Το εκπαιδευτικό δράμα στο νηπιαγωγείο, της Ελένης Λαμπρονίκου

0
929

Το θεατρικό παιχνίδι όπως το λέμε οι περισσότεροι στα νηπιαγωγεία, εκείνο το οργανωμένο ή αυθόρμητο παιχνίδι μέσα από το οποίο εκφραζόμαστε, αναδεύουμε αγωνίες και συναισθήματα, υποδυόμαστε ρόλους και αποκαλυπτόμαστε, είναι μια από τις πλέον έξοχες δραστηριότητες με παιδιά. Μέσα από τέτοιες δραστηριότητες το παιδί ανακαλύπτει το σώμα και τις δεξιότητές του, την γλωσσική του έκφραση, το χώρο/περιβάλλον γύρω του, τους άλλους ανθρώπους, τα αντικείμενα, πάνω απ’ όλα τον εαυτό του και όλα τα δομικά του χαρακτηριστικά.

Στο βιβλίο “Το εκπαιδευτικό δράμα στο νηπιαγωγείο” η Ελένη Λαμπρονίκου καταθέτει 15 φροντισμένες ιστορίες, επεξεργασμένες με τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, τις οποίες ο εκπαιδευτικός (νυν ή εν δυνάμει) μπορεί να αξιοποιήσει με τα παιδιά/μαθητές του ώστε να μάθουν να εκφράζονται, να υποθέτουν, να προβληματίζονται, να αυτοσχεδιάζουν και να ανακαλύπτουν την πραγματικότητα γύρω τους.

Με τεχνικές όπως χτίζω το ρόλο, το υλικό που λείπει, η παγωμένη εικόνα, το κυκλικό δράμα, ο ρόλος στον τοίχο, η ανακριτική καρέκλα, ο κύκλος της συνείδησης και άλλα, η συγγραφέας προσεγγίζει θέματα μέσα από γνωστές ιστορίες. Η διαφορετικότητα μέσα από τον Μαύρο Κότσυφα και τον Άσπρο Γλάρο, η ξενοφοβία μέσα από τον Βάτραχο και τον Ξένο, ο σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου μέσα από τον Βασιλιά και τ’ αηδόνι και αρκετά ακόμα.

Ουσιαστικά η συγγραφέας, θέτει σε μια ροή θεατρικού παιχνιδιού αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε με κάθε βιβλίο/ιστορία/παραμύθι: να γδέρνουμε όλα τα συστατικά και τους ήρωές τους και να παίρνουμε δική μας προίκα κάθε χαρά και μήνυμα που αυτά κουβαλούν.

Είναι πολύ χρήσιμο, μεστό και πρακτικό το εγχειρίδιο αυτό και θα βοηθήσει να γνωρίσετε τον τρόπο που προσεγγίζουμε κάθε ιστορία μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα και τις τεχνικές του.

Εκδόσεις iWrite.gr.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το εκπαιδευτικό δράμα στο νηπιαγωγείο
Συγγραφέας: Ελένη Λαμπρονίκου
Συντονισμός Βαλάντης Ναγκολούδης
Διεύθυνση ατελιέ: Νικόλαος Κουμαρτζής
Εκδόσεις: Εκδόσεις iWrite, Οκτώβριος 2017
Υπεύθυνος επικοινωνίας Μηνάς Παπαγεωργίου
Senior Designer: Αντώνης Καραναύτης
Σελίδες: 84
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-618-5218-91-1