Το θαύμα, της Ρ. Τ. Παλάσιο

0
920

Τίτλος: Το θαύμα
Συγγραφέας: R. J. Palacio
Μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της IBBY (2-4-2015)
Σελίδες: 368
Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
ISBN: 978-960-484-452-4

Αγόρασέ το

tothavma_coversΟ Αύγουστος είναι δέκα ετών και θα πάει στην Α’ Γυμνασίου. Η ιδιαιτερότητά του βρίσκεται εγκαθιδρυμένη στο πιο εμφανές σημείο του εαυτού. Στο πρόσωπό του. Γεννήθηκε με στοματοπροσωπικό σύνδρομο, ένα είδος δυσμορφίας που τον έχει αναγκάσει να περάσει το χειρουργικό κατώφλι κάμποσες φορές, χωρίς όμως εμφανές αποτέλεσμα. Η εμφάνιση του προσώπου του δε θα γίνει ποτέ “φυσιολογική”.

Η εκπαίδευσή του όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλημα της μητέρας του. Αυτή η αποστείρωσή του από τους υπολοίπους συνομηλίκους του στέρησε το συγχρωτισμό μαζί τους αλλά κυρίως εκείνη την κοινωνικοποίηση που απαιτούσε δυο και τρεις φορές η  ιδιαίτερη μορφή του.

Τώρα όμως πρέπει να πάει σχολείο. Να δει τον κόσμο με τα μάτια του. Να τον δει ο κόσμος με τα δικά του. Να δει το πρόσωπό του και να αντανακλαστούν όλες οι αλήθειες του. Οι δικές του και του κόσμου. Ο διευθυντής, ο κύριος…Κωλαράκης, ο κύριος Μπράουν, οι υπόλοιποι καθηγητές, οι συμμαθητές του. Ένας κόσμος ολόκληρος που παρατηρεί τη δύσμορφη…μούρη του. Και πώς να μην το κάνεις!

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της συγγραφέως μέσα από διάφορα πρόσωπα έχει πολύ χιούμορ. Κι αυτό είναι ένα όπλο κόντρα στον μελοδραμαματισμό και τις ηρωικές εκπτώσεις που “απαιτεί” το πρόσωπο του ήρωα. Λόγος κατανοητός, διάλογοι ζωντανοί, εξέλιξη ρέουσα μέσα σε μια σχολική χρονιά, από την πρώτη γνωριμία μέχρι την…αποφοίτηση! Το βάρος του Αύγουστου, του Όγκι όπως τον φωνάζουν, είναι μεγάλο. Το δικό τους δυσανάλογο σηκώνουν οι γονείς του, η αδερφή του, οι φίλοι του, ο περίγυρός του.

Θέμα δύσκολο το προς διαπραγμάτευση από τη συγγραφέα. Πόσοι φοιτήσαμε, περπατήσαμε, καθίσαμε δίπλα σε έναν μοναχικό, αδέξιο κοινωνικά, άνισο άνθρωπο; Πολλοί ίσως. Σε έναν άνθρωπο με παραμορφωμένο πρόσωπο που μέχρι τα 13 του δε γνώρισε σχολείο, φίλους, παρέες, όμως μάλλον ελάχιστοι. Κι εκεί ξεπροβάλλει η ουσία που κατά τη γνώμη που ξεπηδά από τα ρητά του κυρίου Μπράουν, ενός εκ των καθηγητών του Αυγούστου.

“Αν έχεις επιλογή ανάμεσα στο να είσαι καλός ή να είσαι σωστός, διάλεξε καλός”

“Οι πράξεις σας είναι το μνημείο σας”

“Ακολούθησε απλώς τη μέρα και προσπάθησε να φτάσεις τον ήλιο”.

Διαβάζοντας το “Θαύμα” του Αυγούστου θα εντρυφήσετε ότι πάνω απ’ όλα είμαστε οι πράξεις μας, όσα κουβαλάμε μέσα μας αλλά σε καμία περίπτωση το πρόσωπό μας, όσο δύσμορφο κι αν είναι. Γιατί η δυσμορφία δε θα σε εμποδίσει ποτέ να είσαι καλός και να φτάσεις με σιγουριά τον ήλιο.

Η R. J. Palacsio ζει στην Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της, τα δύο τους παιδιά και τους δύο τους σκύλους. Επί είκοσι χρόνια εργαζόταν ως καλλιτεχνική διευθύντρια και σχεδιάστρια εξωφύλλων γνωστών και άγνωστων συγγραφέων διάφορων ειδών βιβλίων. Πάντα, όμως, ήθελε να γράψει. Όλο αυτό το διάστημα περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει και κάποτε αντιλήφθηκε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί από μόνο του. Δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να γράφεις ένα βιβλίο, σκέφτηκε. Απλώς το αποφασίζεις και ξεκινάς.
Το Θαύμα (Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2013) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και είναι ήδη παγκόσμιο Best Seller.