Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν, του Ηλία Κουνέλα

0
1763

Μιλά λίγο ή καθόλου, γελά με τα πάντα, ξεκαρδίζεται για την ακρίβεια. Το γέλιο είναι η αναπνοή του. Φοβάται, αλλά δεν έχει τίποτα να χάσει. Δεν έχει φύλο, συνήθως δεν έχει χώρα και εθνικό ύμνο, δεν έχει ηλικία, δεν είναι τέλειος, δεν είναι άνθρωπος, δεν έχει πάθη, δεν συνηθίζει τον κόσμο, δεν ζει τη ζωή σαν μεγάλος, δεν πετυχαίνει σχεδόν ποτέ γιατί αναζητά πάντα την αποτυχία, δεν ξέρει να κάνει σχεδόν τίποτα καλά, δεν κλαίει ποτέ μόνος του και δεν θα σας αποκαλύψη περισσότερες αρνήσεις και καταφάσεις από το φιλοσοφικό-ποιητικό πόνημα του Ηλία Κουνέλα.

Είναι ο κλόουν κι αυτό είναι το μοναδικό εγχειρίδιό του. Και σ’ αυτό, ο συγγραφέας συνθέτει, με τόλμη ποιητική, σε φόρμα πρωτότυπη και λόγο παραπάνω από μεστό, μια ωδή στη φυσική θλίψη των κλόουν, τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο, τους δρόμους που αναζητούν την αποτυχία σαν άγιο δισκοπότηρο. Ένα αυθεντικό ψυχογράφημα του κλόουν. Κι όπου κλόουν, μπορείτε εύκολα να δείτε πολλούς ανθρώπους: από ηθοποιούς και “αποτυχημένους”, μέχρι θλιμμένους και τιμώντες το “λάθε βιώσας” του Επίκουρου. Κι από ρομαντικούς ιππότες μέχρι ένθεους αρνητές της ωρίμανσης.

Από τα πλέον αιρετικά κείμενα που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Κάθε σελίδα του συμπυκνώνει δέκα αποφθέγματα και σε κρατά λεπτά ολόκληρα αναζητώντας ταυτίσεις και μνήμες.

Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Από την περίφημη σειρά “Μικρές ιστορίες για τον κόσμο”.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το εγχειρίδιο ενός καλού κλόουν
Σειρά: Μικρές ιστορίες για τον κόσμο
Συγγραφέας: Ηλίας Κουνέλας
Επιμέλεια: Χάρης Πολίτης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Εριφύλη Αράπογλου
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Μάρτιος 2018
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 15 Χ 22
ISBN:
978-960-47-1154-3