Το κουτί του Σιλάν, της Άλκηστης Χαλικιά

0
2668

Ο Σιλάν, ένα οχτάχρονο αγόρι, αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα του και να ζήσει σε μια νέα πατρίδα. Μένει στο κέντρο φιλοξενίας. Πάει σε καινούριο σχολείο. Δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με τα άλλα παιδιά και έχει πάντα μαζί του… ένα κουτί – τόσο πολύτιμο – που δεν το αφήνει ποτέ και πουθενά. Το κρατάει συνεχώς μαζί του και δεν το μοιράζεται με κανέναν. Τι είναι αυτό που μας δίνει δύναμη; Που μας κρατάει και προχωράμε στις αναπάντεχες ανατροπές της ζωής; Τόσο πολύτιμο που χωράει μέσα σε ένα κουτί… που κρύβει και φυλάει τον προσωπικό μας θησαυρό.

Η ιστορία της Άλκηστης Χαλικιά φέρνει τους μικρούς αναγνώστες σε επαφή με το ευαίσθητο θέμα της προσφυγιάς. Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η αμεσότητα στο λόγο, η περιγραφή της σχολικής καθημερινότητας του Σιλάν αλλά και τα στιγμιότυπα των ιδιαίτερων συνθηκών της ζωής του δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ταύτιση με τον ήρωα. Ένα όμορφο, γλυκύτατο αγόρι με κατακόκκινα μάγουλα και χείλη, ολοστρόγγυλα μάτια και σπινθηροβόλο βλέμμα, όπως τον ζωγράφισε η Ντανιέλα Σταματιάδη, δημιουργώντας το πορτρέτο ενός από εκείνα τα παιδιά που θες να σφιχταγγαλιάσεις μόλις τα δεις. Επίκεντρο και εφαλτήριο περιέργειας και αγωνίας μέχρι το τέλος της ιστορίας, το κουτί. Αυτό το μικρό θησαυροφυλάκιο της ψυχικής μας αντοχής και δύναμης στις δύσκολες ανατροπές της ζωής – οι άνθρωποί μας και οι στιγμές μας – το πέπλο προστασίας από το κακό, το ανάδρομο. Το μεδούλι θα έλεγε κανείς της προσωπικής πορείας μας στον κόσμο. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η επικοινωνία που μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι όταν δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, γιατί οι κώδικες αλληλεπίδρασης είναι ποικίλοι και πλούσιοι και η ενσυναίσθηση δυνατή.

Ένα τόσο δύσκολο και ευαίσθητο θέμα η προσφυγιά, η μετανάστευση, που εκ φύσεως γεννάει συναισθήματα λύπης, θλίψης, οργής, απογοήτευσης για τον ξεριζωμό των ανθρώπων και που όμως, ούτε για μια στιγμή μέσα στο υπέροχο αυτό βιβλίο δεν σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα η αίσθηση της αλληλοαποδοχής, της προσαρμογής, της φιλίας, της αλληλοκατανόησης, της αγάπης είναι διάχυτη σε όλη την αφήγηση μαζί με ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το κουτί του Σιλάν
Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη
Εκδόσεις: Ίκαρος, 2017
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 26 Χ 24
ISBN: 978-960-572-156-5