Το δέντρο με τα ψέματα, των Μ. Αγγελίδου και Ι. Σαμαρτζή

0
2055

Τίτλος: Το δέντρο με τα ψέματα
Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2008
Σειρά: Πετάει-πετάει
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-412-824-2

Αγόρασέ το

to-dentro-me-ta-psemata_coverΤα παλιά τα χρόνια ο κόσμος δεν υπήρχε στ’ αλήθεια, γι’ αυτό ο καθένας τον φανταζόταν όπως ήθελε. Άλλος τον φανταζόταν απέραντο, άλλος στενόμακρο, άλλος τετράγωνο. Ένας παππούς τον φανταζόταν σα σύννεφο. Τρία παιδιά τον έβλεπαν σαν κουτί κλειστό και κάθε μέρα τον άνοιγε ένας από τους τρεις και έλεγε στους άλλους τι είχε δει μέσα. Μια αλεπού τον φανταζόταν σαν αβγό κι ένας γίγαντας μια σταλιά, σαν ένα δωμάτιο. Α! Κι ένας νάνος πίστευε πως ο κόσμος ήταν ατελείωτος.

Υπήρχε όμως κι ένα κοριτσάκι που έχοντας πυρετό μια μέρα, δεν πήγε στο σχολείο και κάθισε και τον φαντάστηκε κι εκείνη. Και τον φαντάστηκε σαν ένα πελώριο δέντρο με σκαλάκια χαραγμένα στον κορμό για να ανεβαίνουν οι άνθρωποι και αντί για καρπούς ή φρούτα έβγαζε… ψέματα! Ναι, ψέματα που μάλιστα έμοιαζαν με μήλα. Κάποια μένουν για πάντα μικρά. Τα περισσότερα όμως μεγαλώνουν και γίνονται μήλα κανονικά ή και πιο μεγάλα, σαν κυδώνια ή και πεπόνια. Τα μήλα-ψέματα είναι περιζήτητα και το κοριτσάκι γίνεται πάμπλουτο. Μα δε σταματά να σκέφτεται. Για τα μήλα-ψέματα και για τα μικρά κουκουτσάκια που κρύβει το καθένα στο κέντρο του, στην καρδιά του και το κοριτσάκι τα ονόμασε “αλήθειες”. Γιατί έτσι είναι ο κόσμος από παλιά. Κυνηγά τα ψέματα, γιατί η αλήθεια είναι πικρή για να τη φας. Αναρωτήσου όμως: όταν θες να φυτέψεις, τι φυτεύεις;

Η Μαρία Αγγελίδου κεντάει σε 500 λέξεις ένα παραμύθι που μοιάζει με λαϊκό μύθο, σαν κι εκείνες τις ιστορίες που ταξίδευαν για αιώνες από στόμα σε στόμα και με τις σχετικές παραφθορές έφταναν στην σύγχρονη εποχή το ίδιο γοητευτικά με το αρχικό τους πρότυπο. Γλώσσα βουτηγμένη στην ομορφιά της απλότητας, προτάσεις κοφτές κι εικόνες λεκτικές περισσότερες. Μια ποιητικά δοσμένη ιστορία για το ψέμα που πάντοτε γυαλίζει περισσότερο, που συναρπάζει τα πλήθη αλλά δε γονιμοποιεί. Και την αλήθεια που πάντοτε κρυμμένη και μικρή πίσω ή μέσα σ’ έμα ψέμα, πρέπει να ψάξεις καλά για να την ανακαλύψεις κι ίσως πικραθείς αν τη δοκιμάσεις. Μα αν τη φυτέψεις, ο σπόρος της θα δώσει πολλά περισσότερα και σε σένα και στον κόσμο.

