Το δέντρο που είχε φτερά, της Αγγελικής Δαρλάση

1
1997

Τίτλος: Το δέντρο που είχε φτερά
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2010
ISBN: 978-960-484-102-8

Αγόρασέ το

dentro_darlasi_featΚάποτε ήταν ένας κάμπος. Πράσινος. Μεγάλος ως εκεί που φτάνει το μάτι σου. Και στη μέση του ακριβώς, ολομόναχο, ένα όμορφο δέντρο με γερό κορμό, δυνατό κλαδιά, πυκνό πράσινο φύλλωμα. Περιστασιακές συντροφιές, διασπούσαν για λίγο τη μοναχική ζωή του: πεταλούδες, σκουλήκια, αέρας, πουλιά. Έτσι περνούσε ο καιρός κι έτσι ο καιρός περνούσε. Μέχρι την ημέρα που κάθισε στα κλαδιά του ένα νεογέννητο πουλί. Κι άρχισαν να μιλούν. Κι αφού το δέντρο δε μπορούσε να περπατήσει, γεμίζοντας θλίψη του πουλί με αυτήν του την…”αδυναμία”, το πουλί αποφάσισε να το ταξιδέψει με το δικό του τρόπο. Θα πετούσε μακριά κι ο,τι έβλεπε θα ερχόταν καθημερινά να του το διηγηθεί.

Δεν άρεσε και τόσο πολύ αυτή η ιδέα στο μοναχικό δέντρο. Μα στην πορεία το δέχτηκε και λίγο καιρό μετά τ’ αποζητούσε. Ο κόσμος άρχισε να γίνεται δικός του μέσα από τα μάτια του πουλιού. Μα ήρθε το φθινόπωρο. Και το φθινόπωρο τα πουλιά φεύγουν. Και το πουλί χάθηκε. Μα όχι για πολύ. Φάνηκε κάποτε, πληγωμένο και ταλαιπωρημένο, γιατί το δρόμο των πουλιών δεν πήρε. Το δέντρο το πήρε κοντά του. Όση αγάπη είχε του τη χάρισε.

Ο χρόνος κυλούσε. Γιατί έτσι έχει μάθει να κάνει. Φθινόπωρα, χειμώνες, άνοιξες, καλοκαίρια. Το πουλί ερχόταν κι έφευγε. Η αγάπη κι η φιλία δυνάμωναν. Μέχρι που εκείνη η αρχική απορία του πουλιού (“δηλαδή δεν έχεις φύγει ποτέ από δω;”), ήρθε η ώρα, η μοίρα, όπως θες πες το, να γίνει πράξη και το δέντρο να κάνει ένα υπέροχο και απρόσμενο ταξίδι που δε θα υπολόγιζες πως μπορεί δέντρο να κάνει. “Βαθιές ρίζες να ριζώσεις, δυνατά φτερά για πετάς”. Γιατί έτσι περνάει ο καιρός. Κι έτσι ο καιρός περνάει όμορφα.

Οι ετερόκλητες φιλίες έχουν αγκαλιαστεί πολλές φορές από τους συγγραφείς. Η μοναχικότητα κι η αναζήτηση της φιλίας επίσης. Όμως τούτη εδώ η ιστορία, ιστορία φιλίας και αγάπης, είναι από τις πιο καλοφτιαγμένες που διάβασα. Δεν είναι το υπέροχα ανατρεπτικό τέλος του. Ποτέ το τέλος δε μπορεί να καθορίσει ολάκερο το βιβλίο. Είναι η γλυκύτητα της ιστορίας, που σε κάνει να νιώθεις πως η αγάπη είναι ο μοναδικός προορισμός στη γη ετούτη. “Ο καλός ταξιδευτής δεν έχει καμία πρόθεση να φτάσει κάπου”, είχε πει ο Λάο Τσε. Το πουλί ίσως δεν εμπίπτει σ’ αυτό καθώς τα δρομολόγιά του μοιάζουν προκαθορισμένα. Μα ξεπερνά τον εαυτό του ταξιδεύοντας μέσα από εικόνες και λόγια κάποιον που σταδιακά αγάπησε.

