Το κλουβί με τα όνειρα, της Εύης Γεροκώστα

0
3682

Κορίτσι. Δέκα χρονών. Με μαργαρίτες στο φουστάνι και παπαρούνες στα μάγουλα. Και με ένα κλουβί στο κεφάλι. Την πλησιάζω. “Γιατί φοράς κλουβί στο κεφάλι σου;”

Σαν τι θα μπορούσε να φορέσει δηλαδή; Α, είναι πολλές οι επιλογές. Καπέλο μάγισσας, σκουφί, στέμμα, κορδέλα, ψάθινο καπέλο, κράνος, χάρτινο καπελάκι, φτερό πουλιού.

Όμως το κορίτσι αποκρούει όλες τις λογικές προτάσεις μου. Είναι αυτό το κλουβί που θεωρεί τη μόνη της επιλογή. Γιατί αυτό κρατά τα όνειρά της αλώβητα, απείραχτα κι απρόσβλητα απ’ των ανθρώπων το “μεγάλωμα”. Εκεί ζουν τα όνειρα. Τι θα συμβεί όμως όταν πλησιάσω το κορίτσι με το κλουβί στα μαλλιά;

Με τον αγαπημένο της βραχύ λόγο, την ονειρική ατμόσφαιρα που σε βγάζει πάντοτε λίγο έξω από τις τετριμμένες πραγματικότητες και ιστορίες, με λυρισμό και μαγικό ρεαλισμό, η Εύη Γεροκώστα δημιουργεί ένα πολύ όμορφο βιβλίο για την ενηλικίωση, τα όνειρα, την προστασία τους από την πραγματικότητα και τη φυλακή. Για όλα εκείνα που χάνεις όταν παύεις να είσαι παιδί, όταν σταματάς να ονειρεύεσαι, όταν βλέπεις τον κόσμο δίχως αθωότητα, χρώμα, ομορφιά, όνειρα, επιθυμίες, αλήθεια.

Όλα του κόσμου τα πουλιά
όπου κι αν φτερουγίσαν
όπου κι αν χτίσαν τη φωλιά
όπου κι αν κελαηδήσαν

Εκεί που φτερουγίζει ο νους
εκεί που ξημερώνει
μαργώνουν τα πουλιά της γης
κι ούτε ένα δεν ζυγώνει

Ανάσα είναι καυτερή
και στέπα του Καυκάσου
η σκέψη που παραμιλά
και λέει τα όνειρά σου

Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
κι αν ο κλοιός στενεύει
ο νους μας είναι αληταριό
που όλο θα δραπετεύει*

Η εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου με θερμά χρώματα, με εκφραστικότητα συναισθημάτων και προσώπων, με λιτά στοιχεία και νύξεις, συνθέτει πλάι στο κείμενο το συμπληρωματικό του σύμπαν και ταυτόχρονα στέκει αυθύπαρκτη να λέει τις δικές της ιστορίες στο βλέμμα.

Από τις εκδόσεις Καλέντης. Ιδιαίτερο βιβλίο.

* Αερικό– Θανάσης Παπακωνσταντίνου- Φώτης Σιώτας (Α’ ερμηνεία Μελίνα Κανά)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το κλουβί με τα όνειρα
Συγγραφέας: Εύη Γεροκώστα
Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου
Υπεύθυνη έκδοσης: Βασιλική Τζόκα
Εκδόσεις: Καλέντης, Νοέμβριος 2017
Επεξεργασία εικόνων: Indigo Graphics
Σελίδες: 40
Μέγεθος: 21 Χ 29
ISBN: 978-960-594-038-6