Δεν είναι πολλά τα παραμύθια που κάνουν αυτό ακριβώς που καταφέρνει “Το δέντρο με τα ψέματα”. Την ίδια στιγμή που δε σε διδάσκει, σου εγκιβωτίζει στην ιστορία έναν βασικό προβληματισμό που θα σε βάλει να σκεφτείς και να βρεις εσύ αυτό που μπορείς να σκεφτείς. Την ίδια ώρα απουσιάζουν τσιτάτα του στυλ “το κακό ψέμα”, “η καλή αλήθεια”, “πρέπει να λέμε το ένα…”, “πρέπει να αποφεύγουμε το άλλο”.

Η Ίριδα Σαμαρτζή εικονογραφεί παίρνοντας την πραγματικότητα του κειμένου, εντάσσοντας στη βραχεία του φόρμα τα δικά της μικρά εικαστικά υπονοούμενα. Με εκείνους τους μοναδικούς συνταιριασμούς στα χρώματα που συνηθίζει και τις μορφές της που τόσο διαφέρουν, φτιάχνει ένα δικό της έργο που θα μπορούσε να υποτιτλιστεί αυτόνομα και να δώσει μια νέα καταπληκτική ιστορία που σε άλλες πτυχές θα ταυτιζόταν με το κείμενο της Μαρίας Αγγελίδου και σε άλλες θα βημάτιζε τη δική του στράτα.

Πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Προτείνεται με θέρμη.

Παίζοντας αλήθεια ή ψέματα
Στις πρωινές αναφορές κάθε μέρα στην τάξη έρχεται κάποια στιγμή και η σειρά του καιρού. Ο πίνακάς μας είναι λευκός μαγνητικός. Έτσι τα παιδιά κάθε μέρα έχουν να αντικαταστήσουν (αν χρειάζεται) το σύμβολο του καιρού καθώς και τη λέξη που το περιγράφει (ήλιος, βροχή κτλ). Επειδή όμως έχουμε και έναν μίνι μετεωρολογικό σταθμό που καταγράφει θερμοκρασία εντός και εκτός κτιρίου, δείχνει τον καιρό κτλ, δύο παιδιά κάθε πρωί αναλαμβάνουν να κοιτάξουν τον ουρανό αλλά και το ταμπλό του μετεωρολογικού σταθμού και να πουν στους υπόλοιπους τι καιρό έχουμε σήμερα. Είναι οι μετεωρολόγοι της ημέρας.

Όταν λοιπόν τους δείχνω τις καρτέλες του καιρού για να μου πουν ποια είναι η σωστή, γίνεται ο κακός χαμός. Δείχνω σύννεφα με βροχή. “Όχι”, μου λένε πεισματικά. “Βρε τι όχι;”, τους λέω. “Κοιτάξτε έξω βρέχει κατααρακτωδώς, κοίτα ένας άνθρωπος με ομπρέλα σας χαιρετάει, φοράει γαλότσες”. Κοιτάνε. Χτυπιούνται και γελάνε. “ΟΧΙ”, φωνάζουν, “έχει ήλιο.”

“Ωραία”, λέω. “Να ο ήλιος” και τους δείχνω την καρτέλα με το χιόνι. “Όχι! Αυτό είναι χιόνι. Θέλουμε τον ήλιο”. Το συνεχίζω. “Βρε ποιον ήλιο. Έξω χιονίζει. Είναι Χριστούγεννα. Να ο Αϊ-Βασίλης. Χο, χο, χοοο”. Αυτό γίνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε μέρα. Αυτά τα ψέματα τα γοητεύουν.

“Το δέντρο με τα ψέματα”. Τι θα γινόταν αλήθεια αν φτιάχναμε εμείς το πιο πειστικό ψέμα; Ζωγραφίστε (ή εκτυπώστε το παρακάτω) το περίγραμμα ενός μήλου στο μέγεθος που σας ικανοποιεί (ίσως λίγο μεγαλύτερο από ένα πραγματικό μήλο). Δώστε στα παιδιά να ζωγραφίσουν στο μήλο μια αλήθεια ή ένα ψέμα. Που είπαν, που τους είπαν, που θα μας πουν.

