Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα

0
1031

Τίτλος: Το αυγό που μισούσε το κόκκινο χρώμα
Συγγραφέας: Χρυσάνθη Καραϊσκου
Εικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
Εκδόσεις: Διάπλαση
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-6638-34-3

Αγόρασέ το

avgopoumisouseΣ’ ένα σπίτι, πάνω σ’ ένα τραπέζι, κάμποσα φρέσκα αβγά περιμένουν λίγο πριν το Πάσχα το όμορφο όνειρό τους: να βαφτούν κόκκινα! Μα…όχι όλα. Ένα αβγό απ’ όλα δε θέλει να βαφτεί κόκκινο. Μισεί το κόκκινο χρώμα παθιασμένα. Όλα τα υπόλοιπα απορούν που δε θέλει να ζήσει αυτή τη μεταμόρφωση η οποία δίνει χρώμα και χαρά στα παιδιά. “Μα εγώ δεν είμαι ένα κοινό αβγό και δε γεννήθηκα για να με βάψουν μ’ αυτό το απαίσιο χρώμα”, είπε εκείνο γεμάτο έπαρση και κάπου εκεί άρχισε ένας δεύτερος γύρος ανάμεσα στο μάλλον αλαζονικό αβγό που θεωρούσε τον εαυτό του ξεχωριστό και ανώτερο από τα υπόλοιπα και σε εκείνα που προσπαθούσαν να το συνετίσουν λέγοντάς του πως όλα τα αβγά είναι όμορφα και ο προορισμός τους το κάθε Πάσχα είναι να βάφονται κόκκινα και να δίνουν χαρά στα γιορτινά τραπέζια των ανθρώπων.

Ώσπου ήρθε η ώρα για την οικογένεια να βάψει τα αβγά της. Το “γκρινιάρικο” αβγό φώναζε πως προτιμούσε να γίνει ομελέτα παρά κόκκινο. Η κατσαρόλα ζεστάθηκε και τα παιδικά χέρια του σπιτιού πήραν ένα σωρό αβγά για να τα βάψει η μαμά. Αλλά όχι εκείνο το αβγό που τη γλίτωσε και χάρηκε! Όμως για μια στιγμή. Κανείς δεν το έβλεπε; Κανείς δεν το ζητούσε; Μήπως ήταν αόρατο τελικά; Γιατί δεν του έδιναν σημασία; Το αναπάντεχο φινάλε θα βρει το αβγό μας με ένα καλό μάθημα που μάλλον θα θυμάται σε όλη του τη ζωή.

Το κείμενο ανήκει στη Χρυσάνθη Καραϊσκου και η εικονογράφηση στο Νέστορα Ξουρή. Η αλαζονεία, η εμμονή στην ανωτερότητα και όχι στη διαφορετικότητα στο επίκεντρο της συγγραφέως. Από τις εκδόσεις Διάπλαση.

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

Η Χρυσάνθη Καραϊσκου γεννήθηκε και εργάζεται στον Έβρο. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2000 βρίσκεται στη δημόσια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Η εργασία της σε σχολεία των Χανίων και του Έβρου αποτέλεσε την αφορμή για την καταγραφή παραδοσιακών παραμυθιών αλλά και παιχνιδιών, τόσο από τα μέρη όπου δίδαξε όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Έλαβε μέρος σε προγράμματα θεατρικής αγωγής καθώς και περιβαλλοντικά.

***

Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Νέστορας Ξουρής