Το δικό μου αποτύπωμα – Τα Φυλλαράκια της Τέχνης

0
1599

Η περιπέτεια συνεχίζεται στο κάτασπρο εργαστήριο του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι. Ο Σαρδάμ κατά λάθος έχυσε το μελάνι στον πάγκο και ο γάτος αφήνει τι αποτύπωμα του. Τα φιλαράκια μας έδωσαν τη ιδέα να δημιουργήσουμε το δικό μας αποτύπωμα της παλάμης σε λευκό κι έπειτα σε σκούρο χαρτί και να δημιουργήσουμε ζωγραφική με το αποτύπωμα της παλάμης και διαφορετικά χρώματα. Το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τα παιδιά και χρησιμοποίησαν δαχτυλάκια και παλάμες. Για τους πιο τολμηρούς προτείνουμε και πατούσες.

Σίγουρα η τεχνική του τυπώματος με παλάμες θα δώσει πολλές ιδέες στη διάρκεια της χρονιάς για πειραματισμό και δημιουργία. Παρατηρούμε το τύπωμα από το δάχτυλο μας που είναι μοναδικό και στη συνέχεια δοκιμάζουμε όλα τα δαχτυλάκια πάνω στο χαρτί αλλά και ολόκληρη την παλάμη. Η διαδικασία είναι εύκολη και μπορεί να γίνει και με παιδιά μικρότερης ηλικίας.
Το αποτύπωμα αποτελεί σημάδι, εκεί από όπου πέρασε κάποιος και από το οποίο μπορεί να ανακαλυφθεί η ταυτότητα του. Το δάχτυλο του κάθε ανθρώπου έχει ένα μοναδικό ανάγλυφο σχήμα και αποτυπώνεται εύκολα αν πιέσουμε σε σκούρο μελάνι και έπειτα αφήσουμε το αποτύπωμα του σε χαρτί.

Προεκτάσεις -Σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα

– Παρατηρούμε τα δάχτυλα του χεριού μας και αφήνουμε αποτύπωμα σε χαρτί

– Δημιουργούμε το αποτύπωμα της αριστερής και της δεξιάς παλάμης σε διαφορετικό χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε χαρακτηριστικά προσώπου και αποκτούν μορφή.

– Με το αποτύπωμα της παλάμης σε κύκλο δημιουργούμε ένα λουλούδι και στο κέντρο αποτύπωμα από δαχτυλάκια.

– Δοκιμάζουμε με λευκό χρώμα σε σκούρο χαρτόνι και σχηματίζεται ένα περιστέρι καθώς προσθέτουμε ράμφος με το μικρό δαχτυλάκι σε κίτρινη μπογιά στο πλάι και ζωγραφίσουμε με μαύρο μαρκαδόρο μια τελεία για μάτι. Το περιστέρι είναι σύμβολο ειρήνης και κρατά στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς.

– Μαθαίνουμε το τραγούδι "Ο Δαχτυλάκης" από το βιβλίο-cd “Τραγουδώ τα αγαπημένα μου παραμύθια” σε στίχους της Ντίνας Χατζηνικολάου και μουσική-ενορχήστρωση- εκτέλεση του Σταύρου Παπασταύρου.
– Με αφορμή το τραγούδι ζωγραφίζουμε τα δάχτυλα μας και παίζουμε κουκλοθέατρο.
– Σας προτείνουμε να κατασκευάσετε το δικό σας δαχτυλόσπιτο για τη δαχτυλοοικογένεια.

Ο Δαχτυλάκης
(βασισμένος σε παραμύθι των αδερφών Γκριμ)
από το βιβλίο-cd “Τραγουδώ τα αγαπημένα μου παραμύθια”
Στίχοι: Ντίνα Χατζηνικολάου
Μουσική- ενορχήστρωση- εκτέλεση: Σταύρος Παπασταύρου

Χέρια, πόδια μια σταλίτσα
κεφαλάκι σαν καρφίτσα
πέστε μου, παρακαλώ,
που χωράει τόσο μυαλό;

Ειν’ ο Δαχτυλάκης
που παντού τρυπώνει,
τρώει το φαϊ του,
μα δε μεγαλώνει.

Χώνεται στην τρύπα
και στην χαραμάδα
κάλλιο αντί για μπόι
να ‘χεις εξυπνάδα!
Γίγαντες μπροστά του οι νάνοι!
Αχ, νους σου δεν το βάνει
κι ούτε θα ‘χεις ξαναδεί
τοσοδά κοντό παιδί.

Ειν’ ο Δαχτρυλάκης
που παντού τρυπώνει

τρώει το φαϊ του,
μα δε μεγαλώνει.

Χώνεται στην τρύπα
και στην χαραμάδα
κάλλιο αντί για μπόι
να ‘χεις εξυπνάδα!