Το δέντρο από την άλλη, ναι, δεν έχει προορισμό ταξιδευτή. Βιώνει την αγάπη με ένταση ριζωμένη στο χώμα, περασμένη στα φυλλώματά του. Τη βιώνει με όλο του το είναι. Αυτή η ανιδιοτελής ανταποδοτικότητα της αγάπης κάνει μια μεγάλη γιορτή μες το βιβλίο. Κι από την ποιητική της διάθεση, βγαίνουν οι λέξεις που γυρεύουν τις όμορφες ψυχές κι υπάρξεις του κόσμου ετούτου. Θυμήθηκα κάτι που διάβασα πρόσφατα από το Νίκο Καρούζο που μιλούσε για “μεταξωτούς ανθρώπους” περιγράφοντας το είδος εκείνο του ανθρώπου που δεν νοιάζεται για την υπεροχή ή την επίδειξη, που δεν αποζητά θριάμβους ή τσαμπουκάδες, που με ευγένεια φυσική και λεπτούς τρόπους βιώνει κάθε πτυχή της, όμορφης έτσι κι αλλιώς, ζωή του. Το δέντρο και το πουλί είναι μεταξωτές υπάρξεις.

Συνεπικουρείται η ιστορία από την πολύ ξεχωριστή δουλειά της Ίριδας Σαμαρτζή που παίζει με τα χρώματα, τις εποχές και τις σκιές κομψοτεχνώντας πλάι στις λέξεις της Α. Δαρλάση. Το δέντρο στις διάφορες εκδοχές του είναι πραγματικό κομψοτέχνημα. Τα φυλλώματά του, οι ρίζες που διαχέονται κάτω από το έδαφος (και τις βλέπεις), οι σκιάσεις του κάτω από το φεγγαρόφως, το γυμνό σώμα του με τα πουλιά το χειμώνα, όλα είναι τόσο λεπτομερώς επιμελημένα που θα σας ταξιδέψουν στην ομορφιά, το πέρασμα των εποχών, το πέρασμα από τη μοναξιά στην αγάπη, το πέρασμα από την ακινησία στην αέναη κίνηση που η τελευταία πάντα μας υποβάλλει. Προτείνεται.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

***

darlasiaggeliki_feat2Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε το 1973 σε ένα γκραν καλοκαίρι όπου έξω ο τζίτζικας έσκαγε και ο μέρμηγκας δούλευε ακάματος. Στη διασταύρωση αυτή λοιπόν του έξω καρδιά καλλιτέχνη της ζωής και του εργατικού, προνοητικού αχθοφόρου ήρθε στον κόσμο μαζί με την πένα της που πορϊόντος του χρόνου μεταλλάχθηκε σε πληκτρολόγιο. Ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειάς της. Μετά έγινε η πρώτη μαθήτρια στην τάξη, μετά η πρώτη που διόρθωνε εκθέσεις των συμμαθητών της και ακολούθως η πρώτη που έγινε σταρ διορθώνοντας εκθέσεις που οι καθηγητές τις βλέπουν και βγάζουν εξανθήματα ολούθε. Τα σημάδια, οι πρώιμες βραβεύσεις, οι μάντεις της εποχής αλλά κυρίως ο νους της την έταξαν στην πεζογραφία. Διάβαζε πολύ είναι η αλήθεια από αυτή, αλλά οι καθηγητές της είχαν άλλη άποψη: “κόψε βρε παιδί μου να διαβάζεις εξωσχολικά βιβλία. Και προς θεού μη διαβάζεις ποίηση. Όχι ποίηση”. Τους έκανε το χατήρι για λίγους μήνες για να μπει στο πανεπιστήμιο. Αλλά ως εκεί ήταν. Ξανακύλησε με ισχυρότερες δόσεις, με ισχυρότερες θεάτρου και σκηνοθεσίας και άλλα τέτοια.

Ας σοβαρευτούμε λίγο. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας ενώ παράλληλα δούλεψε ως μπαργούμαν, ενδύτρια, βοηθός σκηνοθέτη, επιμελήτρια προγραμμάτων σε θέατρα και δειλά δειλά ξεκίνησε να σκηνοθετεί και να μεταφράζει θεατρικά έργα. Ακολούθως, μεταπτυχιακές σπουδές στις παραστατικές τέχνες στο Λονδίνο, στο The Central School of speech and drama και ακόμα πιο ακολούθως η νόστος του Οδυσσέα στο αίμα και επιστροφή στην πατρίδα. Εργάστηκε ως θεατρολόγος σε σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) κι αργότερα σε ΙΕΚ και ΚΕΕ, ως βοηθός σκηνοθέτη σε θέατρο και κινηματογράφο, ενώ παράλληλα σκηνοθετούσε δικές της παραστάσεις. Κατά καιρούς εργάστηκε ως υπεύθυνη οργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, μουσικών-θεατρικών θεαμάτων και παράλληλα σε μετάφραση, προσαρμογή διαλόγων, σε επιμέλεια ή/και σύνθεση κειμένων (θέατρο, φεστιβάλ, τηλεόραση).

