Το Βατράχι, από τα Τραγουδάκια γάλακτος

0
920

Τι συμβαίνει όταν ένας πανέξυπνος βάτραχος ξεγελάει έναν πεινασμένο κροκόδειλο κι όχι μόνο καταφέρνει να γλυτώσει από τα δόντια του αλλά και αντί για το μύδι που υποσχέθηκε να του φέρει για κολατσιό, του χώνει στο στόμα ένα ολόκληρο καυτερό κρεμμύδι; Έχουμε τη χαρά να ακούμε Το Βατράχι με τη φωνή του Γιάννη Χαρούλη, από το cd Τραγουδάκια Γάλακτος (Μουσική: Μέλπω Χαλκουτσάκη & Στιχοι: Σταματης Δαγδελενης). Και είναι το ίδιο απολαυστική η ακρόασή του
κάθε φορά που το ακούμε. όμως αυτό το τραγούδι μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους μέσα στη σχολική τάξη. Εμείς εστιάσαμε στη ζημιά που προκάλεσε  ένα μικρό κρεμ- που προστέθηκε στο μύδι! Ο κροκόδειλος του τραγουδιού μας κατακάηκε κι έκτοτε έχει σαν χόμπι να ψαλιδίζει και να χωρίζει κάποιες λέξεις, προσπαθώντας από το κρεμμύδι να ανακαλύψει το χαμένο μύδι.
Εμείς με τη σειρά μας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε με ποια συλλαβή πρέπει να ενωθεί μια σκάλα για να ξαναγίνει δασκάλα, μια μπάλα για να ξαναγίνει τραμπάλα, το λάδι για να γίνει αχλάδι, τα μήλα για να μεταμορφωθούν σε μια καμήλα.
Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά ιστορίες για π.χ. με μια δασκάλα που έπεσε από τη σκάλα, τις γράφουμε και τις δραματοποιούμε και γιατί όχι, τις μελοποιούμε και τις κάνουμε τραγούδια.

Οι δαγκωμένες καρτέλες του Κροκόδειλου:

kartels_lexeis