Το Καρναβάλι των Ζώων: ακούστε το, φτιάξτε το, παίξτε το

0
11286

σάρωση0043

Έξι από τους βασικότερους ήρωες του παραμυθιού του Μάρκο Σίμσα και της Ντόρις Αϊζενμπούργκερ στη διάσημη μουσική ιστορία του Καμίγ Σεν Σανς είναι εδώ, στο elniplex. Το λιοντάρι, ο πετεινός, το καγκουρό, ο ελέφαντας, η μαϊμού και ο γάιδαρος, όλοι από πιάτο παρελαύνουν στην οθόνη. Τα πιάτα είναι ένας πραγματικός θησαυρός δημιουργιών. Αρκεί να κοπούν σωστά, να βαφτούν και να διακοσμηθούν ώστε να θυμίζουν τη μορφή που θέλουμε. Το έργο το συνέθεσε ο Camille Sean Sans το 1886 αλλά το θεώρησε μάλλον βλαβερό για τη φήμη του. Έτσι διόλου περίεργο δεν είναι που απαγόρευσε να παιχτεί όσο ζούσε και αυτό παίχτηκε πρώτη φορά δημόσια το Φεβρουάριο του 1922. Ο Σεν Σανς είχε πεθάνει. Και το Καρναβάλι των ζώων έγινε ένα από τα πλέον διάσημα έργα του.

Ακούγοντας το έργο (πατώντας στους τίτλους ακούτε τα κομμάτια):

1. Εισαγωγή και η βασιλική παρέλαση των λιονταριών: Έγχορδα ( βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα και κοντραμπάσα) και δύο πιάνα. Τα πιάνα είναι η φωνή του λιονταριού.

2. Κότες και κόκορες: Βιολιά και βιόλες, δύο πιάνα και κλαρινέτο. Οι κότες τσιμπολογούν τα χόρτα. Το κλαρινέτο παίζει μικρά σόλο. Το πιάνο περιγράφει τη φωνή του κόκορα.

3. Αγριογάιδαροι: δύο πιάνα. Τα ζώα τρέχουν.

4. Χελώνες: έγχορδα και πιάνο. Τα έγχορδα παίζουν το Καν Καν από την οπερέτα του Όφενμπαχ Ο Ορφέας στον κάτω κόσμο”. (Orpheus in the underworld)

5. Οι ελέφαντες: κοντραμπάσα και πιάνο.

6.Καγκουρό: δύο πιάνα. Πηδηχτό περπάτημα καγκουρό.

7. Ενυδρείο: έγχορδα, δύο πιάνα, φλάουτο, κρυσταλλόφωνο

8. Οι αγριογάιδαροι τραγουδούν: δυο βιολιά παριστάνουν τους αγριογάιδαρους.

9. Οι κούκοι στο δάσος: δυο πιάνα και κλαρινέτο (κάνει τους κούκους)

10. Πτηνοτροφείοέγχορδα (ήχοι της ζούγκλας), φλάουτο (πουλί), πιάνο (διάφορα πουλιά),

11. Πιανίστες: έγχορδα και πιάνα

12. Οι μαϊμούδες με τα ξυλόφωνά τους (απολιθώματα): δυο πιάνα, έγχορδα, κλαρινέτο, ξυλόφωνο (οι σκελετοί που χτυπούν τα κόκαλα μεταξύ τους κρατώντας το ρυθμό)

13. Ο κύκνοςδυο πιάνα, τσέλο. Ο κύκνος στη λίμνη.

14. Φινάλε: όλα τα όργανα

Και για να δούμε και τα πρόσωπα μερικών από αυτούς τους καταπληκτικούς ήρωες.

elefantas liontaripoulicamelkarnavalizoon

Ποια είναι η καλύτερη δραστηριότητα; Αυτή που φαντάζεστε ασφαλώς: βάλτε το να παίζει, φορέστε μάσκες και…παίξτε το. Το θεατρικό παιχνίδι και δη το αυτοσχέδιο είναι κάτι παραπάνω από ωδή στη δημιουργία.