More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΧρυσές ΛίστεςΧΛ-2023Το βιβλίο των καταστροφών, της Μαρίας Ανδρικοπούλου (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Το βιβλίο των καταστροφών, της Μαρίας Ανδρικοπούλου (εικ.: Μυρτώ Δεληβοριά)

    Διαβάζεται σε 3′- Ηλικιακό κοινό: 8+ (target 8-13) – Εικονογραφημένο βιβλίο γνώσεων για παιδιά

    Λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί…
    Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο

    Ένα ιδιαιτέρως πρωτότυπο και καλοφτιαγμένο βιβλίο γνώσεων που θέτει στο επίκεντρο τις καταστροφές που πλήττουν με ανθρώπινη ή μη παρέμβαση την ανθρωπότητα, τα υπόλοιπα όντα και τον πλανήτη Γη συνολικά.

    Περί τίνος πρόκειται

    Είστε έτοιμοι και έτοιμες να γνωριστείτε με το “κακό”; Με ό,τι μας φοβίζει στη Γη και απαιτεί προσοχή, γνώση και ειδική διαχείριση; Πέρα από την ιντριγκαδόρικη εισαγωγή μου, «Το Βιβλίο των Καταστροφών» της Μαρίας Ανδρικοπούλου, με την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά, ούτε κινδυνολογεί, ούτε τρομάζει τον αναγνώστη, ούτε τον γεμίζει με φόβο. Αντιθέτως, τον εξοπλίζει με γνώσεις. Όχι μόνο ποιες είναι οι καταστροφές, αλλά και πώς τις διαχειριζόμαστε και τις αντιμετωπίζουμε για τη βγάλουμε… καθαρή.

    Σεισμοί, ηφαίστεια, εκρήξεις, τσουνάμι και καταποντισμοί σίγουρα ακούγονται κάπως τρομακτικοί, ωστόσο δεν καταφέρνεις τίποτα αν κλείνεις τα αυτιά σου ή γυρίζεις το πρόσωπο αλλού. Πολλά περισσότερα έχεις να κερδίσεις αν γνωρίσεις πώς και γιατί συμβαίνουν και δεις τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να προστατεύσεις τους άλλους και τον εαυτό σου.

    Η συγγραφέας κατηγοριοποιεί όλες τις “καταστροφές” και τις παρουσιάζει εύληπτα, λαμβάνοντας υπόψιν της επίσημες οδηγίες της πολιτικής προστασίας και των  επισήμων φορέων της πολιτείας και όχι ευσεβείς πόθους, φήμες ή διαδικτυακά fake news.

    Καθώς ο κίνδυνος είναι πάντοτε μέρος της ζωής μας και ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι αναπόφευκτοι αφού προέρχονται από φυσικές διεργασίες της φύσης και φυσικά φαινόμενα, είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμο να γνωρίσουν όλα τα παιδιά αυτές τις πλευρές της ζωής εγκαταλείποντας το συννεφάκι τoυ tik tok και του playstation.

    Σημαντική παράμετρος η ενσωμάτωση στοιχείων ιστορίας και μυθολογίας που εμπλουτίζουν σημαντικά το εγκυκλοπαιδικό και επιστημονικό μέρος του βιβλίου.

    Σημείωση: Το βιβλίο είναι ιδανικό για αξιοποίηση από ους εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο της ανάπτυξης δεξιοτήτων των παιδιών μέσω εργαστηρίων στην ενότητα ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Κλιματική Αλλαγή/Φυσικές Καταστροφές/Πολιτική Προστασία, Εθνική και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Αλλά κι αυτό να μη σας αφορά, πρόκειται για ένα πρωτότυπο βιβλίο που αξίζει τον κόπο να γνωρίσετε.

