More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο Γυρινάκι, του Μπέντζι Ντέιβις

    Το Γυρινάκι, του Μπέντζι Ντέιβις

    Ήταν σχεδόν βάτραχος. Ήταν το Γυρινάκι και ήταν καταφανώς το πιο μικρό από τα γυρινοαδερφάκια του στην απέρνατη…. μια σταλιά λίμνη. Η ουρά του κουνιέται αργά, μένει πίσω από τα υπόλοιπα και του κρεμάνε και μια απειλή πάνω από το κεφάλι: “Κάνε γρήγορα. Αλλιώς θα σε φάει ο Μπούφλας”, ένας γκρίζος ψαρούκλας που έψαχνε στα σκοτάδια το γεύμα του.

    Οι γυρίνοι μεγάλωσαν, έβγαλαν ποδαράκια και εκτινάσσονταν εύκολα μακριά. Όλοι εκτός από το γυρινάκι. Μέχρι που έμεινε ο μόνος γυρίνος εκεί κάτω. Και κάποτε η απευκταία συνάντηση με τον Μπούφλα έγινε πραγματικότητα. Το γυρινάκι κολύμπησε τόσο γρήγορα όσο ποτέ. Και τότε…σταματούν τα spoiler μου…

    Το συνεχές άγχος “εγώ πότε θα μεγαλώσω” αλλά και το περιστασιακό “γιατί είμαι κοντός/μικρόσωμος”, παίρνουν από το χέρι τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, την προσπάθεια κατάκτησης των αναμενόμενων για το είδος προσόντων και δημιουργούν μια άκρως ρεαλιστική, τρυφερή, συγκινητική και ιδιαιτέρως ατμοσφαιρική, εκεί στο βυθό της θάλασσας, ιστορία που υπογράφει ένας από τους μάγους της εποχής, ο Μπέντζι Ντέιβις, ο βραβευμένος δημιουργός των βιβλίων Ο Νόι και η φάλαινα, Το νησί του παππού, Το Γκρότλιν και της σειράς του Αρκουδάκου.

    Αυτός ο διαφορετικός ρυθμός ανάπτυξης που πανικοβάλλει και τον άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και την οικογένειά του, αποτελεί πλέον λυμένο ζήτημα. Υπάρχει ένα σαφές άνοιγμα στις ηλικίες όπου προσδοκάται η κατάκτηση μιας βασικής δεξιότητας και είναι σαφές ότι ορισμένα παιδιά σκαλώνουν περισσότερο σε κάποιες περιόδους ή κατά την απόκτηση ή ικανοποιητική επανάληψη κάποιας δεξιότητας. Αυτό δεν συνιστά επ’ουδενί λόγο ανησυχίας. Συγκινητική είναι η συνεχής προσπάθεια του μικρού γυρίνου να ακολουθήσει τους υπολοίπους, η μη εγκατάλειψη και η αγωνιώδης προσπάθεια μπροστά στον κίνδυνο που τελικά λειτουργεί σαν ο καθοριστικός παράγοντας που οδηγεί στη λύση.

    Πέρα από του συμβολισμούς που μπορούμε να εντοπίζουμε εμείς, και μόνο ως μια καλοφτιαγμένη ιστορία φυσικής εξέλιξης των συμπαθών γυρίνων, είναι υπεραρκετή για να την απολαύσετε.

    Για την εικονογράφηση του Ντέιβις δεν ξέρω αν έχω να πω κάτι πρωτότυπο. Αυτή η εναλλαγή από την αφαιρετικότητα στην λεπτομέρεια, από το φως της επιφάνειας στη σκοτεινιά του βυθού, από τον μοναδικό δρόμο του μικρού γυρίνου στην παρέα των αδερφών του, αλλά και αυτά τα δύο ΕΞΟΧΑ εσώφυλλα που όμοια τους σπάνια θα συναντήσετε, συνθέτουν το εικαστικό παραλήρημα ενός μεγάλου δημιουργού.

    Μετάφραση Αντώνης Παπαθεοδούλου. Εκδόσεις Ίκαρος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Γυρινάκι
    Τίτλος: Tad
    Συγγραφέας: Μπέντζι Ντέιβις
    Εικονογράφηση: Μπέντζι Ντέιβις
    Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Στοιχειοθεσία-προσαρμογή: Ευτυχία Λιάπη
    Εκδόσεις: Ίκαρος, Σεπτέμβριος 2019
    Επιμέλεια-διορθώσεις: Μαρία Ζουράρη
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 26 Χ 26,5
    ISBN: 978-960-572-292-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular