαρίδης,
Μήλα γύρω-γύρω στη μέση πορτοκάλι, Polaris 2014
Αντώνης Παπαθεοδούλου, Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω και…, Ίκαρος 2014
Φίλιππος Φιλίππου, Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα, Πατάκης 2014
Ελένη Κατσαμά, Γορίλλας στο φεγγάρι (Εξώφυλλο), Πατάκης 2014
Antonis Papatheodoulou, A CIDADE QUE DERROTOU A GUERRA, Companhia das Letras 2014
Μάνος Κοντολέων,
Στο νησί της Ροδιάς, Ψυχογιός 2014
Ελένη Δικαίου, Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες (Εξώφυλλο), Πατάκης 2014
Έλενα Γλωσσιώτη,
Ο Φύλλος, Θίνες 2015
Maggie Stiefvater, Οι Αγώνες του Σκορπιού, Πατάκης 2015
Gabrielle Roy,
Ο δρόμος για το Αλταμόν, Θίνες 2015
Les Animaux tout doux-papier de soie, La langue au chat, 2015
Noël-papier de soie, La langue au chat, 2015
Mes activités trop monstrueuses, La langue au chat, 2015
Mes activités trop monstrueuses, La langue au chat, 2015
Ημερολόγιο θετικής σκέψης 2016, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2015
Αλεξάνδρα Μητσιαλή, Να με αντέχεις, Πατάκης, 2015
Τσιλινίκος, Δημήτρης,
Πιρούνια και μαχαίρια… στα μαχαίρια!, Εκδόσεις Πατάκη, 2015
Ημερολόγιο θετικής σκέψης 2017, Εκδόσεις Παπαδόπουλος 2016
Μαριλένα Καββαδά,
Το αρκουδάκι με το κόκκινο σκουφάκι κρατά την υπόσχεσή του, Διάπλους, 2016
Μιχαηλίδου, Στέλλα,
Τα αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)     
Παπαθεοδούλου, Α.,
Τικ-τακ, Ίκαρος (2016)
Βαϊμάκη, Κατερίνα, Ο χρόνος κυλάει…, Polaris (2016)
Δεληβοριά, Μάγια, Η μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ, Καλέντης (2017)
Παναγιωτάκης, Γιώργος Κ., Λέσχη αλλόκοτων πλασμάτων: Το μυστικό καταφύγιο, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
Τριβιζάς, Ευγένιος, Ο μικρός Ερμής, Μίνωας (2017)
Παπαϊωάννου, Θοδωρής,
Το βρήκα!, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Τσιλιμένη, Τασούλα Δ., Το μήνυμα της αγάπης, Διάπλους (2017)

To 2008 δημιούργησε μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ελένη Κατσαμά το ηλεκτρονικό περιοδικό για την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της “Το παπάκι στην μπανιέρα” . Ένα μέρος του περιοδικού δημοσιεύτηκε στο Free Press περιοδικό για τα βιβλία, BookPress.