    Δείτε το στις εκδόσεις Καλέντη

    Εστιάζοντας

    Καταρχάς έχουμε αμέσως ανιχνεύσιμο μια από τις πιο διαφορετικές, ελκυστικές και ώριμες δουλειές της Μυρτώς Δεληβοριά που διατηρεί τον Δεληβορικό κόσμο της αλλάζοντάς του όμως τα φώτα και δημιουργώντας ένα καταπληκτικής ομορφιάς, λεπτομέρειας και αισθητικής σύμπαν που χώνεται όσο πρέπει, εκεί που πρέπει, αφήνοντας το κείμενο να κάνει τη δουλειά του και δίχως να το σκεπάζει να προσθέτει σημαντικά στη συνολική ποιότητα του βιβλίου.

    Ένα βιβλίο που αντιλαμβάνεται γρήγορα κανείς και την πρωτοτυπία του θέματός του, καθώς και την διόλου διεκπεραιωτική του φύση. Είναι ένα αληθινό βιβλίο γνώσεων που δεν ξεπετά τη γνώση για να φτιάξει μια εγκυκλοπαίδεια στο πόδι που θα εντυπωσιάσει ευκόλως, αλλά συνθέτει μια ουσιώδη πρόταση για όλα τα δεινά που μπορεί να συναντήσεις στο όμορφο ταξίδι σου στον πλανήτη Γη: σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι, κατολισθήσεις, διαβρώσεις παράκτιες (μη χτίζεις κοντά στις ακτές, φίλε), πλημμύρες, πυργκαγιές, ξηρασίες, ακραία καιρικά φαινόμενα, επιδημίες, απειλές ζώων και εντόμων. Ως εδώ ήταν η φύση που μιλούσε: οι γεωλογικές, υδρομερεωρολογικές, κλιματικές και βιολογικές απειλές, καταστροφές και προσβολές. Επειδή όμως, ως είδος, το ανθρώπινο, είμαστε αρκετά προκομμένοι, η συγγραφέας δεν έμεινε σε σεισμούς, ηφαίστεια και φωτιές, αλλά κατέγραψε και ανέλυσε και τις ανθρωπογενείς καταστροφές. Ήτοι πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις, χημικά, πυρηνικά και βιολογικά ατυχήματα, πυρκαγιές εντός αστικού ιστού, κακές κατασκευές, ατυχήματα στον οδικό άξονα, πυρηνικά και βιομηχανικά ατυχήματα καθώς και φυσικοτεχνολογικές καταστροφές (Natural Technological Disasters) όπως η Φοκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011 η οποία εξελίχθηκε σε τεχνολογική απειλή.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδα τον περιεκτικό λόγο της συγγραφέα η οποία καταγράφει, περιγράφει δίχως να το παρακάνει με περιττές λεπτομέρειες, προβαίνοντας όταν χρειάζεται σε συμβουλές αντιμετώπισης και αντίδρασης σε μια συγκεκριμένη καταστροφή (πώς να προστατευθώ, αντιδράσω, αντιμετωπίσω). Οι πληροφορίες είναι προϊόν μελέτης, καλής αποδελτίωσης, σύμπτυξης και προσφέρουν το ουσιώδες στον μικρό αναγνώστη. Η δομή σε μικρές παραγράφους διευκολύνει την ανάγνωση και ξεκουράζει από την παράθεση πληροφοριών που ακολουθεί πιο παραδοσιακή διάταξη και όχι τοποθέτηση πληροφοριών εντός κάποιων χρωματικών πλαισίων (frames).

    Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο γνώσεων με ποιότητα σε όλες τις πτυχές του.

    Για αναγνώστες από 8 περίπου ετών.

    Εκδόσεις Καλέντης.

    Διακρίσεις

    TAYTOTHTA
    Τίτλος: Το βιβλίο των καταστροφών
    Συγγραφέας: Μαρία Ανδρικοπούλου
    Εικονογράφος: Μυρτώ Δεληβοριά
    Εκδόσεις: Καλέντης, Νοέμβριος 2022
    Επεξεργασία εικόνων: Indigo Graphics
    Επιμέλεια έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
    Σελίδες: 56
    Μέγεθος: 21,5 X 27,5
    ISBN: 978-960-594-099-7

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular