Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος, της Σοφίας Μαντουβάλου

0
1101

Γράφουν η Μαίρη Μπιρμπίλη και η Καίτη Παρασκευά

Τίτλος: Το Αρχοντόπουλο που έγινε Πύργος
Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου
Εικόνες: Βάσω Ψαράκη
Εκδόσεις: Πατάκης
ISBN: 978-960-16-4003-7

Αγόρασέ το

arxontopoulocover«Μαμά, αυτό το παραμύθι είναι από εκείνα που δεν έχουν συγγραφέα και τα έλεγαν από στόμα σε στόμα;» ρωτάει ο πεντάχρονος γιος μου, καθώς τελειώνουμε την ανάγνωση του βιβλίου «Το αρχοντόπουλο που έγινε Πύργος». «Από στόμα σε στόμα το είπα αυτό το παραμύθι- μας λέει η Σοφία Μαντουβάλου θαρρείς κι άκουσε την παρατήρηση- αρχικά δεν το έγραψα για να το βγάλω βιβλίο. Μου είχε ζητήσει ο Δήμος της Αρεόπολης να κάνω μια εκδήλωση για τα παιδιά και σκέφτηκα να τους πω ένα παραμύθι με πύργους.»
Και πραγματικά όταν ξεκινάς να διαβάσεις αυτή την πανέμορφη ιστορία της Σοφίας Μαντουβάλου, με τις μοίρες, την ξωτικιά, τα πουλιά που αποκρίνονται με ανθρώπινη λαλιά, τον συμβολικό αριθμό σαράντα που επαναλαμβάνεται, την αγάπη με την πρώτη ματιά, παρασύρεσαι και νομίζεις πως διαβάζεις ένα λαϊκό παραμύθι. Όμως η συγγραφέας με τη δυνατή της πένα είναι εκεί παρούσα, με το ιδιαίτερο ύφος της, την λαϊκότροπη, αλλά δουλεμένη γλώσσα και τα μοντέρνα στοιχεία που έχει προσθέσει, όπως για παράδειγμα τα τοπωνύμια.
Μια βολά, λοιπόν, κι έναν καιρό, άρχιζε τα παραμύθια ο Μανιάτης παππούς της Σοφίας που , όπως μας είπε της αφηγούνταν πολύ όμορφες ιστορίες όταν την συναντούσε. «Μια φορά κι έναν καιρό, μέσα σε ένα πυργόσπιτο στη Μάνη γεννήθηκε μια αρχοντοκόρη, πολύ όμορφη» ξεκινάει την ιστορία της η συγγραφέας. Στις σαράντα μέρες από τη γέννησή της ήρθαν οι τρεις μοίρες να της δώσουν τις ευχές τους. Η πρώτη της χάρισε παντοτινή ομορφιά, η δεύτερη μια καρδιά που ξέρει να αγαπά και η Τρίτη της ευχήθηκε να ζήσει ευτυχισμένη πλάι σε ένα καλό και όμορφο παλικάρι. Δεν πρόλαβε να αποτελειώσει τη φράση της η τρίτη μοίρα και η κατάρα της κακιάς ξωτικιάς που εμφανίστηκε θαρρείς από το πουθενά, έκανε τους πάντες να χάσουν τη μιλιά τους: «όποιο παλικάρι σ αγαπήσει να πετρώσει , το αρχοντόπουλο, πυργόπουλο να γίνει»
Σαράντα μέρες έκλαιγε η μάνα της Ηλιόχαρης, έκλαιγε κι έψαχνε να βρει την ξωτικιά να την παρακαλέσει να αλλάξει την κατάρα.Το μόνο όμως που κατάφερε, μαλακώνοντας λίγο την καρδιά της ξωτικιάς όταν τελικά τη βρήκε, ήταν να προσθέσει ότι τα μάγια θα λύνονταν μόνο αν ο πύργος γκρεμιστεί από πόνο και ξαναχτιστεί με αγάπη. Τα χρόνια πέρασαν και όταν η Ηλιόχαρη έμαθε για την κατάρα, απομονώθηκε και συνήθισε να κυκλοφορεί μόνο τις νύχτες στο φως του φεγγαριού, δεν ήθελε, βλέπετε να πάθει κανείς κακό εξαιτίας της. Ένα αρχοντόπουλο όμως την είδε, την αγάπησε και φυσικά πέτρωσε κι έγινε πύργος.
Η Ηλιόχαρη έμεινε κοντά του, ώσπου εμφανίστηκαν πειρατές και την έκλεψαν. Ο Πύργος τότε κίνησε να βρει την αγαπημένη του. Όταν κάποιος του έδωσε τη λανθασμένη πληροφορία ότι αυτή που αναζητά δεν ζει πια, από τον αβάσταχτο πόνο του σωριάζεται. Όταν η αρχοντοπούλα που έχει καταφέρει να ξεφύγει από τους πειρατές τον βρίσκει σωριασμένο και διαλυμένο σε χίλια κομμάτια, καλεί όλο το χωριό να τη βοηθήσει να τον ξαναχτίσουν με αγάπη.
«Σε μια πλατεία λοιπόν της Αρεόπολης η οποία είχε στρωθεί με νάιλον τα παιδιά τα κλήθηκαν να φτιάξουν πύργους από άδεια χάρτινα κουτιά γάλακτος που είχα παραγγείλει από κάποια γαλακτοκομική εταιρεία. Έφτιαξαν τρεις πύργους εξαιρετικούς! Μετά από καιρό σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνε ένα βιβλίο και να το χαρίσω στα παιδιά της Αρεόπολης» θυμάται η συγγραφέας.
Μαγική και η εικονογράφηση της Βάσως Ψαράκη η οποία για τις εικόνες του βιβλίου χρησιμοποίησε μεικτή τεχνική τέμπερα, χάραξη σε αυγοτέμπερα, μελάνια, αερογράφο και κολάζ. Μας άρεσε πολύ αυτό το παραμύθι!

Αν έχετε σκοπό να παρουσιάσετε μια παραμυθένια ιστορία σε καλοκαιρινή γιορτή είναι μια πολύ καλή ιδέα! Αλλά και για θεατρικό παιχνίδι προσφέρεται και να πως το αξιοποίησε η Καίτη Παρασκευά με την ομάδα της:
Διαβάσαμε το παραμύθι, μέχρι το σημείο που το αρχοντόπουλο έγινε πύργος. Και η κουβέντα άναψε: “Το αρχοντόπουλο έγινε Πύργος”. Πως ο Πύργος θα μεταμορφωθεί ξανά σε αρχοντόπουλο; Ποιο μυστικό θα λύσει τα μάγια της Ηλιόχαρης; Τα παιδιά αποφάσισαν πως αν έβαζαν τα χρώματα της αγάπης στον πύργο αυτός θα ξαναζωντάνευε! Έπειτα φτιάξαμε αρχοντόπουλα και κάστρα με χαρτί του μέτρου. Τι χρειαστήκαμε; Το παραμύθι, χαρτί, χρώματα και ένα αρχοντόπουλο. Τα παιδιά δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου να «μπουν» στην ιστορία, να εκφραστούν με το σώμα τους, το λόγο και τις μπογιές τους. Μόνο να φτιάξουν το μισό τους σώμα πύργο και το μισό αρχοντόπουλο δυσκολεύτηκαν, αλλά αυτό είναι μια καλή αφορμή για να δουλέψουμε κάποια άλλη φορά τα μισά και τα συμμετρικά.

foto 5

a4

a5

Το μυστικό μας; Τα παιδιά δεν είδαν την εικονογράφηση. Μόνο όταν τελείωσαν τους πύργους τους και το αρχοντόπουλο, απολαύσαμε τις εικόνες της Βάσως Ψαράκη και

επεράσασι καλά
όλο γέλια και χαρές
και ξεφάντωσες καλές!