To 1999 συνίδρυσε την Oμάδα θεάματος “Η Άλλη πλευρά” και το 2006 με τον συνθέτη Χρήστο Αλεξόπουλο την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Puzzlemusik.

Στο θέατρο, το πρώτο της έργο “Η μυστική συνταγή της Φραντσέσκα Ντρίμερ” βραβεύτηκε στον 1ο διαγωνισμό συγγραφής για νέους θεατρικούς συγγραφείς (2001).

Το 2004 πήρε την επίσημη βούλα της συγγραφικής τέχνης όταν και εκδόθηκαν οι Ονειροφύλακες (εκδόσεις Πατάκη) που αγαπήθηκε και τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο με πρόεδρο της επιτροπής τότε τον Ευγένιο Τριβιζά. Το 2009 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το “Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο” (Βραβείο παιδικού βιβλίου για μεγάλα παιδιά και νέους 2010 – Κρατικό βραβείο για τη θεατρική εκδοχή του) ενώ ακολούθησαν το μαγικό “Δέντρο που είχε φτερά” από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, τα μυθιστορήματα “Με λένε Σύννεφο” και “Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων” από τις εκδόσεις Πατάκη ενώ πριν λίγους μήνες ήρθε το υπέροχο “Παλιόπαιδο” που κάτι μας λέει ότι θα το δούμε στα υποψήφια στα φετινά βραβεία.

Η Αγγελική Δαρλάση είναι μια από τις κορυφαίες συγγραφείς της τελευταίας 10ετίας. Και συνεχίζει θέλοντας να αφήσει το δικό της χνάρι στην ελληνική πεζογραφία. Ήταν το όνειρό της από μικρή άλλωστε. Τότε που ο τζίτζικας έσκαγε αλλά τραγουδούσε όπως κι ο σύζυγος της και ο μέρμηγκας δούλευε ακατάπαυστα. Εκείνος τα ψίχουλά του κι η Α. Δαρλάση τις λέξεις της.

Βιβλία
Ονειροφύλακες, Εκδόσεις Πατάκη (2004)
Τότε που κρύψαμε έναν άγγελο, Εκδόσεις Πατάκη (2009)
Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010)
Με λένε… Σύννεφο, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Όταν έφυγαν τ' αγάλματα, Εκδόσεις Μεταίχμιο (2015)
Η ξύπνια βασιλοπούλα, Εκδόσεις Μεταίχμιο (2016)

***

Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

irida_samartzi1Η Ίρις Σαμαρτζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής Βακαλό με υποτροφία στο Interior Design. Έχει κάνει δύο Bachelor of Arts στο Graphic design και στο Interior Design κι έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στη δραματική τέχνη στην εκπαίδευση και στη θεατρική αγωγή. Συνεργάστηκε με τη Σχολή Βακαλό ως βοηθός καθηγητή (Σκηνογραφία, Product Design, Αρχιτεκτονική Διαμόρφωση Εσωτερικών Χώρων, 2001/6). Από το 2003 διδάσκει σε παιδιά δυο πράγματα που αγαπά πολύ, ζωγραφική και κατασκευές, σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο (νηπιαγωγείο, δημοτικό). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα. Από το 2004 συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Βραβεύτηκε ως εικονογράφος το 2006 (“Από την καλή και από την ανάποδη”) και το 2008 (“Το ξύπνημα των κούκων”) από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου καθώς κι από τα ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου “Το δέντρο που είχε φτερά” (2011). Κέρδισε το Κρατικό Βραβείο 2012 για το βιβλίο “Οι καλοί και οι κακοί πειρατές” του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για το βιβλίο “Το Παλιόπαιδο” (2014).
Δεν αγαπά το facebook και τα social media, αγαπά ακόμα το τηλέφωνο και το e-mail, φαίνεται στο βλέμμα της ότι αγαπά όσα καταπιάνεται. Κι αν φοβάται η ίδια ότι δεν έχει προσωπικό στυλ στην εικονογράφηση, τα βιβλία που ζωγραφίζει ξεχωρίζουν για τις μοναδικές συνθέσεις και αντιθέσεις των αποχρώσεων που επιλέγει, τις διεισδυτικές λεπτομέρεις που λειτουργούν σαν αυτόνομα tips σε κάθε γωνιά των σελίδων ενός βιβλίου της, τα μοτίβα και τα γεωμετρικά σχήματα που “ντύνουν” ρούχα, σπίτια, ακόμα και κορμούς δέντρων, αλλά κι ένα ακαθόριστο παιχνίδι που απολαμβάνει με τα μεγέθη των μορφών, τους συσχετισμούς και τις αποστάσεις μεταξύ τους. Τέλος, εκείνη η ατελείωτη αγάπη της για τα σπίτια, το μικρόκοσμό τους (μας την ομολόγησε και στη συνέντευξή της) αλλά και όσα συμβαίνουν ή μπορεί να συμβούν μέσα τους. Τα ξεχωριστά χέρια κι ο “ανάποδος” νους της Ίριδας Σαμαρτζή έχουν φτιάξει αρκετά. Γνωρίστε τα.

