Το Γκρότλιν, του Μπέντζι Ντέιβις

0
3606

Ένας από τους 10 κορυφαίους μάστορες βιβλίων για παιδιά υπογράφει, μετά τον Νόι και τη Φάλαινα, ένα ακόμα έξοχο βιβλίο. Πρόκειται για τον βραβευμένο Μπέντζι Ντέιβις που εμπνέεται το ευφάνταστο Γκρότλιν (αγγλ. grotly=σπάνια) και μαγεύει με την σκοτεινή ατμοσφαιρικότητα, τα βικτωριανά dark στοιχεία μυστηρίου και το παιχνίδι με τον φόβο.

Πάει για ύπνο η Ρουμπίνη μα το μυαλό της το τρομάζει ένα τραγούδι που άκουσε πριν λίγο στο δρόμο.

Το Γκρότλιν σπίτι σου τα βράδια
στριφογυρίζει στα σκοτάδια…
Μα πρόσεχε, μην μπερδευτείς!
Το μάτι βλέπει, ο,τι σκεφτείς.

Στο κρεβάτι της το ακούει να σκαρφαλώνει στην καμινάδα. Όταν ξημερώνει, όλη η πόλη έχει αντίστοιχες εμπειρίες. Όλοι κάπου αντάμωσαν το Γκρότλιν, όλοι κάπου το είδαν να τρυπώνει, κάποιοι και κάτι να αρπάζει το ‘δαν. Τι είναι αυτό το Γκρότλιν που σπάνια το βλέπεις ολόκληρο, τι αρπάζει από τα σπίτια και τι επιδιώκει τελικά;

Τρυπώνει στις φλέβες των αστικών μύθων ο Μπέντζι Ντέιβις, στον τρόπο που γεννιούνται κι εξαπλώνονται και φτιάχνει μια αγωνιώδη ιστορία μυστηρίου που καταλήγει ως μια συγκλονιστική ωδή στην ελευθερία. Κινδυνεύοντας να αποκαλύψω περισσότερα απ’ όσα πρέπει και να χαλάσω μέρος της μαγείας, στέκομαι, και προτείνω σε κάθε αναγνώστη να πράξει το ίδιο, στο τρομερό παιχνίδι του Μ. Ντέιβις με τα χρώματα και τις σκιές, στην σαγηνευτική αποτύπωση μιας βικτωριανής μικρόπολης, στα εικονογραφημένα στοιχεία που εντείνουν την αγωνία και υφαίνουν το μυστήριο, στη διαρκή πρόκληση του αναγνώστη να γυρίσει ξανά και ξανά στις σελίδες και να διαβάσει εκ νέου το βιβλίο και στο -κλισε μα θα το πω- συγκλονιστικό φινάλε που ανοίγει έναν κατάλογο θεμάτων προς προβληματισμό.

Ανεπιφύλακτα προτείνεται. Σπεύσατε.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το Γκρότλιν
Τίτλος πρωτοτύπου: The Grotlyn
Συγγραφέας: Μπέντζι Ντέιβις
Εικονογράφηση: Μπέντζι Ντέιβις
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος, Φεβρουάριος 2018
Διάβασε: Απόσπασμα
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 23 Χ 30,5
ISBN: 978-960-572-203-6