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

mantouvalousofia2

Η Σοφία Μαντουβάλου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά και οι δύο παππούδες της κατάγονται από τη Μάνη. Έχει ένα γιο, από τον οποίο έχει αποκτήσει δύο όμορφα εγγόνια, τη Μυρτώ και τον Νικόλα. Η Σοφία Μαντουβάλου όταν δεν παίζει, γράφει για παιδιά πεζογραφεί και γράφει ποίηση για ενήλικες. Πρόσφατά μάλιστα μας χάρισε και ένα… Χαρέμι ανδρών!
Σπούδασε Εξελικτική Ψυχολογία, Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Σκηνοθεσία. Για περίπου τριάντα χρόνια -από το 1979 έως το 2010- υπηρέτησε την Εκπαιδευτική τηλεόραση ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, γράφοντας σενάρια που στηρίζουν το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων και την ατομική και κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών. Είναι δημιουργός τουλάχιστον εκατό πενήντα εκπαιδευτικών τηλεοπτικών προγραμμάτων για την εκπαιδευτική τηλεόραση με διεθνή βράβευση για τη σειρά “Ένα γράμμα μια ιστορία” βασισμένη σε αντίστοιχο ποιητικό της έργο, σεναριογράφος του βραβευμένου εκπαιδευτικού CD-ROM για τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας “Ο Διαγόρας στην Ολυμπία” (συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κρήτης).
Συντροφιά με τη φαντασία και το χιούμορ ξεκίνησε να γράψει το πρώτο της βιβλίο, το «ντορεμιφασολλασι» για να μιλήσει στο γιο της για τη μουσική μέσα από τη γλώσσα των παιδιών, σήμερα η συνεισφορά της στην παιδική λογοτεχνία αριθμεί 70 τίτλους.
Έργα της έχουν διακριθεί στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα και έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Κινέζικα και Κορεάτικα ενώ κάποια συμπεριλαμβάνονται ως αποσπάσματα στο ανθολόγιο ή ως προτεινόμενα στα σχολικά βιβλία του δημοτικού. Το έργο της αναφέρεται σε ακαδημαϊκές εργασίες για το νεωτερικό και ιδιότυπο χαρακτήρα της γραφής της.
Η επιθυμία της να φέρει το παιδί κοντά στη λογοτεχνία αλλά και η διάθεσή της να μοιραστεί την εμπειρία και τις γνώσεις της σε θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας, συγγραφής εκπαιδευτικού σεναρίου, δημιουργικής γραφής λογοτεχνημάτων με εκπαιδευτικούς στόχους και διαθεματικής προσέγγισης της μάθησης μέσα από τη λογοτεχνία, την φέρνει πολύ συχνά στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά. Συμμετείχε σε πολλά προγράμματα φιλαναγνωσίας εντός και εκτός Ελλάδας μέσω του Εθνικού κέντρου βιβλίου, πανεπιστημίων και διεθνών φορέων.
«Το χιούμορ, η εκρηκτική φαντασία, η αμεσότητα, η ποιητικότητα, καθώς και οι νεοτερικοί τρόποι γραφής των κειμένων της παράλληλα με την τόλμη στην ανανέωση των θεμάτων και την ανάδειξη ανθρώπινων συναισθημάτων και αξιών αποδεικνύουν ότι η Σοφία Μαντουβάλου είναι μια σύγχρονη, ανατρεπτική και πρωτοπόρα συγγραφέας για μικρά παιδιά.»
Άντα Κατσίκη Γκίβαλου
Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Σοφίας Μαντουβάλου κι απολαύστε τις σκέψεις, αλλά και τις δράσεις της στο όμορφο “Παραμυθοποιείο της Σοφίας”. 

Μια ανάρτηση είναι αδύνατον να συμπεριλάβει το έργο της, ακολουθούν μερικοί μόνο τίτλοι αγαπημένων και βραβευμένων βιβλίων:
Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος
• Βραβείο του Ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου) 2013 για το κείμενο και την εικονογράφηση
• Αναγραφή στον πίνακα White Ravens της διεθνούς βιβλιοθήκης παιδικών βιβλίου του Μονάχου 2013
• Short list – Βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου του περιοδικού “Αναγνώστης” 2013

Άλλα τα μάτια της μαϊμούς άλλα της κουκουβάγιας
• Αναγραφή στον Τιμητικό πίνακα ΙΒΒΥ (Διεθνής οργανισμός βιβλίων για παιδιά και νέους)
• Υποψήφιο κρατικού βραβείου 2009 (βραχεία λίστα)

Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι
• Υποψήφιο κρατικού βραβείου 2006 (βραχεία λίστα)

Η Κότα που έγινε αυγό
• Υποψήφιο βραβείου περιοδικού Διαβάζω 2003
• Βραβείο εικονογράφησης του Κύκλου Παιδικού Βιβλίου

Ρίκο κοκκορίκο
• Έπαινος Ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου) 2002
• Υποψήφιο βραβείου περιοδικού Διαβάζω (βραχεία λίστα) 2002
• Προτεινόμενο στο βιβλίο του δασκάλου

Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα
• Έπαινος του Ελληνικού τμήματος ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου)

Άλφα Βήτα χάχανα
• Πανευρωπαϊκή διάκριση PIER PAOLO VERGERIO (πανεπιστημίου της Padua)

Το Αυγό λαγός
• Βραβείο εικονογράφησης

Μια φορά… ήταν η Κολοτούμπα
• Ανθολόγιο Λογοτεχνικών κειμένων Πρώτης και Δευτέρας Δημοτικού (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Υπουργείου Παιδείας)

Ένα γράμμα μια ιστορία (e-book)
• Βραβεία από τη μεταφορά του ποιητικού κειμένου σε ψυχαγωγική εκπαιδευτική σειρά κινουμένων σχεδίων.

Η σειρά “ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ” έχει τιμηθεί με τα εξής βραβεία:
– FINALIST (Motion Graphics)
European Design Awards 2012
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κορινθίας-Πελοποννήσου 2011
– ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου 2011
– ΕΠΑΙΝΟΣ (για τον “Βιολιστή Βάτραχο”) 5th digi 2011
Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
– 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
5th Athens Animfest 2010

Το Διαδραστικό περιβάλλον μάθησης “Ένα γράμμα μια ιστορία” στην ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης i-create έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία:
– Σφραγίδα καλής ψηφιακής πρακτικής για την εκπαίδευση και μάθηση 2.0.
(ΕΠΙΕΕ, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Παν/μίου Αθηνών)
–  Εύφημο Μνεία (Higly Commended) στα MEDEA Awards 2012, μεταξύ 213 συμμετοχών από 32 χώρες.
– Παρουσίαση στην έκθεση «Serious Games Showcase & Best Practices» στo πλαίσιo του 5ου Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συνεδρίου Μάθησης Βασισμένης σε Ψηφιακά Παιχνίδια (Οκτώβριος 2011, Αθήνα)

Ο Διαγόρας στην Ολυμπία έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία:
• 2ο βραβείο στο διαγωνισμό πολυμέσων “Spinalonga Festival 2000″ στην Ευρω-Μεσογειακή πολιτιστική συνάντηση Κρήτης. (1 Οκτωβρίου 2000)
• 1ο βραβείο Δημοσιογράφων στο “9o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ Mobius 2000 (2η Ελληνική συμμετοχή)” στη κατηγορία εκπαιδευτικά λογισμικά. (4-5 Δεκεμβρίου 2000)
• 3ο βραβείο στο 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πολυμέσων και Internet “MULTIMEDIA” στην κατηγορία “ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ”. (10 – 13 Δεκεμβρίου 2000)

Το 2014 ανακηρύχθηκε Υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν προτεινόμενη από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).  Ηπολυβραβευμένη και πολύ αγαπημένη συγγραφέας διεκδικεί το σημαντικότερο διεθνές βραβείο για το σύνολο του έργου της και τη συνεισφορά της στην παιδική λογοτεχνία, ανάμεσα σε 29 συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ΙΒΒΥ στις 24 Μαρτίου 2014 στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια, στην Ιταλία.
Της ευχόμαστε ολόψυχα Καλή επιτυχία!