Τα βιβλία που εικονογράφησε
Σπυροπούλου, Ζωή Θ., σχολική σύμβουλος, Ο γαλετζάς, Ταξιδευτής (2004)
Κανακάρη, Άννα, Ο Μαντίνος στην Ονειρούπολη, Διήγηση (2004)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Από την καλή κι από την ανάποδη, Ταξιδευτής (2005)
Κανακάρη, Άννα, Το ονειρεμένο ταξίδι του Μαντίνου, Διήγηση  (2005)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Μια βόλτα στο κέντρο λαϊκής τέχνης και παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, Ταξιδευτής (2006)
Βασιλείου, Λέττα, Ο αστερίας των Χριστουγέννων, Κέδρος (2006)
Μπάκα – Ματιάτου, Κατερίνα, Σε μια σκηνή θεάτρου όπου όλα είναι μαγικά, Κέδρος  (2006)

Ηλιόπουλος, Βαγγέλης Δ., Μαριάννα, το κορίτσι που πετάει, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
Σφακιανοπούλου, Μάρω, Το ξύπνημα των κούκων, Ταξιδευτής (2007)
Συλλογικό έργο, 12 δώρα για τα Χριστούγεννα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ένα δελφίνι στο σαλόνι μας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Καπούτση, Σύρμω, Ένα μαύρο βότσαλο που το έλεγαν Μαυρίκιο, Διάπλαση  (2008)
Καραΐσκου, Χρυσάνθη, Η αλεπού και ο σπουργίτης, Διάπλαση  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Η χαμένη Αλφαβήτα, Στρατής  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Ηλεκτρικές ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2008)
Σβορώνου, Ελένη, Ιστορίες για τα… σκουπίδια, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Θεοδωράκη, Μάρω, Μελομακάρονα και κουραμπιέδες εν δράσει!, Διάπλαση  (2008)

Σβορώνου, Ελένη, Πίσω στο δάσος μου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Κυρίτση, Ιωάννα, Τα Χριστούγεννα της Μάχης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)

Αγγελίδου, Μαρία, Το δέντρο με τα ψέματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουλάκη, Έρα, Το Ναι-Όχι. Στη χώρα των διαπραγματεύσεων, Κέδρος  (2008)
Τσάμπρα, Φωτεινή, Το νησί των αριθμών, Στρατής  (2008)

Κοντολέων, Μάνος, Το πρώτο λουλούδι, Εκδόσεις Πατάκη  (2008)
Henry, O., 1862-1910, Το τελευταίο φύλλο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2008)
Μουρίκη, Κατερίνα, Γίνομαι καλύτερος… με παραμύθια που σκίζουν!, Διάπλαση (2009)
Σέργη, Γιάννα Β., Ο Ζηλ το ξωτικό της αδερφικής αντιζηλίας, Διάπλαση (2009)
Αλεξοπούλου – Πετράκη, Φραντζέσκα, Ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2009)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Πετώντας ως την Ομπρελοχώρα, Διάπλαση (2009)

Σβορώνου, Ελένη, Ημερολόγιο οικολογικής νοημοσύνης 2011, Δίπτυχο (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Περρής, Βαγγέλης, Ημερολόγιο τηλεοπτικής σοφίας 2011, Διάπλαση  (2010)
Φλώρου, Αγγελική, Κέλη η μικρή σφήκα, Τετράγωνο  (2010)