Όταν ολοκληρωθεί η “άσκηση”, παίζουμε “Αλήθεια ή ψέματα”. Κάθε παιδί μας λέει τι ζωγράφισε χωρίς να μας αποκαλύψει αν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα, αν το ‘χει ζήσει ή το ‘χει απλά φανταστεί. Αν το πρώτο παιδί που θα κληθεί να μαντέψει, βρει αν είναι αλήθεια ή ψέμα, τότε μπορεί να ζητήσει από το παιδί που ζωγράφισε να περάσει μια μικρή δοκιμασία (μια τούμπα, μια γκριμάτσα, ένα ζώο κτλ). Όταν τελειώσει κι αυτή η διασκέδαση, μπορείτε να τα κρεμάσετε όλα σε ένα δέντρο, στη δική σας μηλιά. Το δικό σας δέντρο με τα ψέματα μα και τις… αλήθειες. Πώς φτιάχνουμε δέντρο; Με πολλούς τρόπους. Οι δικοί μου αγαπημένοι (τρόποι) είναι δυο: από κούτες σούπερ μάρκετ και από κομμάτια παζλ που πλέον δεν παίζονται (λόγω χαμένων κομματιών).

apple_white

 

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

aggelidoumaria1Η Μαρία Αγγελίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1957. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα και  συνέχισε τις σπουδές της στη Ζυρίχη. Διορίστηκε φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση αλλά παραιτήθηκε από τη θέση της εκπαιδευτικού για να ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη, τη λογοτεχνική μετάφραση και τη συγγραφή. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί τρεις φορές από της Εταιρεία Μεταφραστών και τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία που έχει μεταφράσει είναι περίπου 1000,πολλά εκ των οποίων απευθύνονται στο παιδικό αναγνωστικό κοινό. Ως συγγραφέας μπορεί να καμαρώνει ότι έχει συγγράψει τα περισσότερα και πραγματικά αξιόλογα ιστορικά παραμύθια, τα οποία μάλιστα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. Το 2007 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο παιδικού βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ελληνική Μυθολογία, Πως ξεκίνησε ο κόσμος των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Το 2012 βραβεύτηκε από το περιοδικό Διαβάζω με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα των Εκδόσεων Αερόστατο. Ένα χρόνο μετά ο Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου την βράβευσε με το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε ο Πόλεμος και το 2014 τις απένειμε το ίδιο βραβείο για το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, των Εκδόσεων Μεταίχμιο. Το 2014 το βιβλίο της Ιστορίες που τις είπε η Θάλασσα, των Εκδόσεων Μεταίχμιο απέσπασε το Κρατικό βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. Φέτος το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου Ιστορίες που της είπε ο δρόμος περιλαμβάνεται στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων.
Η Μαρία Αγγελίδου διετέλεσε πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Μεταφραστών καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Εργογραφία:
Οι άνθρωποι που δεν έβλεπαν όνειρα, Εκδόσεις Πατάκη, 2005
Το τετράδιο με τις συμπτώσεις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2005
Ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2006
Ελληνική μυθολογία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2007
Το τετράδιο με τους ορισμούς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2008
Οι άνθρωποι που έκλεψαν τα γράμματα από τους θεούς, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
Οι άνθρωποι που δεν εννοούσαν να πεθάνουν, Εκδόσεις Πατάκη, 2009
Το βιβλίο των αυτοκρατόρων, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010
Το βιβλίο των πειρατών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011
Μύρτις, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2011
Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο, 2011
Mirtis, Παρισιάνου Α.Ε., 2011
Myrtis, Παρισιάνου Α.Ε., 2011
Ιστορίες που τις είπε η Πέτρα, Αερόστατο, 2011

Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο, 2012
Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο, 2012
Η τρίτη μάγισσα, Μεταίχμιο, 2012
Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο, 2013
Ιστορίες που τις είπε η αγορά, Μεταίχμιο, 2013

Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο, 2014
Η αρπαγή του Κέρβερου, Μεταίχμιο (2015)     
Η ζώνη της Ιππολύτης, Μεταίχμιο (2015)     

Τα βόδια του Γηρυόνη, Μεταίχμιο (2015)     
Τα μήλα των Εσπερίδων, Μεταίχμιο (2015)   
Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Κόκκινο, Μεταίχμιο (2016)    
Το Βυζάντιο σε έξι χρώματα: Χρυσό, Μεταίχμιο (2016)  
Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)

Ο ταύρος της Κρήτης, Μεταίχμιο (2017)
Οι στυμφαλίδες όρνιθες, Μεταίχμιο (2017)
Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Ταξίδια στη μυθολογία: Κατορθώματα και θαύματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Καράβια που δεν φοβήθηκαν, Ίκαρος, 2014
Καράβια που ταξίδεψαν τη φαντασία, Ίκαρος, 2014
Νεκροταφεία καραβιών, Μεταίχμιο, 2014
Σύγχρονο γερμανο-ελληνικό και ελληνο-γερμανικό λεξικό, Ελληνοεκδοτική, 2001

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic design και στο Interior Design κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή (Σκηνογραφία, Product Design, Αρχιτεκτονική Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, 2001/6). Από το 2003 διδάσκει σε παιδιά δυο πράγματα που αγαπά πολύ, ζωγραφική και κατασκευές, σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (νηπιαγωγείο, δημοτικό). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Βραβεύτηκε ως εικονογράφος το 2006 (“Από την καλή και από την ανάποδη”) και το 2008 (“Το ξύπνημα των κούκων”) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς κι από τα ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου “Το δέντρο που είχε φτερά” (2011). Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για το βιβλίο “Το Παλιόπαιδο” (2014).
Δεν αγαπά το facebook και τα social media, αγαπά ακόμα το τηλέφωνο και το e-mail, φαίνεται στο βλέμμα της ότι αγαπά όσα καταπιάνεται. Κι αν φοβάται η ίδια ότι δεν έχει προσωπικό στυλ στην εικονογράφηση, τα βιβλία που ζωγραφίζει ξεχωρίζουν για τις μοναδικές συνθέσεις και αντιθέσεις των αποχρώσεων που επιλέγει, τις διεισδυτικές λεπτομέρεις που λειτουργούν σαν αυτόνομα tips σε κάθε γωνιά των σελίδων ενός βιβλίου της, τα μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα που “ντύνουν” ρούχα, σπίτια, ακόμα και κορμούς δέντρων, αλλά κι ένα ακαθόριστο παιχνίδι που απολαμβάνει με τα μεγέθη των μορφών, τους συσχετισμούς και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Τέλος, εκείνη η ατελείωτη αγάπη της για τα σπίτια, το μικρόκοσμό τους (μας την ομολόγησε και στη συνέντευξή της) αλλά και όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν μέσα τους. Τα ξεχωριστά χέρια κι ο “ανάποδος” νους της Ίριδας Σαμαρτζή έχουν φτιάξει αρκετά. Γνωρίστε τα.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Σπυροπούλου, Ζωή Θ., σχολική σύμβουλος, Ο γαλετζάς, Ταξιδευτής (2004)
Κανακάρη, Άννα, Ο Μαντίνος στην Ονειρούπολη, Διήγηση (2004)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Από την καλή κι από την ανάποδη, Ταξιδευτής (2005)
Κανακάρη, Άννα, Το ονειρεμένο ταξίδι του Μαντίνου, Διήγηση  (2005)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Μια βόλτα στο κέντρο λαϊκής τέχνης και παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, Ταξιδευτής (2006)
Βασιλείου, Λέττα, Ο αστερίας των Χριστουγέννων, Κέδρος (2006)
Μπάκα – Ματιάτου, Κατερίνα, Σε μια σκηνή θεάτρου όπου όλα είναι μαγικά, Κέδρος  (2006)

Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Το ξύπνημα των κούκων, Ταξιδευτής (2007)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ένα δελφίνι στο σαλόνι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Καπούτση, Σύρμω, Ένα μαύρο βότσαλο που το έλεγαν Μαυρίκιο, Διάπλαση  (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Η αλεπού και ο σπουργίτης, Διάπλαση  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Η χαμένη Αλφαβήτα, Στρατής  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ηλεκτρικές ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Σβορώνου, Ελένη, Ιστορίες για τα… σκουπίδια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Θεοδωράκη, Μάρω, Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει!, Διάπλαση  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Πίσω στο δάσος μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Κυρίτση, Ιωάννα, Τα Χριστούγεννα της Μάχης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)

Αγγελίδου, Μαρία, Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουλάκη, Έρα, Το Ναι-Όχι. Στη χώρα των διαπραγματεύσεων, Κέδρος  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Το νησί των αριθμών, Στρατής  (2008)

Κοντολέων, Μάνος, Το πρώτο λουλούδι, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)
Henry, O., 1862-1910, Το τελευταίο φύλλο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουρίκη, Κατερίνα, Γίνομαι καλύτερος… με παραμύθια που σκίζουν!, Διάπλαση (2009)
Σέργη, Γιάννα Β., Ο Ζηλ το ξωτικό της αδερφικής αντιζηλίας, Διάπλαση (2009)
Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Πετώντας ως την Ομπρελοχώρα, Διάπλαση (2009)

Σβορώνου, Ελένη, Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Φλώρου, Αγγελική, Κέλη η μικρή σφήκα, Τετράγωνο  (2010)

Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2010)
Δαρλάση, Αγγελική, Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010, ανατύπωση, 2015)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Τραγουδώ κλασικά παραμύθια, Διάπλαση  (2010)
Σέργη, Γιάννα Β., Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, Διάπλαση (2010)
Μερτζάνη, Άννα, Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;, Απόπειρα (2011)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Μα ποιος τα κάνει όλα σωστά;, Διάπλαση (2011)
Κάντζου, Νίκη, Ο ντετέκτιβ της τέχνης, Δίπτυχο (2011)

Αγγελίδου, Μαρία, Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο (2011)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης,
Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Το ζωντανό ρομπότ, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η αυτοεκτίμηση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Βάρβογλη, Λίζα, Η Εύη και ο κύκλος της ζωής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η ντροπή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο (2012)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο (2012)
Μιχαήλ, Σύρμω, Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;, Μεταίχμιο (2012)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο (2012)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Τσίτας, Μάκης,
Αχ, αυτοί οι γονείς, Ψυχογιός (2013)
Μάστορη, Βούλα, Γιαγιά στο ψυγείο, Ψυχογιός (2013)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο (2013)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο και Μανολίτο, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)
Μιχαήλ, Γιούλα, Τιριμπιμπίμ ο ιππότης των χρωμάτων, Διάπλαση (2013)

Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το μαγικό βιολί, Καλέντης (2013)
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Ανάποδα, Ίκαρος (2014)
Σωτηροπούλου, Λίνα, Εγώ και η αδερφή μου, Μεταίχμιο (2014)
Μπακογεώργου, Ελένη, Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Τα παραμύθια της μουσικής, Εκδόσεις Πατάκη (2014)

Δαρλάση, Αγγελική, Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Μουρίκη, Κατερίνα, Κυρίτσι-Τζιώτη, Ι,
Ερωτόκριτος, Διάπλαση (2015) 
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)   
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Αγάπη ως τον ουρανό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)   
 
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Απέναντι, Ίκαρος (2015)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο Μανολίτο και… Μανουήλ, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη,
Ο θησαυρός της Εβίτας, Καλέντης (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ροβήρος ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Πιπίνη, Αργυρώ, Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ένα τελευταίο γράμμα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ο ταύρος της Κρήτης, Μεταίχμιο (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Οι στυμφαλίδες όρνιθες, Μεταίχμιο (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Κατορθώματα και θαύματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)