Τα βιβλία της
Ο κόσμος είναι αστραφτερός, Εκδόσεις Καστανιώτη (1992)      
Ο κόσμος είναι παρδαλός, Εκδόσεις Καστανιώτη (1992)             
Ο κόσμος είναι φωτεινός, Εκδόσεις Καστανιώτη (1992)                
Βρέχει καρεκλοπόδαρα, Εκδόσεις Καστανιώτη (1993) 
Σου χαρίζω μια καρδούλα, Εκδόσεις Καστανιώτη (1993)
Σημεία στίξεως του ερωτικού λόγου, Εκδόσεις Καστανιώτη (1994)        
Το τρελό πάπλωμα της Ρόζυ-Ροζ, Εκδόσεις Καστανιώτη (1994)
Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα που έδεσε τον πόνο της φιόγκο, Εκδόσεις Καστανιώτη (1994)
Ντορεμιφασολλασί, Εκδόσεις Καστανιώτη (1994)
Ο ψεύτης καθρέφτης της Ρόζυ-Ροζ, Εκδόσεις Καστανιώτη (1994)           
Οι χρωματιστές σαπουνόφουσκες της Ρόζυ-Ροζ, Εκδόσεις Καστανιώτη (1994) 
Αλφαβήτα χάχανα, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)           
Η απόφαση είναι δική σου, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)
Σ' αγαπώ σ' αγαπάω σ' αγαπώ, Εκδόσεις Καστανιώτη (1997)    
Σου γράφω για να σου πω πως…, Κανάκη (1997)            
Το σύννεφο που έβαλε τα κλάματα, Εκδόσεις Καστανιώτη (1997)         
Ερωτευμένος ο καινούργιος χρόνος, Ελληνικά Γράμματα (2000)             
Δρακομελέτα κι έρχεται, Ελληνικά Γράμματα (2001)    
Δρακοομελέτας ξετρελαμένος, Ελληνικά Γράμματα (2001)       
Κανο…νηοδρομίες, Ελληνικά Γράμματα (2002)               
Κυνηγητό στα συγκρουόμενα, Ελληνικά Γράμματα (2002)         
Οι μαγικοί καθρέφτες, Ελληνικά Γράμματα (2002)        
Το μαλλί της γριάς, Ελληνικά Γράμματα (2002)
Το σπίτι των φαντασμάτων, Ελληνικά Γράμματα (2002)              
Το τρένο του τρόμου, Ελληνικά Γράμματα (2002)           
Olympic Champion, Εκδόσεις Πατάκη (2003)     
Η κότα που έγινε αβγό, Ελληνικά Γράμματα (2003)       
Ο Ρίκο Κοκορίκο, Μίλητος (2003)           
Ο συναχωμένος Αϊ-Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη (2003)   
Ολυμπιονίκης έρως, Εκδόσεις Πατάκη (2003)   
Στα νύχια του δράκου, Ελληνικά Γράμματα (2003)        
Τρελές ιπποδρομίες, Ελληνικά Γράμματα (2003)             
Επικίνδυνα παιχνίδια, Ελληνικά Γράμματα (2004)          
Η γατούλα Νιαουρέλα, Μίλητος (2004)              
Η Οδοντογλυφίδα που έγινε Ογδοντογλυφίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2004)            
Κατάχλομες απογειώσεις, Ελληνικά Γράμματα (2004)  
Μία μύγα με τακούνια γαργαλάει δυο ρουθούνια, Κέδρος (2004)        
Μια φαντασμένη κατσαρίδα φοράει περούκα με κοτσίδα, Κέδρος (2004)        
Μυστικός σύνδεσμος, Ελληνικά Γράμματα (2004)          
Ο βάτραχος Ριβιέρα, Μίλητος (2004)   
Ο Δράκι το φιδάκι, Μίλητος (2004)       
Το αυγό λαγός, Κέδρος (2004)  
Η Χιονάνη και οι εφτά νάτοι, Νίκας / Ελληνική Παιδεία Α.Ε. (2005)       
Οι φορεσιές του φεγγαριού, Κέδρος (2005)
Η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι, Εκδόσεις Πατάκη (2006)   
Μια μισότρελη τσαγιέρα τραγουδάει στην μπανιέρα, Κέδρος (2006)  
Μια φορά ήταν η Κολοτούμπα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2006)   
Μια ψηλοτάκουνη ψιψίνα ψάρια ξυρίζει στην κουζίνα, Κέδρος (2006)               
Ημερολόγιο κοινωνικής νοημοσύνης 2008, Δίπτυχο (2007)         
Φαφάγος, ο φαφούτης μυρμηγκοφάγος, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Άλλα τα μάτια της μαϊμούς κι άλλα της κουκουβάγιας, Εκδόσεις Πατάκη (2008)             
Ο γάιδαρος Κοκός, ο μεγάλος από σόι αοιδός, Κέδρος (2008)  
Ο ταύρος Ζαχαρίας κυνηγάει με μανία την ταυρομάχο Ευγενία, Κέδρος (2008)              
Τρεις ιπποπόταμοι ιππότες φοράνε μαύρες ρεντιγκότες, Κέδρος (2008)             
Ημερολόγιο αυτογνωσίας 2010, Δίπτυχο (2009)              
Ημερολόγιο κοινωνικής νοημοσύνης 2010, Δίπτυχο (2009)         
Μια φορά ήταν… η Κολοτούμπα, που μπέρδευε τα γέλια με τα κλάματα, Εκδόσεις Καστανιώτη (2009)              
Ημερολόγιο αυτογνωσίας 2011, Δίπτυχο (2010)              
Ημερολόγιο κοινωνικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)         
Χαρέμι ανδρών, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)  
Χαρέμι ανδρών, Εκδόσεις Καστανιώτη (2011)  
Η Οδοντογλυφίδα που έγινε Ογδοντογλυφίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2012)            
Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος, Εκδόσεις Πατάκη (2012)  
Ιδιωτική έρημος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014) 
Ιδιωτική έρημος, Εκδόσεις Καστανιώτη (2014) 
A Letter – A Story, Syllipsis (2013)            
Ένα γράμμα μια ιστορία, Syllipsis (2013)             
Η άπληστη χελώνα, Καλέντης (2015)    
Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, Μεταίχμιο (2015)      
Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια, Εκδόσεις Πατάκη (2015) 
Το φάντασμα του μαυροπίνακα, Εκδόσεις Πατάκη (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Βάσω Ψαράκη γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ελεύθερο Σπουδαστήριο Καλών Τεχνών Βακαλό. Από το 1978 αφοσιώθηκε στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το 1986 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Το 1988 βραβεύτηκε εικονογράφησή της από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1989 εικονογράφησή της πήρε την τιμητική διάκριση Pier Paolo Vergerio από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα. Το 1990 φιλοτέχνησε την αφίσα της ΙΒΒΥ για τη Διεθνή Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 1991, που κυκλοφόρησε σ' όλο τον κόσμο. Το 1993 πήρε το δεύτερο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Εικονογράφησης της Τεχεράνης για το εξώφυλλό της στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου "Ήταν και δεν ήταν". Το 1998 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το βιβλίο "Ο Επισκέπτης της Νύχτας" της Μελίνας Καρακώστα.

Βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε
Στο κάστρο της Σουμουτού η Τουρουπίτα μαγειρεύει μαζί με τα παιδιά, Εκδόσεις Πατάκη (2009)          
Το σοφό βιβλίο της Σουμουτού, Εκδόσεις Πατάκη  (2005)           
Μικρό λεύκωμα της φύσης, Εκδόσεις Πατάκη  (2003)   
Πώς η Σουμουτού πήρε πίσω το σοφό βιβλίο της, Εκδόσεις Πατάκη (2001)         
Ο μάγος Αλμπραντρά και το σοφό βιβλίο της Σουμουτού, Εκδόσεις Πατάκη (2000)       
Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Η μάγισσα η Σουμουτού και οι δράκοντες, Εκδόσεις Πατάκη (1998)      
Βρες αν μπορείς για τη Β΄ και Γ΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1994)    
Βρες αν μπορείς προσχολική ηλικία και Α΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1993)              
Χειροτεχνικές συνθέσεις, Εκδόσεις Πατάκη (1991)        
Βρες αν μπορείς για τη Δ΄ και Ε΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη  (1989)  
Βρες αν μπορείς για τη ΣΤ΄ δημοτικού, Εκδόσεις Πατάκη (1989)              
Το βατραχάκι με την κίτρινη γραμμή, Εκδόσεις Λωτός (1988)    

Βιβλία που εικονογράφησε
Μαντέλου, Ελένη, Ο Γιάννης το δρακάκι, Εκδόσεις Λωτός (1987)           
Μάρρα, Ειρήνη, Το μυστικό τραγούδι της Μάτας, Κέδρος (1987)    
Μάρρα, Ειρήνη, Τα δαντελένια χέρια, Κέδρος (1988)  
Τα παραμύθια μας, Gutenberg – Χρήστος Δαρδανός (1988)     
Gautier, Théophile, 1811-1872, Ζιζέλ, Κέδρος (1990)      
Βαλάση, Ζωή, Η Ηλιοστάλαχτη, Λιβάνης – Μύθος (1990)   
Λοΐζου, Μάρω, Ήταν και δεν ήταν, Εκδόσεις Πατάκη (1991)           
Βαλάση, Ζωή, Τα τρία δώρα, Εκδόσεις Πατάκη (1992) 
Η Χρυσομαλλούσα, Εκδόσεις Λωτός (1993)       
Ο Ζαχαράκης, Εκδόσεις Λωτός (1993)  
Ψαραύτη, Λίτσα Σ., Το τσίρκο και ο νάνος Γολιάθ, Εκδόσεις Πατάκη (1995)      
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το χρυσάφι, η χελώνα και η πεντάμορφη, Εκδόσεις Πατάκη (1995)     
Η ροδιά των Χριστουγέννων, Εκδόσεις Πατάκη (1996)    
Μικρή νεοελληνική ιχθυονωπογραφία ή Το ψάρι στη ζωή μας, Εκδόσεις Καστανιώτη (1996)
Σαρή, Ζωρζ, 1925-2012, Ο Φρίκος, Εκδόσεις Πατάκη (1996)    
Βλαχοπούλου, Στέλλα, Η πασχαλίτσα που αγαπούσε τα λουλούδια, Κέδρος (1997)      
Καρακώστα, Μελίνα, Ο επισκέπτης της νύχτας, Εκδόσεις Πατάκη (1997)             
Βλαχοπούλου, Στέλλα, Ο τρομαγμένος σκαντζόχοιρος, Κέδρος (1997) 
Βλαχοπούλου, Στέλλα, Το ψαράκι που ήθελε να ζήσει, Κέδρος (1997) 
Βαλάση, Ζωή, Τα μαγικά μολύβια, Κέδρος (1998)          
Βούρβουλη, Νίκη, Γύρω γύρω όλοι, στη μέση η χαρά, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Παπαδάκη, Αθηνά, Ο ήλιος κρυώνει. Ο πετούμενος κήπος, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
Ζέη, Άλκη, 1925-, Ο θείος Πλάτων, Κέδρος (1999)           
Καρακώστα, Μελίνα, Τ' αστέρια που ζήλευαν, Εκδόσεις Πατάκη (1999)             
Χειροτεχνικές συνθέσεις, Εκδόσεις Πατάκη (1999)      
Τσουκαλά, Δανάη, Η φύλλινη πολυκατοικία, Εκδόσεις Πατάκη (2000) 
Μαραγκού, Αλεξάνδρα, Παίζω με τις λέξεις, Εκδόσεις Λωτός (2000)     
Τσουκαλά, Δανάη, Το λαγουδάκι που έτρωγε μόνο καρότα, Εκδόσεις Πατάκη (2000)
Ξέρω τραγούδια να σας πω, Εκδόσεις Πατάκη (2001)      
Baric, Maija, Το τραγούδι του ποταμού, Εκδόσεις Πατάκη
Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου, Λότη, Το χρυσάφι, η χελώνα και η πεντάμορφη, Εκδόσεις Πατάκη (2001)     
Βαλάση, Ζωή, Επανάσταση ονείρων, Εκδόσεις Πατάκη (2004) 
Gautier, Théophile, 1811-1872, Ζιζέλ, Κέδρος (2004)      
Βαλάση, Ζωή, Η Ηλιοστάλαχτη, Ταξιδευτής (2004)         
Βαλάση, Ζωή, Η Χρυσομαλλούσα, Ταξιδευτής (2004)   
Ζέη, Άλκη, 1925-, Άλλοι καιροί, άλλα παιδιά, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2007)               
Παπανικολάου, Ρούλα Α., Φεύγει ο γάτος…, Μικρός Πρίγκηπας (2007)              
Μια ωραία πεταλούδα, Εκδόσεις Πατάκη (2008)           
Λοΐζου, Μάρω, Τα πουλιά τραγουδούν τα κάλαντα όλο το χρόνο, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2008)     
Συλλογικό έργο, Μίλα μη φοβάσαι, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2010)     
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Αχ, σοκολάτα…, Εκδόσεις Πατάκη (2011)         
Ξέρω τραγούδια να σας πω…, Εκδόσεις Πατάκη (2011)        
Βαλάση, Ζωή, Τα μαγικά μολύβια, Κέδρος (2012)          
Μαντουβάλου, Σοφία, Το αρχοντόπουλο που έγινε πύργος, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Το κοντολαίμικο κοτσύφι, Εκδόσεις Πατάκη (2015)