Ρουσάκη – Βίλλα, Μαρία, Τα γράμματα χορεύουν, Εκδόσεις Παπαδόπουλος  (2010)
Δαρλάση, Αγγελική, Το δέντρο που είχε φτερά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2010, ανατύπωση, 2015)
Τσαρούχας, Πασχάλης, Τραγουδώ κλασικά παραμύθια, Διάπλαση  (2010)
Σέργη, Γιάννα Β., Τραγουδώ τις εποχές και τους μήνες, Διάπλαση (2010)
Μερτζάνη, Άννα, Έχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;, Απόπειρα (2011)
Γεωργιάδη, Σγουρή Β., Μα ποιος τα κάνει όλα σωστά;, Διάπλαση (2011)
Κάντζου, Νίκη, Ο ντετέκτιβ της τέχνης, Δίπτυχο (2011)

Αγγελίδου, Μαρία, Οδύσσεια, Βιβλιόφωνο (2011)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης,
Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Το ζωντανό ρομπότ, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η αυτοεκτίμηση, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Βάρβογλη, Λίζα, Η Εύη και ο κύκλος της ζωής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Μπουρλιού, Ευαγγελία, Η ντροπή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε η θάλασσα, Μεταίχμιο (2012)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο πόλεμος, Μεταίχμιο (2012)
Μιχαήλ, Σύρμω, Μα πού πήγαν οι νυχτερίδες;, Μεταίχμιο (2012)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο (2012)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2012)
Τσίτας, Μάκης,
Αχ, αυτοί οι γονείς, Ψυχογιός (2013)
Μάστορη, Βούλα, Γιαγιά στο ψυγείο, Ψυχογιός (2013)

Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε ο δρόμος, Μεταίχμιο (2013)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο και Μανολίτο, Εκδόσεις Πατάκη (2013)
Συλλογικό έργο, Ο Μίλτος, η Μίνα, η Ροζαλία, ο Τσε και… η βαλίτσα, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (2013)

Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Οι καλές και οι κακές μάγισσες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2013)
Μιχαήλ, Γιούλα, Τιριμπιμπίμ ο ιππότης των χρωμάτων, Διάπλαση (2013)

Γραμματικάκη, Μαριβίτα, Το μαγικό βιολί, Καλέντης (2013)
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Ανάποδα, Ίκαρος (2014)
Σωτηροπούλου, Λίνα, Εγώ και η αδερφή μου, Μεταίχμιο (2014)
Μπακογεώργου, Ελένη, Ιστορίες από έναν κόσμο που δεν καταστράφηκε, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Αγγελίδου, Μαρία, Ιστορίες που τις είπε το φως, Μεταίχμιο (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες ή ποιος είναι ο πιο πλούσιος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)
Λαμπρέλλη, Ευαγγελία, Τα παραμύθια της μουσικής, Εκδόσεις Πατάκη (2014)

Δαρλάση, Αγγελική, Το παλιόπαιδο, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Μουρίκη, Κατερίνα, Κυρίτσι-Τζιώτη, Ι,
Ερωτόκριτος, Διάπλαση (2015) 
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)
Από τη Γη στη Σελήνη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)   
Σακκά – Νικολακοπούλου, Ναννίνα, Αγάπη ως τον ουρανό, Εκδόσεις Πατάκη (2015)   
 
Παπαϊωάννου, Θοδωρής, Απέναντι, Ίκαρος (2015)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Η αρχή του κόσμου, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Κοντολέων, Μάνος, Μανόλο Μανολίτο και… Μανουήλ, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, Εύη,
Ο θησαυρός της Εβίτας, Καλέντης (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ροβήρος ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους θεούς στους ανθρώπους, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
Πιπίνη, Αργυρώ, Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι…, Εκδόσεις Πατάκη (2016)
Παπαθεοδούλου, Αντώνης, Ένα τελευταίο γράμμα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ο ταύρος της Κρήτης, Μεταίχμιο (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Οι στυμφαλίδες όρνιθες, Μεταίχμιο (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Από τους ανθρώπους στους ήρωες, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)
Αγγελίδου, Μαρία, Ταξίδια στη μυθολογία: Κατορθώματα και θαύματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2017)